Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 14 LIVE TEXT. Bilanţ dramatic anunţat de ONU: peste 500 de civili morţi şi aproape 1.000 de răniţi. Blinken: "Putin va eşua"

Război Rusia - Ucraina, ziua 14. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Autorităţile din Ucraina au anunţat prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Kremlinul declarase că miercuri, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în mai multe oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor. Totuşi, în cursul zilei, au fost raportate abateri de la planul iniţial: ruşii ar fi blocat evacuările în mai multe zone. Au fost bombardamente intense la Mariupol, iar un bilanţ orientativ publicat de ONU arată că numărul victimelor e deja uriaş în rândul civililor.

de Redactia Observator

la 10.03.2022, 14:05

  • Vezi aici desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua 15
  • Rusia a fost de acord să oprească atacurile miercuri, timp de 12 ore, începând cu 09:00. Au fost create coridoare umanitare pentru ca civilii să poată părăsi Kievul, dar şi alte zone precum Cernihiv, Sumy, Harkov şi Mariupol.
  • În cursul zilei, autorităţile din Ucraina au raportat abateri de la planul iniţial: ruşii ar fi blocat evacuările în mai multe zone, inclusiv lângă Kiev şi Harkov.
  • Kremlinul acuză Statele Unite ale Americii că au declarat un "război economic" Rusiei, în urma invaziei Ucrainei. Putin amenință că va lovi Occidentul "unde îl doare mai tare".
  • Biroul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat miercuri că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a verificat în rândul populaţiei civile 516 decese şi 908 răniţi. Bilanţul ar putea fi însă mult mai mare.
  • Miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia se vor întâlni, joi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul războiului​. Ar putea fi ziua decisivă pentru acest conflict.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11, ZIUA 12 şi ZIUA 13

UPDATE 22:30. Reacţia SUA, după bombardamentele din Mariupol

Casa Albă a denunţat miercuri folosirea ''barbară'' a forţei împotriva civililor, după ce un spital de pediatrie a fost lovit de un bombardament rus în Mariupol, Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres. ''Este îngrozitor să vedem tipul de utilizare barbară a forţei militare împotriva civililor nevinovaţi într-o ţară suverană'', a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki, într-o conferinţă de presă.

După bombardamentele din Mariupol au fost publicate imagini desprinse parcă din filmele de groază. Cel puţin 17 persoane au fost rănite în urma atacului, iar printre victime se numără atât mame, cât şi personal medical.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:00. Reacţia MApN, după ce Rusia a declarat că în România se află aeronave militare ucrainene

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat miercuri la afirmațiile ministerului rus al Apărării, care ar fi acreditat ideea că în România ar fi relocate aeronave de luptă ucrainene. „Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, spune MApN. Reprezentanții ministerului susțin că, cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie - prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România.

UPDATE 21:10. Rusia vrea să introducă reglementarea preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri

Comisiile parlamentare ruse sunt pregătite să introducă propuneri de reglementare a preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, a anunţat miercuri agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe Alexander Khinshtein, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, transmite Reuters. O astfel de iniţiativă legislativă este deja pregătită de comisiile parlamentare şi ar putea fi propusă "în orice moment", a declarat Alexander Khinshtein, potrivit Agerpres.

UPDATE 20:45. Planul prin care Europa vrea să dea cea mai grea lovitură Rusiei

Opt ani pentru a scăpa Europa de dependenţa de gazul rusesc. Este planul ambiţios al Comisiei Europene, care încearcă să găsească surse alternative. Se va importa din alte ţări, iar în paralel se va dezvolta producerea de energie verde. Până la atingerea obiectivului, preţul pe care îl plătim pentru energia pe care o consumăm creşte de la o zi la alta.

UPDATE 20:30. Antony Blinken, "absolut convins că Vladimir Putin va eşua"

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, miercuri, că este ”absolut convins că Putin va eşua, iar Rusia va suferi o înfrângere strategică”, conform CNN. ”După cum am mai spus, poţi câştiga o bătălie, dar asta nu înseamnă să câştigi războiul, dimpotrivă. Poţi cuceri un oraş, dar nu poţi cuceri inimile şi minţile oamenilor săi, iar ucrainenii demonstrează asta în fiecare zi”, a spus Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de omologul său britanic, Liz Truss.

”Dacă obiectivul lui Putin este de a impune un fel de regim marionetă prin înlocuirea guvernului existent cu unul pe placul lui, cred că este destul de evident din răspunsul poporului ucrainean că nu vor accepta niciodată acest lucru”, a mai afirmat oficialul american. ”Şi dacă încearcă să impună un astfel de regim marionetă prin menţinerea forţelor ruse în Ucraina, va fi un dezastru prelungit şi sângeros, iar Rusia va continua să sufere cumplit”, a mai menţionat Blinken. Oficialul SUA a subliniat că Rusia deja ”a eşuat în ceea ce priveşte obiectivele sale principale”, relatează news.ro.

UPDATE 20:00. Zelenski crede că Putin vrea să "sfâşie" Europa. Polonia şi statele baltice, în pericol

Rusia este o ameninţare pentru ţări europene precum Polonia şi statele baltice şi preşedintele Vladimir Putin vrea să "sfâşie" Europa, a susţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, consemnează miercuri agenţia EFE. ''Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este ameninţat atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat'', spune preşedintele ucrainean, potrivit Agerpres.

El mai crede că există state care intenţionează să urmeze exemplul Rusiei şi să-şi atace vecinii dacă Rusia nu va fi oprită acum din agresiunea ei contra Ucrainei. Prin urmare, argumentează Zelenski, apărarea Ucrainei este în realitate ''o acţiune globală împotriva războiului'' care să descurajeze posibili atacatori în alte părţi ale lumii.

UPDATE 19:15. Ucraina: Creşte numărul victimelor civile. Kievul acuză Rusia că aplică doar parţial acordul privind evacuările

Biroul ONU pentru drepturile omului a anunţat miercuri că a verificat de la începutul invaziei ruse în Ucraina în rândul populaţiei civile 516 decese şi 908 răniţi, un bilanţ despre care consideră însă că în realitate este considerabil mai mare. Kievul acuză trupele ruse că în mare măsură nu au respectat acordul privind evacuarea civililor prin culoare umanitare din mai multe oraşe, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 18:50. Rusia susţine că Ucraina adăposteşte avioane de luptă în România

Armata rusă a distrus de la începutul invaziei în Ucraina 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere dintr-un total de circa 250 de aparate de acest fel funcţionale (avioane şi elicoptere) deţinute de forţele aeriene ucrainene, a comunicat miercuri Ministerul rus al Apărării, care a mai susţinut că unele avioane militare ucrainene au fost relocate în România şi prin urmare acestea nu participă la lupte, relatează agenţia Interfax.

UPDATE 18:20. Maternitate bombardată de ruşi în Mariupol

Oficialul ucrainean Dimitro Gurin declară că ruşii au bombardat o maternitate din Mariupol. Acesta a precizat că nu există, până în acest moment, informaţii cu privire la victime în rândul copiilor şi nou-născuţilor. Gurin a postat un videoclip, alături de care a scris: "Spitalul nr. 3, Mariupol, maternitate. Oamenii au fost scoşi dintre dărâmături".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 17:40. Centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina cere încetarea focului pentru reparaţii, CNCAN anunţă că nu există depăşiri ale radiaţiilor

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba cere încetarea imediată a focului pentru a permite repararea unei linii de energie electrică care alimentează centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, deoarece o pană de curent prelungită poate provoca scurgeri radioactive. După ce autoritățile ucrainene au informat că fosta centrală nucleară, ocupată de ruși, a fost deconectată de la rețeaua electrică, iar pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționează, agenția Internațională pentru Energie Atomică precizează că nu sunt afectate sistemele critice de siguranță ale centralei. Şi CNCAN transmite că nu există depăşiri ale radiaţiilor de la Cernobîl şi nu există niciun pericol pentru populaţie.

UPDATE 17:20. Rusia admite că a trimis recruţi să lupte în Ucraina

Ministrul rus al Apărării a recunoscut, miercuri, că la luptele din Ucraina participă şi recruţi, alături de soldaţii profesionişti. Acesta a precizată că unii dintre recruţi au fost luaţi prizonieri, relatează BBC. În Rusia, toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani trebuie să facă armata, cu doar câteva excepţii. 

Declaraţia vine la puţin timp după ce Vladimir Putin a anunţat că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite. "Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor", a afirmat preşedintele Rusiei pe 8 martie. "Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus", a continuat liderul de la Kremlin.

UPDATE 16:50. Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina

Germania declară că nu va trimite avioane de luptă în Ucraina. Miercuri, Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a transfera avioane de luptă în subordinea SUA pentru a fi trimise în ţara invadată de Rusia. Cancelarul Olaf Scholz a precizat că Germania a trimis echipamente de apărare, inclusiv arme, pentru a ajuta armata ucraineană, dar avioanele de luptă "ies din discuţie".

UPDATE 16:30. Evacuarea ucrainenilor ar fi fost blocată la est de Harkov şi lângă Kiev

Deşi Rusia a fost de acord să permită evacuarea civililor din mai multe oraşe din Ucraina, oprind atacurile timp de 12 ore, surse BBC spun că lucrurile nu merg conform planului. În Izium, la est de Harkov, ruşii ar fi continuat bombardamentele, făcând imposibilă deplasarea convoaielor de cetăţeni.

O situaţie similară a fost semnalată şi în oraşul Bucha, la nord de Kiev. Primarul acuză soldaţii ruşi că blochează evacuarea cetăţenilor. "În acest moment, 50 de autobuze au fost oprite de armata rusă, în parcare", a scris oficialul pe Facebook, potrivit CNN. "Negocierile sunt în curs de desfăşurare, pentru a debloca traficul." 

UPDATE 16:10. IAEA, despre riscul unei scurgeri radioactive la Centrala Nucleară Cernobîl

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu există "niciun impact critic" asupra siguranţei Centralei Nucleare de la Cernobîl. Anunţul vine în urma avertizărilor emise de ministrul de Externe Dmitro Kuleba şi de serviciile de informaţii din Ucraina, care au semnalat posibile scurgeri de gaze radioactive. 

UPDATE 15:55. Peskov vrea ca Zelenski să recunoască independenţa Doneţk şi Lugansk. "Crimeea, teritoriu rus"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că  Volodimir Zelenski trebuie să recunoască peninsula Crimeea ca regiune rusă, precum şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. ”Poziţia noastră este bine-cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut”, a spus Peskov jurnaliştilor. Acesta a mai specificat că republicile separatiste Doneţk şi Lugansk trebuie să fie, de asemenea, recunoscute ca ”state suverane independente”.

UPDATE 15:35. Putin amenință că va lovi Occidentul unde îl doare mai tare. SUA au declarat ”război economic” Rusiei

Rusia lui Vladimir Putin a avertizat miercuri că lucrează la un pachet amplu la sancțiuni care să fie un ”răspuns rapid și care să lovească Occidentul acolo unde îl doare mai tare”, relatează Reuters. Kremlinul a reacționat azi la introducere embargoului asupra importurilor americane de petrol şi gaz rusesc, acuzând declanșarea unui "războiul economic". "SUA au declarat război economic Rusiei şi poartă acest război", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a spus că Moscova se va gândi serios la ce va face în urma deciziei preşedintelui american Joe Biden de a interzice importurile de petrol şi gaz din Rusia.

UPDATE 15:25. Oficial ucrainean, despre soarta prizonierilor de război ruși

Prizonierii de război ruși vor fi tratați în conformitate cu normele dreptului internațional umanitar și vor lucra apoi la restabilirea economiei ucrainene, a anunțat prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin, citat de Ukrinform. ”Asta ne deosebește de agresorul rus”.

UPDATE 15:00. WSJ: Liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite au refuzat să vorbească cu Biden, dar au discutat cu Putin

Liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite au refuzat să discute la telefon cu președintele american Joe Biden în ultimele săptămâni, deoarece SUA și aliații săi au încercat să limiteze o creștere a prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina. Monarhiile din Golful Persic au semnalat că nu vor ajuta la atenuarea creșterii prețurilor petrolului decât dacă Washingtonul le sprijină în alte probleme, precum Yemen scrie Wall Street Journal.

UPDATE 14:46. Zelenski, mesaj dur pentru partenerii occidentali: "Dacă nu închid spaţiul aerian vor fi responsabili de o catastrofă umanitară"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează, în a 14-a zi de război, comunitatea internațională că va fi responsabilă pentru o "catastrofă umanitară" în masă dacă nu este de acord cu impunerea unei zone de excludere a aeriană deasupra Ucrainei și a avertizat că țara se află la nivelul maxim de amenințare.

UPDATE 14:04. Armata rusă ar fi acceptat încetarea focului până la ora 21:00

Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a declarat că armata rusă a acceptat încetarea focului până la ora 21:00, în mai multe oraşe, pentru a putea fi evacuaţi civilii prin coridoarele umanitare. Rutele de evacuare sunt: Energodar-  Zaporojie, Sumî – Poltava, Mariupol – Zaporojie, Volnovaha – Pokrovsk, Izium – Lozova şi Vorzel, Bucha, Irpin, Borodeanka, Hostomel – Kiev. "Oamenii trebuie să poată să părăsească aceste locuri unde se ascund acum de rachete GRAD și de focurile devastatoare care ucid", a mai spus vicepremierul ucrainean.

UPDATE 13:42. Kremlinul acuză SUA de declararea unui război economic Rusiei, în urma invaziei Ucrainei

Kremlinul denunţă miercuri un ”război economic” declarat de către Statele Unite Rusiei, după ce Washingtonul a anunţat un embargo al importurilor americane de petrol şi gaze naturale ruseşti, între alte sancţiuni, relatează AFP. ”Statele Unite au declarat război economic Rusiei şi ele poartă acest război”, denunţă în faţa presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:27. Centrala de la Cernobîl, oprită complet

AFP anunţă că centrala de la Cernobîl a fost oprită complet astăzi. Totul din pricina ofensivei ruse din zonă. Conducerea centralei a luat decizia de a închide toate reactoarele pentru a nu risca o catastrofă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13:08. Rusia spune că nu vrea să schimbe guvernul de la Kiev

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, a declarat pentru agenţia TASS că "Federaţia Rusa nu intenţionează să răstoarne guvernul de la Kiev sau să schimbe orânduirea politică din ţară".

UPDATE 12:56. Rusia publică "documente secrete" care dovedesc că Ucraina pregătea un atac în Donbas

Războiul din Ucraina a intrat în ziua a 14-a. Pe lângă ofensiva de pe câmpul de luptă, Rusia a pornit, se pare, şi un război al dezinformării. Ministerul Apărarii de la Moscova a publicat "documente" despre care afirmă că arată un "ordin secret al Gărzii Naţionale a Ucrainei din 22 ianuarie privind o ofensivă împotriva Donbasului ce urma să aibă loc în luna martie a acestui an".

UPDATE 12:10. Acord între Rusia şi Ucraina în vederea unor armistiţii în zona a trei culoare de evacuare a civililor ucraineni

Rusia şi Ucraina au ajuns miercuri la un acord în vederea unei respectări a unor armistiţii în zona unei serii de culoare umanitare, în vederea unei evacuări a civililor, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP, citat de news.ro. Moscova şi-a confrmat acordul privind o respectare a unui armistiţiu între orele locale 9.00-21.00 (şi ora României) în şase zone devastate de lupte.

Culoare au fost trasate în vederea evacuării civililor de la Enerhodar la Zaporojie (sud), de la Izium la Lozova (est) şi de la Sumî la Poltava (nord-est), unde mii de civili au fost evacuaţi marţi pe un coridor.

UPDATE 12:03. China acuză NATO că împinge tensiunea dintre Ucraina și Rusia până la punctul limită

Acțiunile NATO au împins tensiunile dintre Ucraina și Rusia până la „punctul limită”, a spus Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China. În cadrul unei declarații pentru presă, Zhao Lijian a îndemnat Statele Unite să ia în serios îngrijorările Chinei și să evite să submineze drepturile și interesele Rusiei în problema ucraineană.

UPDATE 11:43. Cel puţin 27 de civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în Harkov

La două săptămâni de la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a continuat bombardamentele masive pe timpul nopţii în Harkov. Cel puţin 27 de civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în cel de-al doilea cel mai mare oraş din Ucraina după ce mai multe obuze au ajuns în cartierele rezidenţiale. Contraofensiva ucraineană rezistă însă şi a distrus un convoi militar cu blindate şi tancuri din apropierea Harkovului. Ucraina a confirmat şi prima evacuare masivă cu succes. Ieri, peste 5000 de civili au părăsit oraşul Sumi către Poltava, îmbarcaţi în zeci de autobuze şi peste 1000 de maşini personale.

Evacuările civile vor continua şi astăzi prin coridoare umane în Kiev, Harkov, Mariupol şi Sumi. Tentative anterioare de evacuări ale civililor au fost oprite de atacuri ruseşti. Pe de altă parte, experţii militari americani avertizează că Rusia pregăteşte un asediu masiv al Kievului în maxim 96 de ore, după ce şi-a adus forţele la periferie atât în Vest şi Estul capitalei.

UPDATE 11:05. Jerusalem Post: Zelenski poate întări independența Ucrainei, dar va trebui să plătească un preț mare

La trei zile după ce premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, mai multe detalii au început să iasă la iveală, scrie Jerusalem Post. Potrivit unor surse informate despre întâlnire, Rusia ar fi oferit o versiune „finală” a ofertei sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

UPDATE 10:46. Miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia se vor întâlni, joi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul războiului

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a confirmat planurile unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia în cursul acestei săptămâni - prima de acest fel de la începutul războiului, scrie Agerpres. Informația a fost confirmată și de Ministerul rus de Externe.

UPDATE 10:39. Cel puţin zece morţi în tiruri ruse la Severodoneţk, în regiunea ucraineană Lugansk, anunţă un oficial local

Cel puţin zece persoane au fost ucise marţi, în tiruri ruse vizând oraşul Severodoneţk, în estul Ucrainei, anunţă miercuri un, într-un comunicat postat pe Telegram, un reprezentant al regiunii administrative ucrainene Lugansk, relatează AFP, citat de news.ro. Armata rusă a "deschis focul" asupra unor case locuite şi altor clădiri, anunţă Serghii Gaidai, reprezentantul regiunii. El nu precizează dacă este vorba despre tiruri de artilerie.

UPDATE 9:53 Cel mai mare producător de armament din Ucraina oferă un milion de dolari pentru fiecare avion rusesc capturat

Ukroboronprom, cel mai mare producător de armament din Ucraina, companie deţinută de stat, a făcut un anunţu surprinzător. Compania spune că va oferi câte un milion de dolari pentru fiecare avion rusesc capturat. Oferta nu este valabilă doar pentru ucraineni. Şi ruşii se pot "înscrie" dacă vor să trădeze şi să schimbe taberele.

UPDATE 9:34 Ce se întâmplă dacă Zelenski este ucis sau capturat?

Conform Constituţiei ucrainene, preşedintele Parlamentului este cel care preia atribuţiile preşedintelui statului dacă acesta nu îşi mai poate exercita funcţia. Acest rol este îndeplinit în prezent de Ruslan Stefanchuk, un fost consilier important al lui Volodimir Zelenski şi un înfocat avocat pro-occidental. De la începutul invaziei, Stefanchuk a fost o prezenţă vocală cerând o asistenţă internaţională mai puternică pentru Ucraina.

UPDATE 9:31  Un petrolier arde în Marea Neagră, la aproape două săptămâni după ce ar fi fost lovit de o rachetă a marineri ruse

Petrolierul moldovenesc "Millennial Spirit" încă fumegă în Marea Neagră, potrivit imaginilor satelitare, la aproape două săptămâni după ce ar fi fost ținta unui atac militar rus, scrie CNN. Planet Labs PBC a publicat o nouă imagine din satelit cu fumul negru care provine de la petrolier. Nava plutește la aproximativ 32 de kilometri (20 de mile) est de orașul ucrainean Odessa.

UPDATE 8:43 Pentagonul consideră "neviabilă" propunerea Poloniei de a transfera avioane de luptă în subordinea SUA pentru a fi trimise în Ucraina

Reacţia Statelor Unite a venit imediat. Pentagonul a respins propunerea venită de la Varşovia, propunere pe care numit-o "neviabilă". "Pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta. Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem propunerea Poloniei este una sustenabilă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit CNN.

UPDATE 8:06 Japonia, care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial, se implică în războiul din Ucraina

Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că este un gest istoric al ţării care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

UPDATE 7:52  Rusia se pregăteşte de atacul decisiv asupra Kievului

Bombardamentele şi luptele intense continuă să facă victime în Ucraina, după aproape două săptămâni de război. Analiştii militari occidentali avertizează că armata rusă şi-a regrupat forţele şi ar putea trece, în următoarele zile, la încercuirea Kievului.

UPDATE 7:31 Propagandă în vreme de război: presa rusă susţine că Zelenski se află în România, la Braşov

Ria Novosti, un ziar recunoscut ca fiind apropiat al administraţiei de la Kremlin, susţine într-un material că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu se află la Kiev ci este, cel mai probabil la Braşov. Publicaţia rusă îşi susţine teza citându-i pe cei de la "War on Fake", un canal de Telegram, care încearcă să demonstreze că înregistrările cu Zelenski din buncăr sunt de fapt nişte montaje editate şi trucate, realizate din alte locaţii decât Kievul.

Garda Națională a Rusiei deține controlul asupra centralei nucleare Zaporijjea, anunță Moscova

Garda Națională a Rusiei deține în prezent controlul deplin asupra centralei nucleare ucrainene Zaporijjea (Zaporizhzhya), potrivit presei de stat citată de BBC, anunţă Mediafax. Media citează un oficial al Gărzii Naționale care a declarat că angajații centralei lucrează "normal" și că membrii Gărzii Naționale din Ucraina care o apărau au predat armele și au fost eliberați.

Anterior, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a acuzat trupele rusești că au torturat personalul uzinei, spunând că angajații erau ținuți ostatici. De asemenea, el a avertizat că Rusia va forța conducerea uzinei să emită o declarație falsă care va fi folosită în scopuri propagandistice.

Afirmațiile atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei nu au fost verificate, notează BBC. Săptămâna trecută, Rusia a ocupat uzina - cea mai mare din Europa - după ce a bombardat-o timp de câteva ore. Liderii mondiali au acuzat Rusia că prin acțiunile sale pune în pericol siguranța unui întreg continent, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a declanșat "teroarea nucleară".

Banca centrală a Rusiei a anunţat o serie de măsuri pentru a ajuta companiile de pe piaţa financiară

Banca centrală a Rusiei a anunţat marţi o serie de măsuri pentru a ajuta companiile de pe piaţa financiară, cum ar fi fondurile private de pensii şi companiile de administrare, să facă faţă ”situaţiei de criză” actuale, inclusiv relaxarea unor reglementări, transmite Reuters, citat de news.ro.

Pieţele financiare ale Rusiei au probleme majore în urma sancţiuniloe economice severe impuse de Occident din cauza invaziei sale în Ucraina. Banca centrală şi-a dublat dobânda cheie la 20% şi a oferit lichidităţi suplimentare băncilor, iar guvernul a implementat unele măsuri de sprijin, dar rubla a scăzut şi titlurile de valoare precum obligaţiunile s-au vândut puternic.

Într-un comunicat publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, banca centrală a anunţat că noile sale măsuri includ adaptarea cerinţelor de reglementare la noile condiţii economice, renunţarea la sancţiuni pentru unele încălcări ale reglementărilor, dacă acestea sunt legate de situaţia actuală a pieţei, şi extinderea termenelor de implementare pentru jucătorii de pe piaţă.

Aceasta a adăugat că măsurile fac parte din eforturile de reducere a presiunii reglementărilor şi supravegherii. Banca centrală a restricţionat tranzacţiile pe bursă toată săptămâna trecută, înainte de sărbătorile legale de luni şi marţi. Marţi, bancaa anunţat că tranzacţionarea acţiunilor la Bursa din Moscova va rămâne în mare parte suspendată miercuri, dar piaţa valutară se va deschide la ora locală 10 a.m.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 14 LIVE TEXT. Bilanţ dramatic anunţat de ONU: peste 500 de civili morţi şi aproape 1.000 de răniţi. Blinken: "Putin va eşua"