Bloggerii militari ruşi s-au enervat pe decizia României de a da Ucrainei un Patriot: Să le vânăm şi să le distrugem unul câte unul
Vestea că România donează Ucrainei un sistem PATRIOT, cum era de aşteptat, i-a enervat pe aşa-numiţii bloggeri militari ruşi, conturi de Telegram pro-guvern şi pro-război, urmărite de sute de mii de oameni. Corespondentul de război Alexander Kots susţine că "România a decis să trimită în Ucraina şi puţina apărare aeriană pe care o are" şi cere vânarea şi distrugerea acestora, iar "Dva maiora", un alt blogger popular, scrie că decizia a fost luată de Consiliul Suprem de Apărare "contrar opiniei armatei" şi că sistemul va fi operat în Ucraina de "personal NATO" .
De Redactia Observator la 21.06.2024, 10:01- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Alexander Kots, corespondent militar la cotidianul rusesc pro-guvernamental Komsomolskaya Pravda, a reacţionat pe Telegram spunând că "România a decis să trimită în Ucraina şi puţina apărare aeriană pe care o are".
"România a decis să transfere un sistem Patriot în Ucraina. Anterior, mass-media a scris că Statele Unite vor suspenda comenzile de Patriot din alte țări pentru a le redirecționa spre Kiev... Din 2020, România a primit patru divizii de sisteme de apărare aeriană Patriot din Statele Unite (conform The Military Balance). Și acum unul dintre ele va ajunge în curând în Ucraina. Americanii, clar că nu doresc să-și expună propria apărare aeriană şi își forțează aliații să facă acest lucru. Vor începe să-și cheltuiască rezervele doar atunci când nu vor mai avea de ales.
Fără îndoială, ei vor ieși singurii câștigători din acest conflict. Mai exact, industria lor de apărare, care a primit comenzi pentru anii următori. Singura opțiune care ne rămâne este să vânăm în mod special aceste sisteme și să le distrugem unul câte unul. Acest lucru va afecta inevitabil poziția SUA pe piața mondială ca principal exportator de arme. Și principala lor frică este să fie loviţi la portofel" scrie Alexander Kots, un influent blogger militar, cu aproape 600.000 de urmăritori pe canalul său Telegram.
Kots se referă la un articol din Financial Times care scrie că SUA au decis să redirecţioneze către Ucraina toate comenzile de sisteme Patriot care urmau să ajungă iniţial în alte ţări. Polonia, România și Germania se numără printre statele europene care au comenzi în curs pentru sisteme Patriot ce urmează să fie livrate. Spania are și ea o comandă deschisă pentru lansatoarele Patriot, în timp ce o coaliție de state NATO a plasat în ianuarie o comandă pentru 1.000 de rachete, muniţie pentru lansatoarele Patriot.
- Zelenski, după ce România a anunţat că va dona un Patriot Ucrainei: Prevenim o potenţială agresiune împotriva...
- România donează un sistem Patriot Ucrainei. Decizie în CSAT
- România are două sisteme Patriot operaţionale. La Washington se decide dacă vom ceda sau nu Ucrainei unul dintre ele
- Primele teste cu un nou sistem Patriot cumpărat de România. Cum funcționează lansatorul de miliarde de dolari
Conform canalului de Telegram "Dva maiora", un alt blogger pro-război popular, Consiliul Suprem de Apărare al României a decis să transfere la Kiev unul dintre cele două sisteme de rachete Patriot gata de luptă, "contrar opiniei armatei." "Un sistem Patriot are trei lansatoare. Iar urgența cu care țările occidentale își transferă sistemele de apărare aeriană arata lipsa capacității de pregătire a echipajelor ucrainene. Asta înseamnă că personalul NATO va sta în ele în Ucraina" a mai scris canalul urmărit de peste 700.000 de oameni.
Membrii CSAT au decis astăzi trimiterea în Ucraina a unui sistem de rachete PATRIOT, cu condiția continuării negocierii cu Aliații şi a obţinerii unui sistem similar. Şapte sisteme Patriot a comandat România care plăteşte pentru ele 4 miliarde de dolari. Până acum au fost furnizate doar patru dintre acestea, iar două dintre ele sunt operaţionale.