Antena Meniu Search
x

Video Primele teste cu un nou sistem Patriot cumpărat de România. Cum funcționează lansatorul de miliarde de dolari

Un al doilea sistem Patriot cumpărat de România va fi complet operaţional în acest sfârşit de săptămână. Ultimele teste sunt făcute aceste zile în zona Mării Negre, unde are loc şi un amplu exerciţiu de apărare aeriană, la care participă numeroase forţe NATO. Armata Română a primit şi primele şase drone turceşti Bayraktar, model cu care soldaţii Ucrainei au lovit blindatele ruseşti imediat după invazie. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 13.06.2024 , 23:24

În poligonul de la Capul Midia se fac pregătiri pentru testarea celei de-a doua baterii Patriot, care ar urma să protejeze flancul estic al NATO. Sistemul poate neutraliza rachete balistice, de croazieră, drone dar şi aeronave. 

Patriot este compus din mai multe componente esențiale care lucrează împreună pentru a asigura o apărare eficientă. Radarul detectează şi urmăreşte ţintele, oferind date precise pentru intercepţie. Lângă este staţia de control, creierul opreaţiunilor, analizând datele radar şi coordonând lansarea interceptoarelor. Ceva mai departe, lansatorul M901 - capabil să lanseze rapid şi precis interceptoarele, acesta poate fi deplasa cu uşurinţă pentru a răspunde rapid ameninţărilor. 

"Este etapa finală a acestui proces de operaţionalizare. Ea practic certifică faptul că atât personalul, cât şi tehnica sunt capabile să ducă acţiuni de luptă reale", a explicat Virgil Toşa, comandant sistem Patriot.

Vezi și

România a cumpărat 7 sisteme Patriot, însă doar 4 au fost livrate, iar unul singur e complet operațional

Pe acelaşi subiect

România a cumpărat şapte sisteme Patriot, însă doar patru au fost livrate până acum şi doar unul este complet operaţional. Testarea celei de-a doua baterii vine în contextul în care Ucraina cere insistent să primească mai multe arme de înaltă precizie cu care să facă faţă atacurilor aeriene ale Rusiei. 

"Salut faptul că unii aliați au făcut anunțuri și sunt în curs de a livra mai multe sisteme de apărare aeriană. Printre aceștia se numără Germania, care a anunțat un Patriot în plus față de ceea ce a livrat deja. Și lucrăm cu alți aliați pentru a ne asigura că unii dintre ei livrează aceste sisteme foarte avansate. Mă aștept ca aliații să facă anunțuri în zilele și săptămânile următoare", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Ameninţarea Rusiei pune în gardă de altfel întreg flancul estic al NATO

În acest sfârşit de săptămână, la baza militară Mihail Kogălniceanu are loc unul dintre cele mai importante exerciţii de apărare aeriană, Rammstein Legacy 2024, cu peste 1.300 de militari din România şi alte nouă state aliate. Forţele Aeriene Finlandeze participă în premieră la un astfel de exerciţiu de la integrarea lor în alianţa nord atlantică. 

"Acesta este un punct fierbinte în flancul estic, Ucraina este aproape şi avem o graniţă comună de est, deci da, România este o locaţie importantă, sigur", a explicat Steiner, pilot în Forțele Aeriene Finlandeze.

În contextul manevrelor făcute de armata rusă în Marea Neagră, piloţii avioanelor de luptă au întâmpinat probleme. 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării săptămâna viitoare pentru a decide dacă vom ceda Ucrainei un sistem PATRIOT, însă o decizie finală ar putea veni abia peste o lună când va avea loc summitului NATO de la Washington.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Evenimente » Primele teste cu un nou sistem Patriot cumpărat de România. Cum funcționează lansatorul de miliarde de dolari