Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum s-a văzut Aurora Boreală din Germania, Cehia, Polonia sau Ungaria. Fenomenul, generat de o furtună solară puternică

Oamenii din întreaga lume s-au putut bucura de culorile oferite de Aurora Boreală. În Statele Unite, specialiştii au spus că a putut fi văzută din statul Alabama până în nordul Californiei. În Europa, internauţii au surprins cerul roz strălucitor deasupra Austriei și o nuanţă de violet peste Germania. Oamenii din Slovacia, Elveția, Danemarca și Polonia s-au bucurat şi ei de spectacol.  

de Redactia Observator

la 11.05.2024 , 14:00

Spectacol rar a fost şi pe cerul României noaptea trecută. Aurora boreală a colorat văzduhul în cele mai frumoase nuanţe roşiatice şi a putut fi văzută în mai multe zone din ţară. Oamenii au stat minute în şir cu ochii pe cer şi au fotografiat fenomenul neobişnuit pentru sud-estul Europei.

Aurora Boreală, vizibilă pe cerul României

Zonele cele mai potrivite pentru a vedea acest spectacol pe cer au fost cele cu o poluare luminoasă redusă, cel mai adesea în afara oraşelor mari. Cerul colorat în nuanţe roşiatice a putut fi admirat din mai multe judeţe, printre care Maramureş, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Buzău şi Ilfov. Imagini surprinzătoare din ţară am primit şi pe Fii Observator. De asemenea, spectacolul de lumini a putut fi observat şi din alte ţări europene, precum Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia şi Ungaria.

Vezi și

Aurora boreală va lumina cerul tot weekendul în mai multe părţi ale globului

Pe acelaşi subiect

Aurora boreală va lumina cerul tot weekendul în mai multe părţi ale globului, inclusiv în SUA şi UK. 

Luminile nordului vor fi văzute cel mai bine în Scoţia şi Irlanda, unde cerul va fi senin. 

Fenomenul, generat de o furtună solară puternică

Fenomenul optic s-a datorat unei furtuni geomagnetice majore care a lovit Pământul.

Autoritățile europene au avertizat încă de vineri că o furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre pământ și poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice, sateliților, dar și aurore boreale impresionante. "Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ", a explicat, potrivit BBC News, într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC). 

În doar 24 de ore, două pete solare uriaşe s-au unit şi au provocat erupţii solare din clasa X, adică cele mai puternice. În următoarele zile, cel puţin 5 astfel de valuri de radiaţii vor lovi planeta noastră. Cea mai nouă pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mare mare decât al Pământului. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani Cercetătorii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică au emis o avertizare de tip G4 - sever. Ei spun că avertizările la acest nivel sunt foarte rare, dar că suntem în faţa unui fenoment neobişnuit, în condițiile în care mai multe explozii solare se îndreaptă spre Pământ și s-ar putea combina. 

Ultima furtună solară de o asemena intensitate care a lovit Pământul a avut loc în 2005. Întreaga planetă a fost cuprinsă de o furtună de protoni în doar 15 minute. Ţările aflate cel mai aproape de poli au fost puternic afectate. Localnicii din Suedia au rămas fără curent electric, iar mai multe transformatoare de curent din Africa de Sud au devenit inutilizabile. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Ştiri externe » Cum s-a văzut Aurora Boreală din Germania, Cehia, Polonia sau Ungaria. Fenomenul, generat de o furtună solară puternică