Aplauze și scandări în Piața Domului din Milano, la funeraliile lui Berlusconi. "Il Cavaliere" a stârnit o ultimă controversă în Italia
Italia şi-a luat astăzi adio de la Silvio Berlusconi. 20.000 de oameni s-au adunat la Milano pentru funeraliile de stat, la care a asistat întreaga conducere politică a ţării şi mai mulţi lideri mondiali. Înconjurat de controverse în timpul vieţii, fostul premier a fost şi acum motiv de scandal. Opoziţia a criticat guvernul pentru că a decretat doliu naţional.
De Redactia Observator la 14.06.2023, 20:53Cortegiul funerar a fost primit cu aplauze şi scandări în Piaţa Domului din Milano, plină ochi de oameni care l-au admirat pe Silvio Berlusconi. 2.300 dintre ei au reuşit să intre în catedrală, alături de rudele magnatului, de premierul Meloni, miniştri plus preşedintele Matarella. Şi din străinătate au venit mulţi lideri politici, printre care Viktor Orban, emirul Qatarului şi ministrul turc de Externe.
Berlusconi a fost condus pe ultimul drum şi de rivalii din fotbal, precum preşedintele lui Juventus. Iar conducerea clubului Internazionale a trimis o coroană de flori. De altfel, piaţa a fost plină de fani ai echipelor lui de suflet, AC Milan şi Monza. 700 de jurnalişti au fost acreditaţi pentru acest eveniment. Pe lângă ei, oameni simpli veniţi şi de la o mie de kilometri distanţă.
Mai la sud, la Roma, puţini şi-au amintit cu plăcere de cel mai longeviv premier al Italiei: "Din păcate, (cu Berlusconi - n.r.) a fost o evoluţie negativă, 30 de ani în care am pierdut multe şi vom continua să plătim 30 de ani pentru a ne reveni. Nu l-am votat niciodată, deci nu este un lider politic după care să plâng".
Silvio Berlusconi a stârnit controverse și după moarte
- Silvio Berlusconi, condus pe ultimul drum. Măsuri draconice de securitate la funerariile fostului premier italian
- Silvio Berlusconi, fără inamici după moarte. Politica italiană s-a oprit în loc pentru a-i aduce ultimul omagiu
- Controversele din viaţa lui Berlusconi: petrecerile "bunga-bunga", legăturile cu mafia şi momentul când a uitat...
Deşi au fost şi alţi premieri pentru care s-au organizat funeralii de stat, doliul naţional pentru un fost prim-ministru este o premieră în Italia. Decizia a fost criticată de opoziţie, care a amintit de scandalurile sexuale şi corupţia de care a fost acuzat Berlusconi.
Matteo Renzi, fost premier al Italiei: Mi se pare absurd că această ţară, cuprinsă de certuri şi dezbinată de Berlusconi, când era viu, azi trebuie să revină la dezbinare din cauza unei alegeri absolut legitime şi respectabilă a Guvernului. Punct! Silvio Berlusconi are dreptul la funeralii de stat pentru că este un fost premier.
După funeralii, Berlusconi va fi incinerat, iar urna va fi depusă într-un mausoleu din Villa San Martino, reşedinţa lui de lângă Milano. Din punct de vedere politic, Giorgia Meloni este considerată a fi adevărata lui urmaşă. Iar Financial Times scrie că actualul premier mizează pe prăbuşirea partidului Forza Italia al lui Berlusconi pentru a construi o mare formaţiune de dreapta.