Anthony Fauci: Noua tulpină COVID, descoperită prima dată în UK, se răspândește în SUA și ar putea deveni dominantă
Noua variantă Covid, apărută prima dată în Marea Britanie, se răspândește în SUA și ar putea deveni dominantă, a declarat joi Anthony Fauci, epidemiologul-șef al SUA.
De Iulia Iancu la 05.02.2021, 11:42- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Noua variantă, mult mai contagioasă, se răspândește rapid de la o persoană la alta, a declarat Anthony Fauci, adăugând că studii recente arată că mutația ar putea fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate și ar putea provoca boli mai severe.
Din cele peste 26,6 milioane de cazuri de coronavirus care au fost înregistrate în SUA, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins, până acum au existat cel puțin 618 cazuri confirmate cu noua tulpină în 33 de state, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, scrie CNN.
Apariția acestor mutații virale - detectate pentru prima dată în Regatul Unit (B.1.1.7), Africa de Sud (B.1.351) și, respectiv, Brazilia (P.1) - ar putea însemna o nouă creștere a cazurilor, a declarat și dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetarea și Politica Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota.
Varianta britanică este deja pe cale să devină dominantă în puncte fierbinți precum Florida și California de Sud, potrivit unei companii de testare.
Singura modalitate de a preveni ca variantele să devină dominante este de a preveni răspândirea lor de la persoană la persoană, urmând regulile de sănătate publică și vaccinând cât mai multe persoane cât mai repede posibil, a spus Fauci.
Citește și:Numărul persoanelor imunizate a depăşit numărul persoanelor infectate cu coronavirus
La mai bine de o lună de la startul campaniei de vaccinare anti-COVID, la nivel global, numărul persoanelor imunizate a depășit numărul cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Rămâne neclar, însă, cât timp va dura campania de vaccinare. De asemenea, mulți dintre cei vaccinați au primit doar una din cele două doze necesare.
104,9 milioane de doze de vaccin au fost administrate, potrivit datelor publicate miercuri de Universitatea Oxford și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. De asemenea, miercuri, au fost raportate 104,1 milioane de cazuri de infecție cu coronavirus, la nivel global, potrivit Reuters.
Cazurile COVID-19 sunt încă în creștere în 44 de țări, iar virusul a ucis cel puțin 2,26 milioane de persoane la nivel global, potrivit trackerului Reuters. Experții în sănătate se luptă să vaccineze cât mai mulți oameni, sub amenințarea noilor variante mult mai contagioase.
Israel este statul care a reușit să vaccineze jumătate din populaţie, în doar câteva săptămâni, iar prioritate au avut femeile gravide şi copiii bolnavi.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut apel marți pentru o mai mare cooperare între națiuni, în campania de vaccinare, pentru a pune capăt cât mai repede pandemiei.
„În ciuda numărului tot mai mare de opțiuni de vaccinare, capacitatea de producție actuală îndeplinește doar o mică parte din nevoile globale”, a declarat Ghebreyesus pentru Foreign Policy.
Țările bogate care se grăbesc să-și facă stocuri cu vaccin anti-COVID trebuie să ia în considerare situația din zonele mai sărace ale lumii, a mai transmis OMS.
Citește și: