Antena Meniu Search
x

Rusia va da drumul la gaz, dar pune condiții. Putin: UE nu are gaz rusesc? Să lanseze Nord Stream 2!

Vladimir Putin a dat semnale că Europa va primi din nou gaze print conducta Nord Stream 1, dar a avertizat că fluxurile vor fi mult reduse dacă nu se rezolvă problemele legate de sancțiuni, relatează Bloomberg. Din Iran, liderul rus a spus că dacă Europa nu are gaz, să dea drumul la controversata conductă Nord Stream 2

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 14:33

Rusia va da drumul la gaz, dar pune condiții. Putin: UE nu are gaz rusesc? Să lanseze Nord Stream 2!
Rusia va da drumul la gaz, dar pune condiții. Putin: UE nu are gaz rusesc? Să lanseze Nord Stream 2! - Getty Images

Europa este în criză, așteaptă să vadă dacă livrările de gaze se reiau joi, când mentenanţa la conducta Nord Stream 1 se încheia. Putin a dat cel mai clar semnal de până acum că Moscova intenționează să repornească o parte din livrările de gaze. Dar dacă turbina afectată de sancţiuni nu ajunge în Rusia atunci conducta poate funcționa doar la 20% din capacitate de săptămâna viitoare când o altă piesă care se află acum în Rusia trebuie trimisă în afară pentru mentenanţă, a spus Putin. 

În urma eforturilor diplomatice ale Germaniei, turbina este în acest moment în drum spre Rusia din Canada. "Dacă vine alta, vor opera două. Dacă nu, doar una, deci vor fi pompați pe zi 30 de milioane de metri cub”. Putin vrea turbina înapoi în Rusia, împreună cu toate documentele. 

În momentul de față, din cauza mentenanţei, prin cea mai mare conductă către Europa nu curge gaz. Este fix momentul în care UE încearcă să-și refacă stocurile pentru iarnă. Înainte de a intra în mentenanţă, conducta Nord Stream 1 funcţiona la aproximativ 40% din capacitate. Gazprom este gata să repornească joi fluxurile de gaze, dar la niveluri mai reduse, potrivit unei surse citate marţi de Bloomberg. La final Kremlinul va decide.

Oficiali și companii din întreaga UE aşteaptă cu nervozitate să vadă dacă Rusia va redeschide efectiv robinetul la Nord Stream 1. Uniunea Europeană lucrează la un scenariu în care fluxurile de gaze vor fi reduse și luptă pentru a găsi modalități de reducere a consumului. Blocul comunitar se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. Spectrul penuriilor subminează moneda euro și crește riscurile de recesiune.

Pe acelaşi subiect

Liderii UE s-au luptat pentru surse alternative după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, declanșând un val de sancțiuni din partea Europei și măsuri de represalii din partea Moscovei. Oficialii sunt conștienți că vine iarma, când cererea de gaz este mare. ”Nimeni nu știe ce ce va face Gazprom mâine. Ceea ce este clar este că atunci când pregătim planuri de urgență pentru iarnă, ne bazăm pe cel mai rău scenariu posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer. 

Chiar înainte de a începe lucrările anuale de mentenanță, Gazprom a redus livrările prin conductă, invocând probleme tehnice la o piesă care comprimă gazul la stația Portovaya. La începutul acestui an, compania a redus livrările către unele țări din UE din cauza disputei legate de plata în ruble, iar marți a invovat situație de forță majoră pentru livrările către mai mulți cumpărători europeni.

Saga turbinelor

Stația de comprimare a gazelor de la Portovaya, situată pe coasta baltică a Rusiei, este locul în care livrările de gaze își încep călătoria de 1.200 de kilometri către Germania prin Nord Stream. Când a tăiat livrările cu 60% luna trecută, Rusia a motivat probleme cu această stație care este o entitate juridică separată de conductă.

Portovaya are șase turbine cheie de gaz, care permit o presiune suficientă pentru a trimite gazul pe o distanță atât de lungă. Doar două dintre aceste turbine funcționau înainte ca Nord Stream 1 să se închidă pentru mentenanță pe 11 iulie, potrivit Gazprom. Celelalte componente trebuiau reparate de către producătorul lor, Siemens.

O turbină trimisă la reparați în Canada a rămas blocată acolo din cauza sancțiunilor impuse Moscovei de canadieni. Canada a decis să dea drumul turbinei către Germania, în urma apelurilor de la Berlin. Și restul turbinelor pot merge acum pentru lucrări de reparații. Nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru și nu se cunosc nici detalii despre celelalte două turbine sau starea lor.

Gazprom susține că din cauza problemelor tehnice legate de turbine fluxurile de gaz prin Nord Stream erau la aproximativ 40% din capacitate înainte perioada de mentenanță. Invocarea clauzei de forță majoră la începutul acestei săptămâni arată că Gazprom nu își poate îndeplini pe deplin obligațiile față de clienții europeni din cauza situației turbinelor, a spus un director al companiei. Germania și Italia, doi cumpărători cheie, susțin că reducerea fluxului de gaze este o mișcare politică, acuzație respinsă de Rusia. 

Ruptura rămâne

Oficialii germani așteaptă până săptămâna viitoare pentru a face bilanțul. Chiar dacă gazul se reia cu volum redus, ruptura dintre Rusia și UE în ceea ce privește aprovizionarea cu energie rămâne. Gazprom are buzunarele pline din cauza prețurilor mari la gaze din Europa. Compania de stat rusă ia în considerare posibilitatea ca tensiunile să crească și mai mult, potrivit unei persoane apropiate conducerii companiei.

Noi întârzieri în reluarea livrărilor sau chiar o întrerupere temporară sunt posibile ca tactici de presiune în următoarele luni, înainte ca temperaturile mai scăzute să ridice miza mai spre toamnă, spune o sursă apropiată companiei. ”Rusia are nevoie ca gazul să curgă pentru a continua să aibă o pârghie geopolitică, pentru a putea amenința în continuare că-l oprește”, a declarat Nick Campbell, director la compania de energie Inspired. 

UE nu are gaz rusesc? Să lanseze Nord Stream 2, spune Putin

”Avem o altă rută pregătită este Nord Stream 2, care poate fi deschisă”, a declarat Putin marți noapte în Iran, întrebat despre modalitățile de a rezolva criza energetică a Europei. Nord Stream 2, gazoductul care a împărțit Europa în două, a fost construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, şi, deşi a fost finalizat, nu a intrat în funcţiune din cauza invaziei ruse în Ucraina. Construcţia Nord Stream 2 a fost un proiect masiv, de mai mulți ani, care a costat 11 miliarde de dolari.  A generat puternice tensiuni între Germania şi SUA, precum şi între Germania o serie de ţări din Europa Centrala şi de Est. 

”Acum o lună și jumătate sau două, într-o conversație cu cancelarul Germaniei (Olaf Scholz), am discutat acest subiect. Am ridicat această problemă, spunând că Gazprom are capacitate rezervată pentru Nord Stream 2​. Germania trebuie să facă ceva în privința asta, nu poate rămâne în aer la infinit”, a spus Putin.

Potrivit președintelui rus, Scholz i-a răspuns că are chestiuni mai importante de rezolvat, că este greu și deplasat să rezolve asta acum: ”Ei bine, a trebuit să-l avertizez că atunci vom lua jumătate din volumul destinat Nord Stream 2 pentru consum intern și procesare. Și Gazprom a făcut-o deja, deci chiar dacă lansăm Nord Stream 2 mâine, nu vor fi 55 de miliarde de metri cubi pe an, ci exact jumătate, și având în vedere că suntem în al doilea semestru, va fi un sfert” a adăugat Putin.

Președintele rus a dat vina pe Polonia și Ucraina pentru perturbările actuale în livrările de gaze. El a spus că Rusia obișnuia să furnizeze Europei 170 de miliarde de metri cubi/an și Turciei 30 de miliarde de metri cubi/an. Putin a mai spus că, dacă memoria lui este bună, din cei 170 de miliarde de metri cubi, 55 de miliarde de metri cubi au trecut prin conducta Nord Stream 1 până în Germania, 33 de miliarde de metri cubi prin conducta Yamal care trece prin Polonia, 33 de miliarde de metri cubi prin fiecare din cele două conducte care trec prin Ucraina și 12 miliarde de metri cubi prin TurkStream.

Dar el a spus că Ucraina a anunțat brusc că închide una dintre cele două rute care străbat teritoriul său, adică prin Lugansk, adăugând că motivele sunt ”politice”. Putin a mai spus că ”Polonia a impus sancțiuni conductei Yamal-Europa”. El a dat vina pe Varșovia pentru că a luat aceleași cantități de gaz pe care obișnuia să ia din Rusia, dar din Germania, adăugând că era totuși gaz rusesc, dar mai ieftin.

”Ei (polonezii) plăteau un preț destul de scump, mai aproape de prețul pieței, în timp ce Germania prin contracte pe termen lung plătea de 3-4 ori mai ieftin decât prețul pieței”, a spus Putin. ”Este profitabil pentru companiile germane să vândă polonezilor la un preț mai ridicat. Este profitabil pentru polonezi să cumpere, pentru că este mai ieftin decât să ia gazul direct de la noi. Dar volumul de gaze pe piața europeană a scăzut, iar prețul total de pe piață a crescut. Cine a câștigat? Europenii au avut doar de pierdut”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Rusia va da drumul la gaz, dar pune condiții. Putin: UE nu are gaz rusesc? Să lanseze Nord Stream 2!