Angela Merkel rupe tăcerea. Îi răspunde lui Zelenski de ce s-a opus aderării Ucrainei la NATO la summitul de la București din 2008
Volodimir Zelenski i-a criticat în urmă cu două zile pe Angela Merkel și Nicolas Sarkozy pentru că au blocat aderarea Ucrainei la NATO: „Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucha, pentru a vedea la ce a condus politica de 14 ani de concesii făcute Rusiei”, a spus președintele ucrainean în weekeend. Război Rusia - Ucraina, ziua 41 LIVE TEXT.
De Redactia Observator la 05.04.2022, 13:13Fostul cancelar german Angela Merkel și-a apărat poziția din 2008, când a respins procesul aderării Ucrainei la NATO. Preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că regretă ”frica absurdă” a unor lideri de la acea vreme, potrivit AFP. Angela Merkel, care a ieşit din politică la sfârşitul anului 2021, i-a răspuns printr-un purtător de cuvânt că ”îşi asumă deciziile de la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti”.
”Având în vedere atrocităţile descoperite la Bucha şi în alte locuri din Ucraina, toate eforturile Guvernului şi comunităţii internaţionale de a susţine Ucraina şi de a pune capăt barbariei şi războiului Rusiei împotriva Ucrainei beneficiază din plin de susţinerea fostului cancelar”,a transmis în declarație o purtătoare de cuvânt a lui Merkel lui Zelenski. Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, nu s-a exprimat aproape deloc de la începutul războiului din Ucraina.
La câteva luni după ce a plecat de la putere, în perioada de vârf a popularităţii sale, i se reproşează faptul că nu a dat dovadă de fermitate faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, iar politica ei faţă de Rusia este criticată aspru, inclusiv în tabăra sa conservatoare.
Fosta conducătoare a Uniunii Creştin Democrate care a guvernat timp de mai mulţi ani împreună cu Partidul Social Democrat (SPD) în cadrul unei mari coaliţii (GroKo), este criticată, de asemenea, pentru că ar fi făcut Germania dependentă de gaze naturale ruseşti. Peste jumătate din importurile de gaze ale Germaniei veneau din Rusia la declanșarea invaziei din Ucraina.
La summitul NATO de la Bucureşti, în aprilie 2008, Alianţa Nord-Atlantică s-a pronunţat împotriva unei demarări a procesului aderării Ucranei şi Georgiei, o poziţie cu care a fost de acord și fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, care considera că cele două nu erau nişte democraţii stabile.
”Noi nu acuzăm Occidentul. Nu acuzăm pe nimeni altcineva în afara militarilor ruşi (...) şi celor care au dat ordine”, susținea totuși, în mesajul său, duminică seara, Volodimir Zelenski. Cu toate astea Volodimir Zelenski a spus că NATO nu a primit Ucraina în 2008 ”din cauza fricii absurde a anumitor conducători politici faţă de” Moscova.