Antena Meniu Search
x

Video Campionii vaccinării își prezintă strategia: Cum a reuşit Israelul să vaccineze jumătate din populaţie

Israelul uimeşte lumea printr-o campanie de vaccinare atipică: jumătate din populaţie a fost imunizată în câteva săptămâni, iar prioritate au avut femeile gravide şi copiii bolnavi. În exclusivitate pentru Observator medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu vorbeşte despre strategia ţării sale. Cu bune şi cu rele.

de Redactia Observator

la 28.01.2021, 20:59

Vezi și
  • Preţ dublu sau sistem de sănătate
  • Prioritatea la vaccinare

Israelul conduce în lume în topul vaccinărilor. În două luni a imunizat peste patru milioane de oameni, aproape jumătate din populaţia ţării.

Medicul de origine română Herman Berkowitz, doctorul personal al premierului Beniamin Netanyahu explică pentru Observator care este strategia statului. În primul rând, spune el, nicio doză nu se pierde. 

Herman Berkowitz: "Daca ramane vaccin, atunci se da in aplicatie, totul merge digitalizat, avem 20 de doze, cine vrea sa vina sa se vaccineze? Si atunci vin tinerii fiindca ei nu au inca dreptul sa primeasca si se inghesuiesc sa primeasca acest vaccin". 

Preţ dublu sau sistem de sănătate

Cum s-au mişcat israelienii atât de repede? În timp ce unii vorbesc de un preţ aproape dublu plătit pentru vaccinul Pfizer, alţii laudă sistemul de sănătate. Un rol important l-a avut chiar premieurl, spune medicul de origine română. 

Herman Berkowitz: "Eu l-am vazut de cel putin 17 ori telefoanele pe care le-a dat la toate fabricile mari de vaccinuri din lume, incepand de la moderna, astra, pfeizer. Cand a ajuns la aeroport si a primit primele doze de pfizer, 50.000 a dat o declaratie ca va primul care va fi vaccinat. Asta a facut furori. Am mers cu el la spital intr-un mic microbuz. Ne-am dus asa, incognito. Tara este o tara foarte bine organizata. Noi am putut sa facem din digitalizarea aceasta care a fost o organizare extraordinara a acestor vaccinuri care continua in fiecare zi".

Prioritatea la vaccinare

Priorităţile la vaccinare sunt însă altele decât oriunde în lume. 

Herman Berkowitz: "Femeile gravide au prioritate sa primeasca vaccinul, adolescenti sub 16 ani cu boli grave ca diabetul sau cu astm grav, bolnavi cu obezitate mare, care sunt prelicritati de acest virus se da si lor acest vaccin care e un fel de premiera mondiala deoarece inc anu am auzit nicaieri ca sub 16 ani sa se dea. În plus se vaccineaza astăzi şi tinerii, adolescenţii cu vârsta între 16 şi 18 ani, este foarte importantă pentru ei vaccinarea ca sa poata lua bacalaureatul si sa dea examenele si in special acesti tineri sunt pregatiti si pentru armata deja".

Pe de altă parte s-au făcut greşeli, admite medicul. Relaxarea şi deschiderea şcolilor. A coincis totul cu răspândirea noii tulpini. 

Herman Berkowitz: "Relaxarea rapida ne-a costat atat de mult. S-a imprastiat ca un foc intr-un camp de spini. În urmă cu o lună am avut nenorocul ăsta că s-au deschis iar şcolile la noi şi iar a fost o contaminare mai ales cu această nouă tulpină. Avem foarte ulti tineri si copii de la scoala care sunt bolnavi. Se spune in jur de 50.000".

Israelul e acum o ţară complet închisă. Este ţara care a stat cel mai mult în carantină- 139 de zile. 

Herman Berkowitz: "La noi totul este inchis de mult timp. Si se vorbeste de deschiderea scolii dar nu acum, o deschidere usoara a scolii peste 2 saptamani, poate gradinita, poate clasa 1-4". 

Cu toate astea, cifrele sunt tot dramatice în israel. Chiar după închiderea ţării, numărul de cazuri s-a dublat, aproape 16 mii într-o zi. În urmă cu 8 zile s-a atins şi un record al deceselor: 101. 

Mâine, la Observator, Herman Berkowitz dezvăluie ce efecte adverse de care nu ştia nici compania Pfizer au descoperit în timpul vaccinărilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Campionii vaccinării își prezintă strategia: Cum a reuşit Israelul să vaccineze jumătate din populaţie