Video Cum s-a văzut aurora boreală din București, după 1 dimineața, prin camera all-sky de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"
Aurora boreală, care s-a putut observa în noaptea de vineri spre sâmbătă în mai multe zone din ţară, a fost surprinsă și de camera all-sky de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București. Fenomenul a fost înregistrat după 1 dimineața, "când aurora a avut o izbucnire".
Imaginile au fost înregistrate în noaptea de 10 spre 11 mai de camera all-sky de la Observatorul Astronomic din Capitală, potrivit unei postări pe pagina de Facebook.
"Aurora boreală din noaptea de 10 spre 11 mai 2024 a fost prinsă și de camera all-sky aflată la Observator. Iată imaginile luate între ora 1 și 2:16 dimineața, când aurora a avut o izbucnire. Aceasta se vede ca o serie de lumini care se mișcă deasupra orizontului nordic", este descrierea care însoțește imaginile alb-negru, redate sub formă de time-lapse.
- Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani. Cum ne poate afecta Aurora Boreală: "Ne-am întoarce la...
- De ce nu trebuie să ne bucurăm când vedem Aurora Boreală în România? Efectele ascunse ale fenomenului...
- Cum s-a văzut Aurora Boreală din Germania, Cehia, Polonia sau Ungaria. Fenomenul, generat de o furtună solară...
- Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
Ulterior, reprezentanții Observatorului au publicat o nouă animație, în care susțin că "Aurora s-a văzut bine și între ora 3:40 și 4:45, chiar mai bine decât cu o oră înainte".
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani
În noaptea de vineri spre sâmbătă, am fost martorii unui fenomen care nu a mai fost văzut vreodată din România la o asemenea intensitate. Aurora boreală, rezultatul celei mai puternice furtuni solare din ultimii 20 de ani, a colorat văzduhul în cele mai frumoase nuanţe de roşu, mov, albastru şi verde. Fotografiile par ireale, desprinse parcă din poveşti.
Fenomenul, des întâlnit în regiunile polare, precum Scandinavia sau Alaska, a fost vizibil peste tot în România, mai ales în afara oraşelo. Pe Transalpina, cel mai înalt drum rutier din ţară, pământul s-a unit cu văzduhul în nuanţe sângerii. În Timiş, în schimb, s-au adunat nori pufoşi, de vată de zahăr mov, care s-au dat în spectacol. Deasupra lacurilor, cerul s-a oglindit în apa cristalină, iar copacii au părut uriaşi care făceau plecăciuni în faţa frumuseţii naturii. Şi instantaneele surprinse lângă Cluj au arătat ca nişte tablouri. De pe coline, aurora boreală s-a revărsat în culori peste oraş.
Fenomenul s-a estompat după ora 23 dar a revenit mai puternic între 1 şi 2 noaptea. Luminile nordului nu ne-au bucurat doar pe noi. Un cer colorat în nuanțe de roșu, a fost surprins cu aceeaşi intensitate în Marea Britanie sau Germania, de exemplu. Evenimentul este cel mai puternic din ultimii 20 de ani, clasificat la nivelul G5, maxim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰