Au început arestările în Turcia: 12 persoane din domeniul construcțiilor au fost reținute, după prăbuşirea brutală a unor clădiri
Douăsprezece persoane din sectorul construcţiilor au fost arestate în Turcia după prăbuşirea a mii de clădiri în sudul ţării în urma seismului de luni, au relatat sâmbătă media locale, citate de AFP, transmite Agerpres.
De Redactia Observator la 11.02.2023, 17:47Cei plasaţi în detenţie sunt un antreprenor din provincia Gaziantep şi 11 persoane din provincia Sanliurfa, a precizat agenţia turcă de presă DHA.
Prăbuşirea brutală a unor clădiri, care a arătat proasta lor construcţie şi care nu le-au lăsat practic nicio şansă locuitorilor, stârneşte furia în ţară, unde aproape 22.000 de persoane au murit şi peste 80.000 au fost rănite.
Sunt aşteptate şi alte arestări, după ce procurorul din Diyarbakir, una din cele zece provincii afectate de seism, a anunţat sâmbătă că a emis 29 de mandate de arestare, relatează agenţia oficială de presă Anadolu. Conform acestei surse, una dintre persoanele plasate în detenţie este un antreprenor care a construit imobile la Gaziantep şi care a fost reţinut la Istanbul.
Anchete deschise și în provincia Kahramanmaraș, puternic afectată de cutremure
Procurorii au deschis mai multe anchete în provinciile afectate, cum este şi Kahramanmaraș, unde districtul Pazarcik s-a aflat în epicentrul cutremurului. Ministerul turc de Justiţie le-a ordonat procurorilor din zece provincii să deschisă "birouri de anchetă asupra crimele legate de cutremure".
Vineri, poliţia a arestat pe Aeroportul din Istanbul un antreprenor din provincia Hatay, a cărui reşedinţă de lux Renaissance s-a prăbuşit complet peste locuitorii săi.
Ironia sorții: Clădirea Camerei Inginerilor Civili din Kahramanmaraș, intactă în urma seismelor
O clădire a rămas complet neafectată de cutremurele devastoare ce au lovit Turcia și Siria. Camera Inginerilor Civili este o construcție ce demonstrează, printr-o ironie a sorții, că respectarea regulilor de către profesioniști salvează vieți și limitează pagubele materiale. Fotografia, publicată pe Twitter, a strâns mii de aprecieri și distribuiri, fiind vizualizată de peste un milion de ori.
Nu cutremurul ucide, ci clădirile care se prăbuşesc şi prind ca într-o capcană sute sau chiar mii de vieţi. O demonstează Camera Inginerilor Civili din Kahramanmaraș, o construcție ce a rămas în picioare într-o provincie devastată la propriu de cutremurele de la începutul săptămânii, dovadă a faptului că se poate contrui temeinic și sigur chiar într-o zonă cu risc seismic.