Antena LIVE

Bătălia epică dintre un Bradley american şi un T-90 rusesc. Ruşii atacă în valuri, iar ucrainenii sunt epuizaţi şi fără muniţie. VIDEO

Război în Ucraina. Atacurile necruţătoare ale ruşilor cu valuri de oameni asupra oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, epuizează forţele ucrainene care sunt depăşite numeric şi rămase fără muniţie. Tactica presupune trimiterea unui număr mare de soldaţi să atace pe jos. Un comandant ucrainean a declarat pentru CNN că pot ucide 40 până la 70 de infanterişti ruşi într-o zi.

De la 23.01.2024, 19:11
Bătălia epică dintre un Bradley american şi un T-90 rusesc la Avdiivka. Ruşii atacă în valuri umane iar ucrainenii sunt epuizaţi, fără muniţie şi depăşiţi Profimedia

Avdiivka a devenit epicentrul războiului din Ucraina. Ucrainenii încă deţin controlul asupra micului oraş, deşi este încercuit din trei direcţii de ruşi. Localitatea în sine a ajuns de nerecunoscut. Doar schelete din beton, înconjurate de dealuri de moloz, au mai rămas din cele mai înalte clădiri.

Trupele ruse și ucrainene se luptă în mijlocul acestor ruine şi cad pradă dronelor sau uneori tancurilor. Pierderile sunt grele de ambele părți, dar mai ales în rândul atacatorilor ruși, care aruncă în luptă val uman după val uman împotriva apărătorilor ucraineni.

Atacurile în valuri ale ruşilor îi uzează pe ucraineni

Un lunetist ucrainean, cu indicativul "Bess", adică demon în ucraineană, a descris pentru CNN aceste "atacuri de carne" sau în "valuri umane" ale ruşilor. Scenele povestite sunt infernale. "Soldații morți sunt lăsaţi să zacă pe câmp înghețați".  "Nimeni nu îi evacuează, nimeni nu îi ia", a spus el. "Simţi că oamenii nu au o sarcină specifică, ci doar merg la moarte."

Pe acelaşi subiect

"Teren", comandantul unei unități de drone, susţine că deşi "putem ucide cu drone între 40 şi 70 de militari într-o zi, a doua zi ruşii își reînnoiesc forțele și continuă să atace".  În 18 luni de lupte în jurul orașului, oamenii săi au ucis cel puțin 1.500 de ruși, spune el. Cu toate astea, ruşii continuă să vină. Numărul soldaţilor ucraineni este un secret bine păzit, iar bătălia s-a transformat într-o luptă de uzură, în care atacurile rusești aparent haotice se lovesc de ucrainenii cu resurse limitate, dar hotărâţi, observă CNN.

Într-o călătorie surprinzătoare făcută la Avdiivka la sfârșitul lunii decembrie, președintele Volodimir Zelenski a descris bătălia pentru oraș ca pe un "măcel" care ar putea "să determine cursul general al războiului". Liderii Ucrainei par conștienți de criticile legate de apărarea şi pierderea oraşului Bahmut în 2023 şi admit tensiunile evidente între apărarea unor oraşe fără o semnificație strategică uriașă și protejarea vieților soldaților. "Fiecare bucată de pământ este prețioasă pentru noi", a spus șeful armatei Valeri Zalujnîi,  dar la Avdiivka "nu este nevoie să facem ceva care să amintească de un show".

Vieţile ucrainenilor depind de arme și muniţie. De exemplu, lângă Mariinka, un alt oraş aflat în apropiere, o echipă de ucraineni care operează un tun autopropulsat M777, furnizat de SUA, este nevoită să raționalizeze muniţia. Trage doar aproximativ 20 de obuze pe zi, poate 30 într-o "zi bună" au spus artileriştii. Prin comparaţie, vara trecută, au tras cel puțin de două ori mai multe obuze, multe produse de americani. 

La 90 de minute spre nord de Avdiivka, în jurul orașului Bahmut, compartimentul de muniție al unui alt tun autopropulsat, Paladin, furnizat de SUA, zăcea gol. Echipajul nu mai avea deloc obuze. Mai tarziu, în cursul zilei, le-au fost aduse patru obuze, care erau de fapt fumigene, adică nimic care să le poată face rău rușilor.

Ucraineii sunt depăşiţi de ruşi la muniţia de artilerie cu 10 la 1, a declarat pentru CNN un comandat ucrainean. "Ruşii folosesc sisteme vechi sovietice", a spus Korsar, "dar şi sistemele sovietice pot încă ucide". 

Sprijinul SUA pentru Ucraina, inclusiv obuzele atât de necesare, nu mai pare asigurat. Ajutorul militar american a rămas blocat în Congres iar viitorul nu pare favorabil Kievului. 

Bătălia epică dintre un Bradley american şi un T-90 rusesc lângă Avdiivka

Atunci când își pot folosi însă armele occidentale, ucrainenii au motive de sărbătorit la Avdiivka. Ucrainenii spun că blindatele Bradley, livrate de americani, atenuează valurile de atacuri rusești. "Fără Bradley, mă îndoiesc că am fi stat aici să vorbim cu tine" a spus comandantul unui echipaj pentru CNN, din spatele liniei de front de la Avdiivka. "Este o mașină puternică. Nu se teme de nimic.”

O înregistrare video publicată de ucraineni în această lună arată cum un Bradley din faimoasa Brigada 47 a ucrainenilor, cu un echipaj antrenat de SUA, se luptă cu un tanc rusesc T-90M Proryv, unul dintre cele mai puternice din armata Moscovei. Blindatul american lansează o salvă de foc care dezactivează tancul, turela lui se roteşte, scăpată de sub control, înainte ca o dronă să-l lovească în lateral. 

Dar blindatele Bradley sunt în număr mic de-a lungul frontului. Americanii au promis 200 de vehicule, dintre care zeci au fost avariate și distruse în luptă. Unele dintre acestea vor fi cel mai probabil reparate și trimise înapoi pe linia frontului. Ucrainenii deşi au lăudat puterea acestor blindate, au criticat capacitatea lor de a rezista iernii aspre, precum și starea în care se aflau unele modele mai vechi expediate de SUA.

Ucraina nu are suficiente arme și echipamente pentru a câștiga în faţa Rusiei

Lipsa puterii de foc comparativ cu cea a inamicilor ruşi este un fapt comun în prima linie. Comandantul "Teren" a admis în mod direct că Ucraina nu are suficiente arme și echipamente pentru a câștiga în faţa Rusiei. Ucrainenii sunt forțați să fie piloți mai buni și mai inventivi cu resursele lor limitate, a spus el. "La începutul războiului, avantajul lor în drone era de 10 ori peste al nostru", a spus el. "În acest moment, cred că suntem un adversar demn la drone. Acoperim cerul non-stop", susţine el.

Echipa CNN a văzut cum mai multe drone din unitatea respectivă a înconjurat un buncăr rusesc. Camerele puternice de pe o dronă au surprins cum doi soldați ruși trăgeau cu disperare în drona kamikaze. Apoi aparatul s-a repezit către ei şi a explodat. Este puțin probabil ca cei doi ruşi să fi supraviețuit, având în vedere numărul de unități de drone care operează în zonă, au dat asigurări ucrainenii. 

Totuși, atacurile rusești continuă, iar controlul asupra oraşului Avdiivka este de acum o chestiune de cifre, a explicat lunetistul "Bess". Pentru a face faţă Rusiei, conducerea Ucrainei, la presiunea generalilor de vârf ai țării, ia în calcul mobilizarea a 500.000 de bărbaţi pentru a întări rândurile armatei.

Viața în orașele ucrainene, departe de front, pare relativ neatinsă de lupte, cel puțin la suprafață. Deși afișele de recrutare și punctele de control militar sunt peste tot, la fel şi bărbații în uniformă, sunt puține semne evidente de restricți sau schimbări în viața de zi cu zi. Supermarketurile sunt pline de produse iar cafenelele sunt pline de clienți. Cu toate astea, mobilizarea este un subiect sensibil.

Președintele ucrainean are puterea de a decide mobilizări, în prezent limitate la bărbaţii peste 27 de ani, dar a ales să solicite aprobarea parlamentului pentru asta. Proiectul de lege a fost însă retras şi merge greoi prin parlament. Şi Zelenski s-a întrebat cum va fi plătită mobilizarea. Şase contribuabili sunt obligați să plătească pentru salariul fiecărui soldat în uniformă, a spus el. Reticența preşedintelui de la Kiev este un semn al sensibilităților politice din Ucraina, chiar dacă ruşii nu fac un secret din ambițiile lor.

"Existența Ucrainei este letală pentru ucraineni. De ce? Existența unui stat independent pe teritoriile istorice rusești va fi acum un pretext constant pentru reluarea acțiunilor de luptă", a scris pe Telegram fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai îndârjiţi politicieni ruși la adresa ucrainenilor. 

Moralul soldaţilor din prima linie cu care CNN a stat de vorbă era ridicat. Deşi soldații sunt obosiți, rar sunt nemulțumiți şi recunosc că o mobilizare ar ajuta la rotirea trupelor. Deocamdată, însă, rămâne o speranță îndepărtată, deoarece la Avdiivka lupta continuă. "Facem posibilul și imposibilul pentru a apăra acest front. Nu știu ce se va întâmpla în continuare, dar Avdiivka rezistă. Suntem pe pământul nostru. Nu avem nimic de pierdut", a spus un ofiţer din trupele speciale.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024