Arabia Saudită anunță un proiect SF: un oraș în linie, întins pe mai mult de 160 de kilometri
Arabia Saudită făcut în ultimii ani eforturi susținute pentru a-și limita dependența de petrodolari, îndreptându-se către domenii economice de top în care și-a investit banii obținuți din vânzarea de hidrocarburi. O parte din aceste investiții au vizat tehnologiile de ultimă oră, iar ultimul proiect subliniază această tendință, notează The Guardian.
De Adrian Popovici la 28.07.2022, 09:59Este vorba despre Neom, un oraș futuristic care va fi format din doi zgârie-nori acoperiți cu sticlă (Linia) care ar urma să se întindă pe o distanță de aproximativ 160 de kilometri. Primele detalii legate de acest proiect au apărut în 2017, mulți tratându-l mai mult ca o curiozitate, în timp ce experții pun la îndoială fezabilitatea proiectului.
Într-o prezentare de luni seara, prințul Mohammed a schițat o viziune și mai ambițioasă, descriind o utopie fără mașini care ar deveni cel mai locuibil oraș al planetei "de departe". Analiștii au remarcat, totuși, că planurile pentru Neom s-au schimbat de-a lungul anilor, alimentând îndoielile cu privire la faptul că Linia ar putea deveni vreodată realitate.
Proiectul arată că cei care vor locui în acest oraș vor avea la îndemână toate utilitățile traiului într-un oraș obișnuit. În plus, au fost anunțate mai multe proiecte pentru petrecerea timpului liber, inclusiv o pârtie de schi, alături de o cale ferată care ar putea tranzita întreaga structură în doar 20 de minute.
- Joe Biden a ajuns în Arabia Saudită. Semnificaţia primei curse aeriene directe din Israel, efectuată de...
- Lionel Messi, numire controversată ca ambasador al turismului din Arabia Saudită
- 28.000 de femei din Arabia Saudită au aplicat pentru cele 30 de posturi de mecanic de locomotivă scoase la concurs...
Un Silicon Valley în deșert
În planurile inițiale, Neom a fost prezentat ca un echivalent din Golful Persic al Silicon Valley din SUA, un centru de dezvoltare tehnologică care ar fi trebuit să se întindă pe aproximativ 26.000 de kilometri pătrați. În forma actuală, Linia va ocupa o suprafață mult mai mică, de doar 34 de kilometri pătrați, fiind prezentată drept o soluție pentru "crizele de mediu și de locuire".
"Conceptul s-a transformat atât de mult de la forma sa timpurie, încât uneori este greu să-i determinăm direcția: să-l facem mai mic, mai mare sau să urmăm o abordare cu totul nouă", a declarat Robert Mogielnicki de la Institutul statelor Arabe din Golf din Washington.
Planurile din 2017 indicau o populație de maxim 1 milion de persoane, dar în ultima prezentare prințul moștenitor al Arabiei Saudite a explicat că acest număr ar urma să crească la 1,2 milioane până în 2030 și până la 4,5 până în 2045.
Aceste estimări legate de populație se încadrează în planurile de transformare a Arabiei Saudite într-o putere economică care nu este dependentă de exporturile de hidrocarburi. Astfel, Mohammed bin Salman își dorește ca până în 2030 țara sa să aibă o populație de 50 de milioane, în prezent având doar 34.
"Acesta este scopul principal al construirii Neom, pentru a crește capacitatea Arabiei Saudite, pentru a obține mai mulți cetățeni și a aduce mai mulți oameni. Și din moment ce o construim din nimic, de ce ar trebui să copiem orașele normale?", a declarat prințul.
Linia va fi alimentată cu 100% energie regenerabilă și va avea "un microclimat temperat pe tot parcursul anului, cu ventilație naturală", potrivit unui videoclip promoțional lansat luni. Angajamentele de mediu din trecut ale regatului, cum ar fi cel de a atinge zero emisii nete de carbon până în 2060, au stârnit scepticismul ecologiștilor.
Neom este bine poziționat pentru a valorifica energia solară și eoliană, iar planurile sunt, de asemenea, în curs de desfășurare pentru ca orașul să găzduiască cea mai mare fabrică de hidrogen din lume, a declarat Torbjorn Soltvedt, analist la compania de informații de risc Verisk Maplecroft.