Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor. Cum își permite Rusia să renunțe la banii din exporturile către UE

Rusia va menține, cel mai probabil, fluxurile de gaze către Europa la niveluri minime (Nord Stream 1 funcționează de azi la 20% din capacitate), cât timp războiul din Ucraina continuă, pentru a forța Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse Rusiei, relatează Bloomberg citând surse apropiate Kremlinului. 

de Redactia Observator

la 27.07.2022, 14:37

Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor. Rusia va menține la minim livrările pentru a forța ridicarea sancțiunilor
Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor. Rusia va menține la minim livrările pentru a forța ridicarea sancțiunilor - Profimedia

Dacă acest nivel minim al fluxului de gaze este păstrat până în iarnă, Europa, cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze, va avea nevoie disperată de combustibil. În mod oficial, Rusia susține că o serie de probleme tehnice precum reparațiile unor turbine de gaz și lipsa documentelor pentru una dintre ele au forțat-o să reducă recent livrările.

Dar, în realitate, Kremlinul se folosește de Nord Stream 1, principala conductă care trimite gaz în Europa, pentru a face presiuni asupra liderilor din UE să ridice sancțiunile împotriva Rusiei și să reconsidere sprijinul oferit Ucrainei, susțin surse anonime, citate de Bloomberg. 

Potrivit acestora, Kremlinul și Gazpromul vor continua să găsească motive pentru a menține fluxul limitat, împiedicând europenii să își refacă depozitele de care au nevoie pentru cererea din timpul iernii. Oficialii UE au avertizat că urmează perturbări economice majore dacă fluxurile nu se reiau și cer consumatorilor să reducă consumul de gaze.

De ce e dispus Putin să renunțe la veniturile din exportul gazelor

Pe acelaşi subiect

Criza gazelor arată că Vladimir Putin a ridicat miza și demonstrează disponibilitatea Kremlinului de a renunța la venituri din export de zeci de miliarde de dolari pentru a-și promova obiectivele geopolitice. Potrivit unei persoane familiarizate cu situația, Gazprom a analizat impactul unei livrări limitate de gaze care ar dura până anul viitor și a găsit modalități de a reduce daunele financiare datorită creșterii prețurilor la gaze și a veniturilor obținute în primele 6 luni ale anului.

În privat, unele voci de la Kremlin și-au exprimat surprinderea că președintele Vladimir Putin nu a intervenit mai devreme pentru a opri robinetul gazelor, având în vedere sancțiunile fără precedent impuse de UE Rusiei și furnizarea de arme Ucrainei, susțin sursele Bloomberg. Rusia, spun acestea, își folosește pârghia energetică ca instrument politic pentru a riposta.

În ultimele zile, discursul Rusiei s-a înăsprit. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat luni că problemele de la Nord Stream 1 sunt legate de impunerea sancțiunilor și a avertizat că deși Rusia ”nu este în prezent interesată” să întrerupă gazul în această iarnă, ”situația se poate schimba”.

Marți, Dmitri Medvedev, fost președinte, a mers chiar mai departe cu discursul agresiv. ”Isteria albastră și galbenă (n. red. culorile Ucrainei) a provocat diaree severă din cauza fricii de a îngheța în casele friguroase, privind pe geamurile acoperite de gheață la fabricile oprite”, a scris acesta pe Telegram. 

Europa este de departe cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze naturale. O oprire a gazului ar putea reduce PIB-ul UE cu până la 1,5% dacă iarna este rece și cererea ridicată, potrivit Comisiei Europene. ”În mijlocul a ceea ce echivalează cu un război economic total între Rusia și Occident, este greu de așteptat ca ambele părți să respecte cu strictețe acordurile anterioare”, a declarat Andrey Kortunov, șeful Consiliului rus pentru afaceri internaționale, fondat de Kremlin.

Rusia riscă să piardă piața din Europa 

”Cel mai probabil Rusia nu speră serios că problemele energetice vor forța o schimbare în poziția UE față de Ucraina. Dar teoretic este posibil ca accelerarea dificultăților interne să ducă la schimbări de guverne în anumite țări europene, iar noii lideri se vor concentra mult mai mult pe afacerile interne și mai puțin pe Ucraina”, a declarat Andrey Kortunov. 

Acordul de compromis al UE privind reducerea consumului cu 15% în următoarele 8 luni a venit la o zi după ce Gazprom a anunțat că va reduce fluxul prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, invocând necesitatea de a repara o altă turbină de gaz. Înainte de asta rușii au susținut că nu au primit documentele necesare pentru a reinstala o altă turbină, care a fost trimisă din Canada cu ajutorul unei scutiri speciale de la sancțiuni.

Problemele tehnice sunt reale, potrivit unei persoane familiarizate cu situația, dar Gazprom ar putea livra cantități mai mari de gaze prin Nord Stream 1, amânând reparațiile planificate ale unor turbine. Ar însemna riscuri suplimentare pentru conductă, iar Rusia nu vede niciun motiv să facă asta, având în vedere poziția dură a Europei față de Ucraina, a spus sursa.

”Acest lucru ar putea fi contraproductiv”, a spus Oksana Antonenko, director la Control Risks din Londra. Prin aceste acțiuni, Rusia va accelera planurile UE de diversificare a surselor de gaze iar Kremlinul va pierde accesul la o piață cheie pe care nu o va putea înlocui curând, susține ea.

Liderii UE au acuzat Rusia că folosește gazul ca armă politică pe măsură ce prețul gazului a explodat. Dar, după decenii de dependență de combustibil ieftin pentru căldură, energie și industrie, Europa are puține alternative care să fie disponibile imediat.

De partea cealaltă, Rusia neagă că și-a politizat exporturile de combustibili. Dar, are și ea puține opțiuni rapide unde să trimită gaze, deoarece marea majoritate trece prin conducte a căror construcție durează ani. Livrările de gaze către China au crescut în acest an, dar sunt încă cu mult sub ceea ce Rusia trimitea în trecut în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor. Cum își permite Rusia să renunțe la banii din exporturile către UE