Bombardament masiv al ruşilor asupra infrastructurii din Zaporojie. În plin război, Ucraina e zguduită de scandaluri de corupţie
Rusia a lansat un nou atac devastator asupra infrastructurii din Zaporojie. În acelaşi timp, mai multe ţări continuă să trimită echipamente de luptă în Ucraina. Marea Britanie a livrat elicoptere Sea King, iar Franţa urmează să trimită tancuri grele, însă cu anumite condiţii. Pe de altă parte, mai mulţi demnitari ai ministerului Apărării din Ucraina au fost chemaţi să răspundă unor acuzaţii de corupţie: ar fi folosit războiul ca pretext pentru achiziţii la preţuri umflate.
De Redactia Observator la 23.01.2023, 08:23- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un alt atac cu rachete a fost lansat de Rusia asupra infrastructurii critice din Zaporojie. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat că "inamicul" a mai efectuat şi alte cinci lovituri aeriene asupra poziţiilor Forţelor de Apărare. Kievul a explicat că, de fapt, Rusia doreşte conducerea unei ofensive în direcţia Bakhmut. Marea Britanie a trimis ieri Ucrainei mai multe elicoptere Sea King. Ministrul de externe Oleksii Resnikov a confirmat primirea aparatelor de zbor şi a spus că este o întărire puternică pentru armata ucraineană, dar şi pentru Europa.
Ucraina, zguduită de scandaluri de corupţie la nivel înalt
Un alt echipament de luptă poate veni şi din partea Franţei, care este dispusă să trimită Ucrainei tancuri Leclerc. La o conferinţă de presă comună cu cancelarul Scholz, Macron a spus că trimiterea tancurilor se va face după trei condiţii, mai exact să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.
Zilele trecute, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina a fost reținut de procurorii anti-corupţie pentru luare de mită, iar oficialii de la ministerul Apărării au fost convocaţi pentru explicaţii. Presa locală scrie că statul a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de trei ori mai mari decât cele obişnuite. Minciuni şi manipulări, a răspuns ministrul Apărării. Ucrainenii au mai uitat de scandalul de corupţie pentru că au primit vizita fostului premier britanic Boris Johnson, pe care îl consideră un erou datorită sprijinului pe care l-au primit de la Marea Britanie după invazia ruşilor.
Şi noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat va merge în Ucraina peste câteva săptămâni şi a declarat că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri. Şeful lui, cancelarul Olaf Scholz, a schimbat tonul, după ce Germania pusese condiţii pentru a livra Ucrainei tancuri Leopard. "Vom continua să oferim Ucrainei tot sprijinul de care va avea nevoie, atât timp cât va fi necesar, împreună, ca europeni, pentru a apăra proiectul nostru de pace europeană", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Ucrainenii îşi pregătesc acum următoarea cerere: vor avioane de luptă din Occident. Președintele Dumei - Camera inferioară a parlamentului Rusiei, a declarat, însă, că, dacă Ucraina va primi arme occidentale, situaţia va duce la o catastrofă globală.