Antena Meniu Search
x

Video Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani. Cum ne poate afecta Aurora Boreală: "Ne-am întoarce la epoca de piatră"

Am fost martorii unui fenomen care nu a mai fost văzut vreodată din România la o asemenea intensitate. Aurora boreală a colorat văzduhul în cele mai frumoase nuanţe de roşu, mov, albastru şi verde. Fotografiile făcute azi noapte par ireale, desprinse parcă din poveşti. Fenomenul e rezultatul celei mai puternice furtuni solare din ultimii 20 de ani, care ar putea da peste cap însă tot ceea ce ţine de tehnologie, de la rețele electrice la sateliți, spun specialiştii.

de Redactia Observator

la 11.05.2024 , 20:15

Imaginile spectaculoase surprinse de Alexandru în Ialomiţa ne duc cu gândul la lumea zânelor şi a basmelor. Aurora a colorat pe cerul nopţii tonuri de roz, galben, roşu, mov şi un verde smarald sclipitor de la care pur şi simplu nu-ţi puteai lua ochii. 

Alexandru George, fotograf Ialomiţa: Aşa ceva a mai putut fi văzut acum 100 de ani. M-am bucurat de un moment once in a lifetime. Unic, pe care aş fi aşteptat să-l văd în ţările nordice. Cine doarme, nu trăieşte! Aşa că ieşiţi, admiraţi şi bucuraţi-vă de ce ne oferă natura! 

Fenomenul, des întâlnit în regiunile polare, precum Scandinavia sau Alaska, a fost vizibil peste tot în România, mai ales în afara oraşelor, unde luminile civilizaţiei sunt estompate. La 30 de kilometri de Bucureşti, după ora 22, un alt fotograf a surprins aurora în toată splendoarea ei. A putut fi admirat un ocean mov, cu nuanţe de verde şi albastru. Pe Transalpina, cel mai înalt drum rutier din ţară, pământul s-a unit cu văzduhul în nuanţe sângerii. În Timiş, în schimb, s-au adunat nori pufoşi, de vată de zahăr mov, care s-au dat în spectacol. 

Vezi și

Deasupra lacurilor, cerul s-a oglindit în apa cristalină, iar copacii au părut uriaşi care făceau plecăciuni în faţa frumuseţii naturii. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Galbovi, fotograf: A fost o experienţă spectaculoasă, nu mă aşteptam să o văd. Nu eram pregătit pentru ea, s-a întâmplat. E prima dată când văd aşa ceva. Am şi făcut fotografii frumoase. A fost o experienţă inedită. 

Şi instantaneele surprinse lângă Cluj au arătat ca nişte tablouri. De pe coline, aurora boreală s-a revărsat în culori peste oraş. 

Maximilian Teodorescu, cercetător ştiinţific: Culoarea verde vine de la ionizarea atomilor de oxigen, roşul, culoarea dominantă, de la atomii de azot, iar violetul tot atomi de aziot, dar sursa sunt particulele de la soare de energie mai mare. 

Fenomenul s-a estompat după ora 23 dar a revenit mai puternic între 1 şi 2 noaptea. Luminile nordului nu ne-au bucurat doar pe noi. Un cer colorat în nuanțe de roșu, a fost surprins cu aceeaşi intensitate în Marea Britanie sau Germania, de exemplu. 

Explicaţia fenomenului

Maximilian Teodorescu, cercetător ştiinţific: Soarele, steaua noastră centrală, are o activitate cicilică, undeva la 11 ani. În 2024 avem un maxim de activitate solară, avem mai multe pete solare, iar o parte din ele erup. Exact chestia s-a intâmplat în urmă cu 2-3 zile. Una dintre cele mai mari pete solare inregistrate vreodată, care încă se vede pe soare, a erupt. 

Furtuna solară ar putea perturba grav rețelele electrice și sateliții, spun specialiştii.

Maximilian Teodorescu, cercetător ştiinţific: Vremea spaţială poate influenţa sociatatea noastră ca dezvoltare, ca tehnologie cel puţin. Dacă am pierde acum contactul cu tot ce inseamnă sateliţi ne-am întoarce la epoca de piatră, de la gps, internet. 

Evenimentul este cel mai puternic din ultimii 20 de ani, clasificat la nivelul G5, maxim.  

Nour Rawafi, Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins: Ne-am putea aștepta la o întrerupere a curentului în anumite locuri. Ne-am putea aștepta și la unele întreruperi ale comunicațiilor.

Şi oamenii pot fi afectaţi. Să nu ne mire dacă ne trezim cu dureri de cap, iritabilitate și modificări ale dispoziției zilele acestea. Astronomii se așteaptă ca aurora boreală să fie vizibilă și în noaptea care urmează, tot la intensitate maximă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 18 voturi
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Evenimente » Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani. Cum ne poate afecta Aurora Boreală: "Ne-am întoarce la epoca de piatră"