Antena LIVE

Curs valutar

"Ar fi o victorie pentru Putin": Unii politicieni nemţi au început să ceară pornirea gazoductului Nord Stream 2

Un membru de rang înalt al Partidului Liber Democrat (FDP), Wolfgang Kubicki, a fost criticat vineri pentru că a sugerat că Germania trebuie să pornească gazoductul Nord Stream 2 pentru a-şi umple depozitele pentru iarnă, relatează DPA, citat de Agerpres

De la 19.08.2022, 17:54
WhatsApp
"Ar fi o victorie pentru Putin": Unii politicieni nemţi au început să ceară pornirea gazoductului Nord Stream 2 Shutterstock

"Ar trebui să ne grăbim să deschidem Nord Stream 2 pentru a umple depozitele de gaz pentru iarnă", a declarat Kubicki pentru grupul media RDN (RedaktionsNetzwerk Deutschland). Nu există "un motiv rezonabil" de a nu face acest lucru, a adăugat el. Kubicki, vicelider al FDP şi vicepreşedinte al Parlamentului german, a respins obiecţia autorului interviului, conform căruia o astfel de decizie ar fi percepută ca un triumf pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Argumentând că o aprovizionare stabilă cu gaz ar trebui să fie o prioritate a guvernului, el a spus că, "dacă unităţile de stocare a gazului sunt pline, putem închide din nou Nord Stream 2 - ca şi alte gazoducte, când devenim independenţi faţă de gazul rusesc. Dar nu suntem acolo încă". Comentariile sale au fost primite cu critici, inclusiv de partidul său, care face parte din coaliţia cancelarului Olaf Scholz de la guvernare.

Liderul partidului, Christian Dürr, a declarat pentru DPA că "purtăm discuţii intense despre cum să evităm o criză iminentă a energiei în această iarnă. Ca partid, am făcut un număr de propuneri în acest sens. Deschiderea Nord Stream 2 nu este una dintre ele". El a mai spus că deschiderea gazoductului, care ar fi trebuit să fie certificat cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, ar trimite "un semnal greşit partenerilor noştri europeni".

Pe de altă parte, Dürr a cerut ca ultimele trei centrale nucleare din Germania să continue să fie exploatate pentru moment, pentru a uşura presiunea asupra pieţei energiei. Reactoarele urmează să fie închise la sfârşitul anului, în cadrul planului Germaniei de renunţare la energie nucleară.

Pe acelaşi subiect

Organizaţia de tineret a FDP a criticat şi ea comentariile lui Kubicki. Propunerea a fost caracterizată de "aceeaşi naivitate faţă de Rusia care ne-a adus în această situaţie precară de dependenţă energetică de Rusia", a declarat lidera organizaţiei de tineret, Franziska Brandmann.

Perspectivele economice pentru Germania sunt sumbre

Perspectivele economice pentru Germania sunt sumbre din cauza creşterii preţului energiei şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, a avertizat vineri Ministerul de Finanţe, un mesaj întărit de avansul record al preţurilor de producţie, transmite Reuters. Cea mai mare economie europeană a stagnat în trimestrul doi din 2022, războiul din Ucraina, creşterea preţului energiei, pandemia şi perturbările din lanţurile de aprovizionare aducând economia aproape de recesiune.

"Perspectivele privind viitoarele evoluţii ale economiei sunt în prezent sumbre şi sunt marcate de un grad ridicat de incertitudine. Livrările de gaze ruseşti semnificativ mai scăzute, creşterea persistentă a preţului energiei şi al altor bunuri, precum şi perturbările din lanţurile de aprovizionare care durează mai mult decât ne-am aşteptat, acestea fiind legate şi de restricţiile impuse în China, afectează semnificativ evoluţia economiei", se arată în raportul lunar publicat vineri de Ministerul de Finanţe.

În iulie, preţurile de producţie au înregistrat o creştere record, atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de perioada similară din 2021, în special în urma creşterii preţului energiei, conform datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Per ansamblu, preţul energiei a urcat cu 105% faţă de iulie 2021, din cauza preţurilor mai ridicate ale gazelor naturale şi electricităţii, a precizat Destatis.

Săptămâna aceasta, Guvernul german a anunţat impunerea unei noi taxe pe gaze, menite să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti. Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare la finalul lunii martie 2024. Nivelul taxei a fost stabilit la 2,419 eurocenţi/kWh şi va duce la creşterea facturilor de energie atât pentru companii cât şi pentru gospodării.

Pentru a atenua impactul, Germania va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, în perioada octombrie 2022 - martie 2024. Preţul mai ridicat al energiei va sprijini şi creşterea inflaţiei: în iulie rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 8,5%, în linie cu nivelul record de 8,9% înregistrat în zona euro. În aprilie, Guvernul german previziona că inflaţia se va situa la 6,1% în 2022. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

gaze naturale germania nord stream 2 rusia
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024