"Am crezut că o să murim". Mărturiile pasagerilor din avionul groazei care zbura deasupra Atlanticului. Un pasager, propulsat în compartimentul de bagaje
Clipe de groază la bordul unui avion care traversa Atlanticul. 30 de oameni au fost răniţi, după ce aeronava a trecut prin turbulenţe severe în drum spre Uruguay. Un pasager a ajuns chiar în compartimentul pentru bagaje de deasupra fotoliilor. Avionul a aterizat de urgenţă în Brazilia, iar călătorii care aveau nevoie de îngrijiri medicale au fost transportaţi la spital.
De Redactia Observator la 02.07.2024, 19:46Avionul Air Europa a decolat de la Madrid şi trebuia să ajungă în capitala Uruguayului, Montevideo. Cei 325 de pasageri au avut parte de o experienţă groaznică la peste 10 mii de metri deasupra Atlanticului, când avionul a început să se zdruncine violent.
Mai mulţi pasageri au fost azvârliţi de pe scaun, iar unul dintre ei a fost aruncat chiar în compartimentul de bagaje. A putut fi dat jos abia după ce aeronava a ieşit din zona de turbulenţe.
"Adevărul e că a fost un sentiment destul de oribil, am crezut că o să murim", a declarat un pasager.
"Dintr-o dată s-a destabilizat, a intrat în picaj şi toţi oamenii care nu aveau centură de siguranţă au fost aruncaţi în aer", povestește un alt pasager aflat la bordul aeronavei.
- Zeci de răniţi, după ce un avion care zbura pe ruta Madrid – Montevideo a trecut prin turbulenţe severe. Un...
- ANIMAŢIE. Cum au fost rănite stewardesele Wizz Air în timpul zborului Hamburg - Bucureşti
- Trei stewardese dintr-un avion Wizz Air care venea către Bucureşti, rănite în timpul turbulenţelor. Una dintre...
Pasagerii povestesc că avionul a picat în gol aproximativ 500 de metri în doar câteva secunde
Pasagerii povestesc că avionul a picat în gol aproximativ 500 de metri în doar câteva secunde. Cu zeci de pasageri răniţi, piloţii au luat decizia să aterizeze de urgenţă pe aeorportul din Natal, Brazilia.
"În timpul turbulenţelor, unii pasageri s-au izbit de fuzelajul avionului şi au suferit leziuni faciale, fracturi cervicale şi toracice. De îndată ce a avut loc aterizarea, 21 de ambulanţe au fost trimise la aeroportul Natal", a declarat Julia Galvao, jurnalist Band Jurnalismo.
Specialiştii avertizează că numărul turbulenţelor, mai ales a celor violente, va creşte semnificativ pe glob până în 2050. În ultimii 40 de ani, cazurile de pasageri răniţi din această cauză au crescut cu 50 la sută. De vină ar fi schimbările climatice care afectează întreaga planetă. Cel mai afectate zone sunt Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu şi Atlanticul de Sud.
Frica de zbor atinge apogeul când avionul intră într-o zonă de turbulenţe
Frica de zbor atinge apogeul când avionul intră într-o zonă de turbulenţe. Adică atunci când zboară prin curenţi de aer care se ciocnesc la viteze diferite. Aeronava începe să vibreze şi să piardă altitudine din cauza golurilor de aer care se formează.
Oamenii de ştiinţă clasifică turbulenţele în trei niveluri. Cele uşoare, în care doar simţi că centura de siguranţă se strânge uşor, dacă eşti aşezat. Turbulenţele moderate, însă, fac să zboare prin cabină obiectele neasigurate şi cu greu poţi să îţi mai ţii echilibrul dacă eşti în picioare. Lucrurile devin cu adevărat grave la turbulență severă, care este mai puternică decât gravitaţia.
Dacă nu ai centura, poate să te arunce din scaun şi să provoace răni grave – de exemplu, să îţi rupă oasele.
Şi nu doar atât. Anul acesta, un om a murit iar alţi 30 au fost răniţi într-un zbor pe ruta Londra - Singapore. Aeronava, la bordul căreia se aflau 229 pasageri, a intrat într-o zonă cu turbulenţe deasupra Golfului Bengal.