Antena Meniu Search
x

Cu cât cresc facturile nemţilor la gaze, din noiembrie. Germania a introdus o nouă taxă pentru a ajuta companiile să acopere pierderele

Gospodăriile din Germania vor trebui să plătească anual aproape 500 de milioane de euro mai mult pentru gaze. Luni a fost anunţată o nouă taxă prin care companiile de utilităţi acoperă ( transferă costurile către consumatori) costul înlocuirii livrărilor de gaze ruseşti, relatează Reuters. Pentru o familie obişnuită, factura la gaze urmează să crească cu câteva sute de euro pe an.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 10:51

Cu cât cresc facturile nemţilor la gaze, din noiembrie. Germania a introdus o nouă taxă pentru a ajuta companiile să acopere pierderele
Cu cât cresc facturile nemţilor la gaze, din noiembrie. Germania a introdus o nouă taxă pentru a ajuta companiile să acopere pierderele - Profimedia

Trading Hub Europe, operatorul pieţei de gaze din Germania, a anunţat luni că a stabilit nivelul taxei la 2,419 eurocenţi/kWh. Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până în aprilie 2024.

Este o încercare de a ajuta Uniper (cel mai mare importator al ţării de gaze ruseşti) şi alţi importatori, să facă faţă creşterii preţurilor. Pentru o familie obişnuită de patru persoane, taxa va însemna un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro.

"Alternativa ar fi fost colapsul pieţei energiei din Germania şi a unei mari părţi din piaţa europeană a energiei", a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, referindu-se la noua taxă.

Cu cât vor creşte facturile germanilor la gaze de la iarnă

Pe acelaşi subiect

Cu tot cu TVA, 2,4 eurocenţi pe KWh reprezintă 600 de euro în plus la factura anuală a unei familii cu doi copii şi un consum mediu de 20.000 KWh pe an. Fără TVA, este vorba despre 480 de euro, potrivit AFP. Ministrul German de Finanțe Lindner a declarat că se încearcă renunţatea la TVA. 

Guvernul german ”va găsi un mijloc” să scutească populaţia de această prelevare suplimentară de TVA, a dat el asigurări.

Începând de la 1 octombrie, întreprinderile vor putea să încaseze mai mult cu 2,4 eurocenţi pe kilowatt-oră de gaz. Asta înseamnă că nemţii vor primi primele facturi mărite în luna noiembrie. Această sumă urmează să fie recalculată din trei în trei luni.

Taxa pe gaz va accelera inflaţia

Compania de utilităţi EnBW, care este de asemenea afectată de creşterea preţului la energie, a anunţat că va avea de câştigat de pe urma impunerii taxei.

Industria va fi afectată de noua taxă, Federaţia Oţelului din Germania estimând că va adăuga încă aproximativ 500 de milioane de euro pe an la factura de energie a sectorului, pe lângă costurile suplimentare de şapte miliarde de euro provocate deja de preţul mai ridicat al energiei. Economiştii au avertizat că taxa va accelera inflaţia în cea mai mare economie europeană, care deja a ajuns la un nivel ridicat, de 8,5%.

Germania a încercat să evite situaţia în care consumatorii sunt cei care plătesc pentru creşterea costurilor cu energia. Însă, presiunile cu care se confruntă companiile de utilităţi au forţat Guvernul de la Berlin să îşi schimbe abordarea în încercarea de a reduce consumul şi de a se pregăti pentru sezonul de iarnă, în contextul în care există îngrijorări că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea opri complet livrările de gaze. Germania și-a refăcut stocurile de gaze la 75% din capacitate, cu câteva săptămâni în avans faţă de ţinta stabilită

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Cu cât cresc facturile nemţilor la gaze, din noiembrie. Germania a introdus o nouă taxă pentru a ajuta companiile să acopere pierderele