Vaccinul Covid Oxford / AstraZeneca reduce semnificativ transmiterea virusului și este extrem de protector chiar şi după o singură doză - studiu

De Cristian Ionescu.
Publicat: 03.02.2021, 21:31.
Actualizat: 03.02.2021, 21:31

Marea Britanie a anunţat miercuri un nou studiu care spune că vaccinul Covid Oxford / AstraZeneca reduce semnificativ transmiterea virusului și este extrem de protector chiar şi după o singură doză, după ce mai mulţi lideri UE au criticat eficacitatea acestui vaccin.

Vaccinul Covid Oxford / AstraZeneca ar fi foarte eficient şi pentru persoanele în vârstă, potrivit unui nou studiu

Profi Media

Vaccinul funcţionează bine, anunţă britanicii

Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că cercetarea, care încă nu a fost evaluată de către colegi, a confirmat efortul masiv al Marii Britanii de vaccinare.

"Asta arată lumii că vaccinul de la Oxford funcționează, funcționează bine. Încetinește transmisia cu aproximativ două treimi, deci susține categoric strategia pe care o întreprindem", a declarat el pentru BBC.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat vaccinul Oxford / AstraZeneca pentru adulți de toate vârstele săptămâna trecută, la mai bine de o lună după ce autoritățile de reglementare independente din Marea Britanie i-au dat undă verde.

Reticenţă în unele ţări europene

Dar mai multe țări au sfătuit să nu fie administrat persoanelor în vârstă.

Germania a declarat că nu va sfătui populaţia peste 65 de ani să îl facă, în timp ce agenția italiană a medicamentului a recomandat alternative pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani.

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a afirmat că vaccinul este „cvasi-ineficient” pentru cei peste 65 de ani.

Dar dezvoltatorii de vaccinuri i-au respins afirmația, spunând că incertitudinea a fost determinată de lipsa datelor la grupele de vârstă mai înaintată, decât de orice dovadă că nu funcționează.

"Dintr-o perspectivă imunologică, adulții în vârstă par să răspundă într-un mod foarte asemănător cu adulții mai tineri", a declarat miercuri Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al AstraZeneca pentru cercetare și dezvoltare biofarmaceutice.

Eficienţa vaccinului ar fi foarte ridicată

Mai multe date despre persoanele în vârstă ar trebui să fie disponibile în câteva săptămâni, odată cu finalizarea unui studiu din SUA și cu rezultatele timpurii ale vaccinării britanice, a adăugat Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Studiul realizat de Universitatea Oxford a constatat că cei care fuseseră vaccinați cu o singură doză au avut cu 67% mai puține șanse să dea test pozitiv cu un test PCR, sugerând potențialul unei reduceri substanțiale a transmisiei virusului.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.