Antena Meniu Search
x

AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl, aflată sub controlul rușilor

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, marți, că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la Cernobîl, centrala nucleară dezafectată capturată de ruși în urmă cu aproape două săptămâni.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 08.03.2022, 22:52

AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl, aflată sub controlul rușilor - DPA Images via Hepta

”Transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută", a anunţat într-un comunicat AIEA. ”Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând”, se mai arată în comunicat. 

Muncitorii de la centrala din Cernobîl, blocaţi de aproape două săptămâni sub paza ruşilor

Totodată, AIEA transmite că Ucraina a informat agenția cu privire la faptul că ”devine din ce în ce mai urgentă” schimbarea personalului tehnic și de gardă de la centrala Cernobîl, după ce aceasta a intrat sub controlul forțelor ruse.

Rusia a anunțat că a securizat situl de la Cernobîl împreună cu garda naţională ucraineană, dar Ucraina contestă acest lucru şi spune că trupele ruse deţin controlul deplin.

Muncitorii continuă să se ocupe de îndatoririle lor şi atmosfera pare calmă, dar BBC a primit informaţii că în interior condiţiile sunt dificile, cu mâncare şi medicamente limitate. Din cauză că muncitorii nu ştiu cât timp vor rămâne acolo, ei se limitează la o masă pe zi.

Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că stresul le-ar putea afecta capacitatea de a-şi îndeplini sarcinile la centrala nucleară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl, aflată sub controlul rușilor