Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cutremure în Turcia şi Siria: Bilanţul dezastrului a depăşit 25.000 de morţi. Sute de trupuri sunt întinse direct pe străzi, fiecare loc liber se transformă în cimitir

Cutremure în Turcia și Siria. Bilanţul deceselor a depăşit 25.000 şi creşte de la o oră la alta. Trupurile victimelor sunt adunate în stadioane şi parcări ca să fie identificate de rude. Apoi, sunt aşezate în sicrie adunate din toată ţara și ajung în gropi comune. Pe de altă parte, oamenii continuă să creadă în miracole. Echipele de salvare aduc la lumină supravieţuitori ai cutremurelor, chiar şi după mai bine de 120 ore. Este greu de imaginat cum au rezistat oamenii sub dărâmături atâtea zile la rând. 

de Redactia Observator

la 11.02.2023, 21:21

UPDATE 17.00 Bilanțul deceselor din Turcia și Siria a depășit 25.000 de persoane

Bilanțul victimelor din Turcia în urma celor două cutremure de luni a crescut la 21.848 de morți, potrivit președintelui țării, Tayyip Erdogan, scrie BBC. Aproximativ 3.553 de persoane ar fi murit în Siria, potrivit agenției de știri AFP, ceea ce ridică numărul total de decese în cele două țări la 25.401.

UPDATE 11.30 Două femei, scoase de sub ruine după 122 de ore, în Turcia

Salvatorii din Turcia au scos două femei în viață din ruinele clădirilor prăbușite, după ce au rămas blocate acolo timp de 122 de ore, au anunțat sâmbătă autoritățile. Între timp, bilanțul victimelor a ajuns la peste 24.000 de morți. 

Pe acelaşi subiect

Una dintre femeile salvate, Menekse Tabak, în vârstă de 70 de ani, a fost înfășurată într-o pătură în timp ce salvatorii o transportau către o ambulanță care o aștepta în provincia Kahramanmaras, potrivit imaginilor împărtășite de Anadolu, relatează Mediafax.

Cealaltă femeie, în vârstă de 55 de ani, identificată ca Masallah Cicek, a fost scoasă dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul Turciei.

67 de persoane au fost scoase "cu ghearele" de sub ruine în ultimele 24 de ore, a declarat peste noapte vicepreședintele turc Fuat Oktay reporterilor, în cadrul unor eforturi care au atras 31.000 de salvatori în întreaga regiune afectată.

Aproximativ 80.000 de persoane erau tratate în spitale, în timp ce 1,05 milioane de persoane rămase fără adăpost în urma cutremurelor se înghesuiau în adăposturi temporare, a adăugat el.

Ştirea iniţială: În multe oraşe nu mai e loc nici în cimitire, nici la morgă. Sute de trupuri sunt întinse direct pe străzi. Fiecare loc liber se transformă în cimitir. La marginea localităţilor devastate, supravieţuitorii sapă morminte improvizate: şanţuri lungi, unde îşi vor înmormânta în grabă părinţi, iubite, copii şi prieteni. Excavatoarele care astupă gropile comune nu izbutesc să acopere hohotele deznădăjduite. 

Bilanţul morţilor seismelor devastatoare care au afectat zone largi din regiunea de graniţă dintre Turcia şi Siria a ajuns vineri la peste 23.000, în timp ce căutările continuă, deşi speranţa de a găsi supravieţuitori scade, informează dpa, citat de Agerpres.

Aproximativ 19.875 de persoane au murit doar în Turcia, potrivit informaţiilor furnizate de AFAD vineri seara, în timp ce 79.717 au fost răniţi.

Aproximativ 5,4 milioane de persoane au rămas fără adăpost, în Siria

Echipele de salvare din Siria au criticat aspru lipsa ajutoarelor în anumite zone, într-o ţară în care bilanţul morţilor este de 3.384. Aproximativ 5,4 milioane de persoane au rămas fără adăpost, potrivit unei estimări a ONU.

Numărul salvărilor este în scădere, deşi unii supravieţuitori continuă să fie găsiţi, ca de exemplu familia de şase persoane din sudul Turciei, scoasă de sub dărâmături după 102 ore, a informat agenţia de presă de stat Anadolu.

În ceea ce priveşte efortul de salvare, un total de 141.000 de salvatori turci şi străini sunt la faţa locului, dintre care peste 7.000 din 61 de ţări. Un total de 97 de ţări au trimis ajutor şi Turciei, a declarat Ministerul de Externe al Turciei.

Aproximativ 3.000 de voluntari ai Căştilor Albe caută supravieţuitori

În Siria, aproximativ 3.000 de voluntari ai Căştilor Albe caută supravieţuitori. Rami Abdul Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că un transport de ajutoare a sosit joi, dar a spus că "încă lipsesc" corturi pentru adăpost şi echipamente pentru îndepărtarea molozului.

Un al doilea convoi a trecut vineri graniţa turco-siriană, potrivit surselor dpa.

Mustafa Dahnon, un activist din Idlib care se afla la punctul de trecere a frontierei, a declarat pentru dpa că mai multe camioane transportă în principal pături şi covoare."Avem nevoie de corturi. Dacă avem pături şi covoare şi nu avem corturi, unde vor dormi oamenii?" s-a întrebat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cutremure în Turcia şi Siria: Bilanţul dezastrului a depăşit 25.000 de morţi. Sute de trupuri sunt întinse direct pe străzi, fiecare loc liber se transformă în cimitir