Antena Meniu Search
x

Femeia care a provocat cel mai mare dezastru din Silicon Valley a fost condamnată pentru fraudă. Elizabeth Holmes era numită noul Steve Jobs

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată pentru fraudă şi înşelarea investitorilor. Procesul femeii care a provocat cel mai mare dezastru din Silicon Valley a fost unul intens mediatizat în California.

de Redactia Observator

la 04.01.2022, 17:18

Femeia care a provocat cel mai mare dezastru din Sillicon Valley a fost condamnată pentru fraudă. Elizabeth Holmes era numită noul Steve Jobs
Elizabeth Holmes - Getty Images

Procurorii au spus că Elizabeth Holmes a mințit cu bună știință despre tehnologia ”minune”, de 9 miliarde de dolari, din spatele companiei Theranos. Elizabeth Holmes a promis investitorilor și pacienților că poate detecta sute de boli cu câteva picături de sânge, revoluţionând tehnologia analizelor de sânge. Minciuna care a ajutat-o să creeze o companie de 9 miliarde de dolari a cutremurat din temelii Silicon Valley.

Jurații au găsit-o vinovată pe Elizabeth Holmes de conspirație pentru a comite fraudă împotriva investitorilor și de fraudă electronică. Ea a negat acuzațiile care i-ar putea aduce o pedeapsă maximă de 80 de ani de închisoare. Holmes nu a fost arestată însă. Data pentru pronunțarea sentinței nu a fost confirmată încă. 

Elizabeth Holmes nu a schițat nicio emoție în momentul verdictului 

Jurnaliștii prezenți în sala de judecată au spus că tânăra de 37 de ani, care a născut primul ei copil anul trecut, nu a schițat niciun gest de emoție când au fost citite verdictele. Și-a îmbrățișat soțul, Billy Evans, și părinții ei înainte de a părăsi sala de judecată.

Pe acelaşi subiect

Holmes a fost judecată pentru 11 capete de acuzare și a fost găsită nevinovată la patru acuzații legate de fraudarea publicului. Juriul a deliberat timp de șapte zile și nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la alte trei capete de acuzare.

Cele trei acuzații de fraudă electronică pentru care a fost găsită vinovată se referă la anumiți investitori ai companiei Theranos. Frauda electrocnică este o infracțiune federală de amploare în SUA. Implică utilizarea comunicațiilor electronice, cum ar fi e-mailurile, pentru a face declarații false ca să obții ceva de la o altă persoană - de obicei bani.

Cum a fondat Elizabeth Holmes compania Theranos 

Elizabeth Holmes a fondat Theranos, evaluat la un moment dat la 9 miliarde de dolari, în 2003 pe când avea 19 ani și a abandonat facultatea. Până în 2015, când a început declinul Theranos, era una dintre cele mai lăudate companii din lumea biotehnologiei și din Silicon Valley. Elizabeth Holmes era comparată cu Steve Jobs și ridicată în slăvi de media din SUA ca fiind o inovatoare ce ar putea revoluționa medicina nu doar în America, ci și în lume. 

A fost acuzată că a început să vorbească cu o voce groasă, deși nu acesta era timbrul ei pentru a proiecta o imagine mult mai matură și mai de încredere în fața investitorilor. Comparația cu Steve Jobs a făcut-o chiar să-l imite pe fondatul Apple, copiindu-i stilul vestimentar sobru și minimalist.  Holmes a reușit să strângă peste 900 de milioane de dolari de la miliardari precum magnatul media Rupert Murdoch și mogulul Larry Ellison.

Theranos a promis că va revoluționa industria medicală cu un test care ar putea detecta afecțiuni precum cancerul și diabetul cu doar câteva picături de sânge. Dar o investigație publicată de Wall Street Journal în 2015 a contestat tehnologia care stătea la baza companiei, dezvăluind că în realitate nu funcționează. 

Edison, mașina de testare a sîngelui promisă de Holmes, nu funcționa

Timp de aproape patru luni, la proces, juriului format din opt bărbați și patru femei i s-au prezentat două povești total diferite despre tânăra a cărei cădere a zguduit Silicon Valley. Procurorii au chemat 30 de martori pentru a dovedi că Holmes știa că produsul pe care îl vinde investitorilor - o mașinărie de testare a sângelui numită Edison - este un fals. În realitate compania făcea testele de sânge în secret pe mașini aflate deja pe piață în domeniul medical, au spus procurorii.

La proces, mai mulți directori de laborator au mărturisit că i-au atras atenția lui Holmes despre defectele tehnologiei promovate de Theranos, dar au fost instruiți să le ignore. În același timp, Holmes le-a spus investitorilor că tehnologia funcționează conform planului. Holmes "a ales frauda în locul eșecului afacerii. Ea a ales să fie necinstită cu investitorii și pacienții", a spus procurorul Jeff Schenk la final. „Acea alegere nu a fost doar una insensibilă, ci și criminală”.

Unele voci au acuzat-o că a rămas însărcinată în mod intenționat pentru a câștiga simpatia juraților la proces.

Apărarea a prezentat-o pe Holmes ca pe o femeie de afaceri dedicată și motivată, care a făcut furori într-o industrie dominată de bărbaț. Holmes și-a recunoscut greșelile când a depus mărturie, dar a susținut că nu a fraudat niciodată pacienții sau investitorii cu bună știință.

Apărarea a dat vina și pe Ramesh „Sunny” Balwani, fostul partener de afaceri și fostul iubit al lui Holmes. În cadrul procesului, Holmes l-a acuzat pe Balwani, cu 19 ani mai mare decât ea, de abuz emoțional și sexual, acuzații pe care bărbatul le neagă.

Verdictul trimite un mesaj clar în Silicon Valley

”Elizabeth Holmes a susținut că aparatele ei de diagnosticare ar putea testa sute de boli. Dar nu puteau face asta. Verdictul trimite un mesaj clar și sincer fondatorilor de companii din Silicon Valley - există consecințe atunci când le spui investitorilor lucruri care nu sunt adevărate” a comentat expertul în tehnologie al BBC, James Clayton.

La un moment dat, Elizabeth Holmes a fost numită „următorul Steve Jobs” de revista Inc., „cea mai tânără femeie miliardară din lume” de Forbes și a fost inclusă pe râvnita listă a revistei Time cu cei mai influenți oameni din 2015.

Ea a fondat Theranos pe când era încă o adolescentă, la scurt timp după ce a renunțat să studieze inginerie chimică la Universitatea Stanford. Theranos și-a încetat oficial activitatea în 2018, în urma scandalului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Femeia care a provocat cel mai mare dezastru din Silicon Valley a fost condamnată pentru fraudă. Elizabeth Holmes era numită noul Steve Jobs