Antena LIVE

Curs valutar

Analiză: Coreea de Nord este mai bine înarmată, însă mai izolată ca oricând. Provocările regimului de la Phenian

La zece ani după ce Kim Jong Un a preluat puterea, Coreea de Nord este mai bine înarmată, dar profund izolată şi mai dependentă de China, în ciuda acţiunilor tânărului lider care au suscitat – şi au năruit – speranţele de transformare economică sau deschidere internaţională, scrie Reuters.

De la 19.12.2021, 17:00
WhatsApp
Analiză: Coreea de nord este mai bine înarmată, însă mai izolată ca oricând. Provocările regimului de la Phenian Profimedia Images

Potrivit Ziarului Financiar, dorinţa lui Kim de sporire a armamentului nuclear i-a definit primii 10 ani la putere, dar analiştii spun că strategia l-a lăsat izolat, confruntându-se în prezent, probabil, cu cele mai mari provocări de până acum. Aceste arme ar putea sta în calea progreselor politice necesare pentru a îmbunătăţi o economie distrusă şi pentru a împiedica milioane de oameni să moară de foame din cauza blocajelor şi sancţiunilor anti-pandemie care l-au lăsat prea dependent de China.

Kim Jong-un a îmbrăţişat un stil diferit faţă de tatăl său, căutând să câştige respectul internaţional prin acumularea de arme nucleare, summit-uri cu lideri străini şi manifestări de transparenţă şi empatie faţă de îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor de zi cu zi. Uneori, acest lucru a ridicat aşteptări de reformă economică în statul socialist sau de schimbări în relaţia acestuia cu rivalii de lungă durată precum Statele Unite şi Coreea de Sud.

Kim Jong-un a continuat practicile tatălui său

Dar schimbarea sistemică nu a reuşit să se materializeze, deoarece Kim a continuat multe dintre cele mai rele practici ale tatălui său, de la lagărele de prizonieri politici şi execuţii brutale până la controlul strict asupra economiei şi societăţii. „Cred că experienţa guvernării lui Kim pentru nord-coreenii obişnuiţi a fost un moment de speranţă în acei primi ani, urmat de o regresie severă”, a spus Christopher Green, specialist în Coreea la Universitatea Leiden din Ţările de Jos.

Pe acelaşi subiect

Potrivit MEDIAFAX, Kim va trebui să ia decizii grele cu privire la comerţul cu arsenalul său pentru a obţine scutirea sancţiunilor sau să găsească alte modalităţi de a stimula economia, cum ar fi printr-o relaţie de neîncredere, dar vitală, cu China sau permiţând mai multă deschidere economică şi socială fără a pierde controlul politic. „(Sancţiunile) pun o limită superioară a ceea ce Kim poate face cu economia sa, dar nu înseamnă că nu poate ajunge într-un punct care este mult mai confortabil pentru oameni decât cel în ​​care se află acum”, a declarat Robert Carlin, un fost ofiţer CIA, potrivit sursei menţionate.

Coreea de Nord are o economie condamnată, în lipsa deschiderii față de comunitatea internațională

După pagubele cauzate de pandemie, apelurile pentru deschidere controlată pot fi auzite din nou din rândurile elitei regimului, dar provocările de a transforma situaţia internaţională în favoarea Coreei de Nord sunt la fel de mari ca întotdeauna, a spus Green. „Fără o creştere mare a capitalului străin, cauza reformei economice este aproape sigur condamnată”, a adăugat el.

Sub conducerea lui Kim, Coreea de Nord a efectuat patru dintre cele şase teste de arme nucleare - inclusiv ceea ce pare a fi prima sa bombă cu hidrogen - şi a dezvoltat o serie de rachete balistice intercontinentale cu raza de acţiune până în Statele Unite.

Pentru Kim, arsenalul nuclear este „sabia nepreţuită” care va proteja Coreea de Nord – şi domnia sa – de ameninţările externe, făcând în acelaşi timp ţara egală cu alte puteri nucleare. Cu toate acestea, politica nucleară a adus Coreea de Nord în pragul războiului cu Statele Unite în 2017 şi a determinat chiar şi partenerii ţării, China şi Rusia, să aprobe sancţiuni stricte ale ONU.

Încercările lui Kim de a obţine scutirea sancţiunilor şi o descoperire în relaţiile cu Statele Unite au dus la summituri istorice şi fără precedent cu preşedintele american Donald Trump, dar discuţiile s-au blocat de atunci cu Washingtonul, cerând Coreei de Nord să predea unele dintre armele sale înainte de atenuarea oricăror sancţiuni.

Kim va continua probabil să „joace dur” în diplomaţia nucleară, deoarece dezvoltarea în continuare a focoaselor nucleare îi va spori pârghia politică şi puterea de negociere, a spus Duyeon Kim, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană din SUA.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coreea de nord arme nucleare kim jong un china economie
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025