Antena Meniu Search
x

Ruşii au trimis sisteme S-300 în jurul Sankt Petersburgului după lovitura încasată de la ucraineni. Un important terminal petrolier a oprit activitatea

Război în Ucraina. Autoritățile ruse au început să instaleze sisteme de apărare antiaeriană S-300 în jurul Sankt Petersburgului, după ce drone ucrainene au lovit regiunea Leningrad (unde se află Sankt Petersbrug) pentru prima dată de la începutul războiului. Pe 18 ianuarie 2024, drone ucrainene au atacat un terminal petrolier din Sankt Petersburg, iar pe 21 ianuarie, au lovit terminalul companiei Novatek din portul Ust-Luga. 

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 15:11

Ruşii au trimis sisteme S-300 în jurul Sankt Petersburgului după lovitura încată de la ucraineni. Un important terminal petrolier a oprit activitatea
Ruşii au trimis sisteme S-300 în jurul Sankt Petersburgului după lovitura încată de la ucraineni. Un important terminal petrolier a oprit activitatea - Telegram

Canalul rusesc de Telegram ASTRA a relatat că, după ce dronele ucrainene au atacat regiunea Leningrad pentru prima dată de la începutul războiului, locuitorii au observat sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-300 desfăşurate în regiune. 

Un localnic a filmat cum unul dintre vehiculele sistemului de rachete antiaeriene a blocat o șosea în timp ce încerca să facă manevre.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, a evaluat luni că antiaeriana din nordul Rusiei "este slabă și nu este probabil poziționată pentru lovituri dinspre sud, fiind concepută pentru un eventual atac NATO dinspre nord-vest și vest". Potrivit ISW, ucrainenii au distrus weekendul trecut două uzine, dintre care una produce sistemele de rachete antiaeriene, și cel mai important terminalul de gaze rusești de la Marea Baltică.

Pe acelaşi subiect

Rusia acuză Ucraina că a atacat un terminal în apropiere de Sankt Petersburg

Kremlinul a acuzat luni Ucraina că a atacat pe 21 ianuarie terminalul din portul Ust-Luga, lângă Sankt Petersburg, pe malul rusesc al Mării Baltice, la aproximativ 900 de km de frontiera cu Ucraina. "Regimul de la Kiev continuă să-şi arate chipul monstruos lovind zonele de infrastructură civilă", a declarat pentru presă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat despre incendiul declanşat duminică la terminalul de gaz administrat de compania Novatek.

Novatek a anunţat că incendiul a fost provocat de un "factor extern", fără a face alte precizări. În urma atacului, operaţiunile terminalului au fost suspendate. "Ministerul rus al Apărării, sistemele de apărare aeriană (...) fac tot ce este necesar pentru a preveni astfel de atacuri teroriste", a declarat luni Peskov, primul oficial rus care a acuzat Kievul de incident.

Terminalul, situat la circa 170 kilometri vest de Sankt Petersburg şi 35 de kilometri de frontiera cu Estonia, este administrat de Novatek, cel mai mare producător rus de gaz natural. Nu au existat victime în urma incendiului şi personalul a fost evacuat, a menţionat pe Telegram guvernatorul regiunii Leningrad, Aleksandr Drozdenko.

Peskov a acuzat, de asemenea, Kievul de bombardarea duminică a oraşului Doneţk din estul Ucrainei, aflat sub control rusesc, "un act de un terorism monstruos", potrivit acestuia, care s-a soldat cu 27 de morţi. Bombardamentul ucrainean a vizat duminică la o oră de vârf o piaţă din Doneţk, potrivit autorităţilor locale instituite de Moscova. Ucraina a negat că se află în spatele acestui atac, acuzând Moscova de lovitură. 

Potrivit AFP, forţele ucrainene au revendicat săptămâna trecută două atacuri asupra unor depozite de petrol de pe teritoriul rus, unul în regiunea Leningrad din nord-vest, unde se află şi Ust-Luga, şi altul în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina.

Operaţiunile de la terminalul Novatek, reluate peste câteva săptâmâni

Compania rusă Novatek va relua cel mai probabil operaţiunile de la terminalul Ust-Luga şi de la terminalul din Marea Baltică în câteva săptămâni. Atacurile cu drone ucrainene au perturbat fluxurile de naftă, o hidrocarbură folosită în principal în petrochimie și în producția de motorină, în Asia, au declarat luni analişti citaţi de Reuters.

Reducerea livrărilor din Rusia au dus la creşterea preţurilor naftei şi marjei de profit din rafinare în Asia. Ea vine după perturbarea exporturilor europene de naftă către Asia din cauza crizei din Marea Roşie. Marja de profit pentru producerea naftei în Asia a crescut luni cu aproximativ 6 dolari, până la 91,70 dolari pe tonă, faţă de ţiţeiul Brent.

Novatek a declarat duminică că a fost forţată să suspende unele operaţiuni de la uriaşul terminal de export de combustibil din Marea Baltică şi "procesul tehnologic" din complex din cauza unui incendiu declanşat de un atac cu dronă. Ziarul Kommersant a mai scris luni, citând autorităţile locale, că două rezervoare de stocare şi o staţie de pompare au fost avariate în urma incidentului.

"Credem că uzina va reveni la o capacitate semnificativă în câteva săptămâni sau, în cel mai rău caz, luni", au declarat analiştii de la firma de brokeraj BCS din Moscova. Novatek a refuzat să comenteze.

Complexul primeşte condensat de gaz, un tip de petrol uşor, de la uzina Novaket Purovsky din Siberia de Vest. Procesează aproximativ 7 milioane de tone pe an şi este folosit pentru producerea de naftă, combustibil pentru aviaţie şi motorină.

Analiştii au mai spus că Novatek va fi acum forţată să exporte mai mult condensat de gaz în loc de combustibil care generează un profit mai mare, prin alte terminale. Sinara Investbank a declarat că un sfert din veniturile Novatek ar putea fi afectate din cauza incidentului. Novatek exportă condensat de gaz şi din portul arctic Sabetta. Exporturile au crescut cu aproximativ 20% anul trecut, la 960.000 de tone, de la 800.000 de tone în 2022.

Rusia a exportat în ultimul an în Asia un volum record de nafta, folosită la fabricarea de produse petrochimice transformate ulterior în materiale plastice şi fibre de poliester, după embargoul Uniunii Europene introdus în februarie 2023 asupra produselor petroliere ruseşti, menit să reducă veniturile Moscovei.

"Novatek exportă destul de multă naftă uşoară şi grea, aproximativ 2 milioane de tone fiecare... o mare parte din acestea ajung în strâmtoarea Singapore, Taiwan şi China", a declarat Armaan Ashraf, şeful global al NGL-urilor la consultanţa energetică FGE. Potrivit datelor LSEG 5,2 milioane de tone de nafta au fost expediate în Asia în 2023 din portul Ust-Luga, care găzduieşte mai multe puncte de desfacere pentru exportul de mărfuri, dintre care 2,8 milioane de tone provin de la terminalul Novatek. ​

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Ruşii au trimis sisteme S-300 în jurul Sankt Petersburgului după lovitura încasată de la ucraineni. Un important terminal petrolier a oprit activitatea