Antena LIVE

Curs valutar

Când s-a produs cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni. Este cunoscută şi sub numele de "Evenimentul Carrington"

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul sâmbătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind "istorică" şi care ar trebui să continue şi duminică, informează AFP, citat de Agerpres

De la 12.05.2024, 16:02
WhatsApp
Galerie (9)
Fotografii spectaculoase cu aurora boreală au inundat reţelele de socializare. Profimedia

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 - valoarea maximă pe scala utilizată de cercetători - au fost observate vineri seară şi apoi, din nou, sâmbătă dimineaţă, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, potrivit căreia fenomenul reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.

Fotografii spectaculoase au inundat reţelele de socializare

Acest eveniment rar le-a permis locuitorilor din numeroase ţări ale lumii să admire superbe aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în cea de sâmbătă spre duminică, iar fotografiile lor spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz, au inundat reţelele de socializare.

Pe acelaşi subiect

"Am senzaţia că trăiesc o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a scris Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Cote d'Azur, pe reţeaua de socializare X. "Şi pentru că am fost întrebat: da, există şanse de producere a aurorelor şi în această noapte. Găsiţi un loc bun, departe de lumini artificiale, cu o vedere degajată spre nord", a adăugat specialistul francez.

"Nu este sigur că fenomenul se va repeta în această noapte, este ceva mult mai greu de prognozat decât condiţiile meteorologice. Însă nu ne costă nimic să privim cerul pentru orice eventualitate", a declarat la rândul său astronautul francez Thomas Pesquet.

Potrivit Centrului de previziuni meteorologice spaţiale (SWPC) din Statele Unite, afiliat NOAA, aurore boreale ar putea fi din nou vizibile "într-o mare parte a teritoriului Statelor Unite" în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Nicio perturbare majoră nu a fost raportată până acum

O avertizare de furtună geomagnetică de nivel 4 sau chiar mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiţii pentru o furtună de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care consideră fenomenul ca fiind unul "istoric".

Deşi autorităţile din mai multe ţări s-au declarat îngrijorate din cauza unor posibile consecinţe asupra reţelelor electrice şi de comunicaţii, nicio perturbare majoră nu pare să fi fost observată pentru moment.

Doar informaţii "preliminare" despre "neregularităţi la nivelul reţelei electrice", precum şi despre "o degradare a comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a sistemului GPS şi, posibil, a navigaţiei prin satelit" au fost raportate deocamdată, potrivit SWPC.

Sateliţii Starlink sunt "sub o presiune mare, dar până acum rezistă"

Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink dispune de mii de sateliţi plasaţi pe orbita joasă a Terrei, a dat asigurări pe reţeaua de socializare X spunând că acei sateliţi "se află sub o presiune mare, dar până acum rezistă".

În ceea ce priveşte traficul aerian, Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din Statele Unite a anunţat vineri că "nu se aşteaptă la consecinţe importante", sfătuind totuşi companiile aeriene şi piloţii de avioane "să anticipeze" eventualele perturbaţii, în contextul în care furtunile geomagnetice pot să perturbe instrumentele de navigaţie.

Centrul naţional chinez pentru meteorologie spaţială a emis şi el o alertă roşie sâmbătă, avertizând că furtuna solară ar trebui să continue pe parcursul întregului weekend şi să genereze un anumit impact asupra comunicaţiilor şi a sistemelor de navigaţie, a relatat agenţia de presă China Nouă.

Aurore boreale au fost observate în jumătatea nordică a Chinei, a raportat aceeaşi agenţie de presă.

Soarele, foarte aproape de vârful activităţii sale

În Statele Unite, aurore boreale au fost vizibile aproape în întreaga ţară în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ele au putut fi admirate până în Bahamas, a precizat NASA. Furtunile solare puternice pot "să împingă aurorele spre latitudini mai sudice", a explicat agenţia spaţială americană.

Soarele se află în prezent foarte aproape de vârful activităţii sale, în cadrul unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Erupţiile solare, denumite ejecţii de masă coronală şi care pot avea nevoie de mai multe zile pentru a ajunge pe Terra, se află la originea evenimentului actual, creând aurore boreale atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni s-a produs în 1859

Precedenta furtună geomagnetică de nivel 5 observată pe Terra s-a produs în octombrie 2003, un fenomen ce a fost denumit "Furtunile de Halloween". Atunci, în Suedia au avut loc întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare electrice.

Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni s-a produs în 1859, potrivit NASA. Cunoscută şi sub numele de "Evenimentul Carrington", ea a perturbat grav comunicaţiile prin telegraf.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

furtuna solara aurora boreala
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025