Antena Meniu Search
x

Video Cât de aproape am fost de un nou Cernobîl. Imagini cu bombardamentul de la Zaporojie care a dat fiori Europei

Europa a trecut prin panica unui accident nuclear, după ce ruşii au bombardat cea mai mare centrală atomică din Ucraina şi de pe continent. O clădire administrativă a luat foc, iar toată lumea s-a gândit la ce e mai rău. Ucrainenii au evitat catastrofa, dar au pierdut centrala în favoarea ruşilor. Într-un nou mesaj azi, Vladimir Putin spune că nu are intenţii rele faţă de vecini, însă doar dacă aceştia nu dau dovadă de lipsă de prietenie la adresa Rusiei. NATO ne avertizează că ce e mai rău abia acum urmează, iar Franţa îşi aduce mai aproape de estul Europei singurul portavion cu propulsie nucleară

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 19:52

Vezi și

Sunt imaginile care dau fiori Europei întregi. Un obuz loveşte centrala nucleară din Energodar, cea mai mare de pe continent. Era ora 2,30. Deflagraţia aprinde totul în jur şi imediat este dată alarma.

Andrei Tuz, purtător de cuvânt centrala Zaporojie: Ca urmare a bombardamentelor, a izbucnit un incendiu la centrala atomică. Repet. Ca urmare a bombardamentelor trupelor Federaţiei Ruse la centrala atomică Zaporojie a izbucnit un incendiu. 

Cu nici 12 ore în urmă, Moscova avertiza lumea că dacă va fi, al treilea război mondial va fi unul nuclear. Kievul s-a temut pentru ce e mai rău. 

Andrei Tuz, purtător de cuvânt centrala Zaporojie: Este un pericol nuclear la cea mai mare centrală din Europa. Cerem să înceteze bombardamentele grele. 

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Dacă va fi o explozie, va aduce sfârşitul pentru toată lumea. Sfârşitul pentru Europa. Evacuarea Europei. Doar dacă va acţiona rapid, Europa poate opri trupele ruseşti. Nu permiteţi ca Europa să dispară în urma unei catastrofe nucleare. 

Luptă contracronometru pentru salvarea centralei nucleare de la Zaporojie

Cu armele invadatorilor ruşi la tâmplă, angajaţii centralei şi pompierii au dus o luptă contracronometru de a stinge focul, care ameninţa să cuprindă totul în jur. Experţii au sugerat că orice problemă care ar apărea ar însemna un dezastru de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl din 1986. 

James Acton, Programul de Politică Nucleară: Ceea ce vreau să subliniez este că a existat un pericol real în această noapte. Un incendiu la o centrală nucleară este un lucru periculos. 

Abia după ora 6, oficialii ucraineni au anunţat că au reuşit să stingă incendiul, dar centrala a ajuns pe mâinile armatei ruseşti. 

Rafael Mariano Grossi, Director general IAEA: Toate sistemele de securitate de la cele şase reactoare ale centralei nu au fost afectate deloc şi nu a fost eliberat material radioactiv. 

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvernul României: Măsurătorile privind nivelul de radiații, potrivit datelor furnizate de CNCAN, astăzi de dimineață nu indică creșteri ale valorilor peste nivelul de normalitate, nici în zona centralei și cu atât mai puțin în România.

Ucrainenii cred că ruşii au nevoie doar de un pretext pentru a provoca o catastrofă

Dmytro Orlov, primar Energodar: Cer populaţiei să nu provoace forţele armate ale Federaţiei Ruse. Scopul nostru, în situaţia dată, este să asigurăm funcţionarea tuturor instalaţiilor şi reţelelor în cel mai calm mod posibil. 

Cunoscută ca fiind cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele 10 cele mai mari din lume, centrala din Zaporojie are 6 reactoare nucleare, fiecare dintre ele generând aproximativ 1.000 de megawatti de electricitate, suficient pentru a alimenta 4 milioane de locuinţe. Dacă e oprită, lasă în beznă aproape un sfert din populaţia Ucrainei. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Aceste sunt acţiuni teroriste la un nivel fără precedent. Radiaţia nu ştie unde se află Rusia, nu ştie ce graniţe are ţara voastră. Trebuie să ieşiţi pe străzi şi să le spuneţi că vreţi să trăiţi, că vreţi să trăiţi pe Pământ fără contaminare radioactivă.

Localnicii din zona centralei nucleare au fugit, de teama unui nou Cernobîl

De teama că ar putea deveni victimele unui dezastru nuclear, localnicii din zona centralei s-au călcat în picioare, în gara din Zaporojie, pentru a fugi cât mai departe. Oficialii de la noi, din domeniul energiei atomice, spun că nu avem motive de îngrijorare.

Cantemir Ciurea-Ercău, președinte CNCAN: Nu există niciun fel de emisii de radioactivitate. Toate valorile măsurate în ceea ce priveşte nivelul de radiaţii de pe amplasament se găsesc la limita fondului natural. 

Ruşii nu îşi asumă atacul. Spun că ei controlau deja centrala în momentul în care a izbucnit incendiul şi îi acuză pe ucraineni că ei ar fi provocat totul. Kievul respinge acuzaţiile şi acuză Moscova de "teroarea nucleară". 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Tancurile sunt echipate cu sisteme de termoviziune. (Ruşii, n.r.) ştiu în ce trag. Sunt pregătiţi pentru asta. 

Scut uman în fața tancurilor rusești

Pentru a nu se ajunge la situaţia dramatică de noaptea trecută, zile în şir localnicii au făcut scut uman în faţa tancurilor şi pe drumuri pentru a-i împiedica pe militarii lui Putin să pună mâna pe centrală şi pe oraş. S-au risipit doar când ruşii au început să tragă în ei. 

Iar Rusia nu se opreşte aici. Următoarea ţintă ar putea fi centrala nucleară Iujnoukrainsk, aflată în nordul Odessei. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Operaţiunea militară specială de desfăşoară strict potrivit calendarului, potrivit planului. Toate sarcinile sunt îndeplinite cu succes. 

Însă nimeni nu ştie cu adevărat ce plan are Vladimir Putin. Ieri, în urma unei discuţii cu liderul de la Kremlin, Emmanuel Macron avertiza că abia acum urmează ce e mai rău pentru Ucraina. Aşa că Franţa a decis să-şi mute singurul portavion cu propulsie nucleară într-o zonă din Marea Mediterană, de unde avioanele Rafale și avioane franceze de recunoaștere să poată interveni mai uşor în regiunea noastră. 

Florence Parly, ministrul francez al Apărării: Aceste avioane vor zbura spre nord, spre teritoriul României, unde vor avea capacitatea de a observa și de a descuraja. Intenția este să spunem, suntem aici și dacă trebuie să ne apărăm, o vom face.  

Iar pe un senator american, ameninţarea nucleară în creştere l-a determinat să ceară anihilarea lui Putin. 

 Lindsey Graham, senator SUA: Prieteni, singurul mod în care se va încheia acest conflict va fi dacă acest om (n.r. Vladimir Putin) va fi asasinat de cineva din Rusia. Vei face ţării tale, dar şi lumii întregi, un serviciu uriaş.

Ofensiva Rusiei în Ucraina continuă pe toate fronturile

În acest timp, militarii lui Vladimir Putin îşi continuă ofensiva pe toate fronturile. În sud, oraşul Mariupol rezistă deja din ce în ce mai greu asaltului, care a distrus deja sistemul de electricitate şi alimentare cu apă. 

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Zilele care urmează vor fi, probabil, cele mai rele, cu mai mulţi morţi, mai multă suferinţă şi mai multe distrugeri.  

Odessa este la rândul ei un oraş în aşteptarea marii debarcări ruse, iar ruşii sunt tot mai aproape. Au reuşit să spargă apărarea oraşului Nikolaev, iar dacă reuşesc să-l cucerească, Odessa este următoarea ţintă. În nord, au fost bombardamente intense în Cernihiv, unde numărul morţilor a depăşit 45. Au fost distruse parţial şi două şcoli.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iar Vladimir Putin ar putea deveni şi mai furios. Ieri, Republica Moldova şi Georgia, alte două state pe care nu le vrea scăpate de sub influenţa Rusiei, au depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Nu avem intenții rele față de vecinii noștri. Dar i-aș sfătui să nu escaladeze situația și să nu introducă niciun fel de restricții. 

Şi deja spiritele au început să se agite, conducerea republicii separatiste Transnistria respinge cererea Republicii Moldova de aderare la UE și cere recunoașterea statului transnistrean. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cât de aproape am fost de un nou Cernobîl. Imagini cu bombardamentul de la Zaporojie care a dat fiori Europei