Care sunt temerile italienilor cu privire la cel mai radical guvern din ultimele decenii. Cabinetul a depus astăzi jurământul
Giorgia Meloni, liderul de extremă dreaptă a partidului Fratelli d'Italia şi-a depus astăzi jurământul, fiind prima femeie care a devenit prim-ministru al Italiei. Meloni a câștigat alegerile datorită unei campanii construite în jurul unei promisiuni de a opri imigraţia, dar şi a sprijinului său pentru „valorile familiale” tradiționale și temele anti-LGBTQ.
De Redactia Observator la 22.10.2022, 12:46Meloni a depus jurământul în faţa președintelui italian Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Quirinale din Roma. Ea conduce o alianță de partide de extremă-dreapta și de centru-dreapta, printre care propriul partid post-fascist Fratelli d'Italia și urmează să formeze cel mai proeminent guvern de dreapta pe care l-a văzut Italia în ultimele decenii, relatează CNN.
Câștigul lui Meloni de la alegerile parlamentare de luna trecută sugerează că atracția pentru naționalism se menţine în Italia. Totuşi, jurământul ei de a duce în extrema dreaptă îi lasă pe mulți încă nesiguri cu privire la viitor.
Şase dintre cei 24 de miniştri sunt femei
- Președintele Italiei a desemnat-o pe Giorgia Meloni să formeze guvernul. Cum arată noul cabinet de la Roma
- Tensiuni în coaliția de dreapta din Italia. Giorgia Meloni îl atacă pe Berlusconi: Noul guvern italian va fi...
- "Sperăm că Spania va trece şi ea la dreapta", i-a urat Giorgia Meloni liderului partidului spaniol de extremă...
Cei 24 de miniștri ai lui Meloni, șase dintre ei femei, au depus jurământul alături de ea sâmbătă.
Noul guvern este format dintr-o coaliție cu alți doi lideri de dreapta. Unul este Matteo Salvini, fost ministru de interne care a devenit adorat de extrema dreaptă în 2018, când și-a transformat partidul, Liga, într-o forță naționalistă.
Celălalt este Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru italian de centru-dreapta. Ambii și-au exprimat anterior în mod public admirația pentru președintele rus Vladimir Putin, ceea ce a stârnit întrebări cu privire la atitudinea coaliției față de Rusia.
Relaţiile cu Rusia
Cu câteva zile înainte să înceapă consultările privind formarea guvernului, a fost vehiculat un scurt clip audio înregistrat în secret, în care Berlusconi părea să dea vina pe Kiev pentru invazia Rusiei în Ucraina și se lăuda că a restabilit relațiile cu liderul rus.
„Am reluat un pic legătura cu președintele Putin, în sensul că de ziua mea mi-a dat 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce, iar eu i-am răspuns dându-i sticle de Lambrusco”, a spus Berlusconi în clip, publicat marți de agenția de presă italiană LaPresse.
Un purtător de cuvânt al partidului a negat că Berlusconi a luat legătura cu Putin, spunând că le-a spus parlamentarilor „o poveste veche care se referă la un episod petrecut cu mulți ani în urmă”. Berlusconi și-a apărat comentariile într-un interviu acordat joi ziarului italian Corriere della Sera, spunând că acestea au fost scoase din context.
Pe fondul reacțiilor, Meloni, care a fost un susținător puternic al Ucrainei în lupta cu invazia lui Putin, a încercat să clarifice care va fi poziţia ei și a coaliției odată ce vor ajunge la putere.
„Voi fi întotdeauna clară, intenționez să conduc un guvern cu o politică externă clară și fără echivoc. Italia face parte pe deplin din Europa și Alianța Atlantică. Oricine nu este de acord cu această piatră de temelie nu va putea face parte din guvern, cu prețul de a nu fi guvern. Cu noi la guvernare, Italia nu va fi niciodată veriga slabă a Occidentului”, a spus ea.
Cu toate acestea, liberalii din Italia și Uniunea Europeană se tem de ceea ce ar putea însemna întoarcerea la politicile de dreapta pentru țară și viitorul ei. Asta în timp ce conservatorii consideră că doar un politician cu puternic, precum Meloni, poate scoate țara din criză pe fondul crizei de energie şi a problemelor privind șomajul ridicat în rândul tinerilor.
„Meloni nu exprimă alegerile de vot ale alegătorilor de dreapta radicală, pentru că avem date care arată că ea a fost votată în mare parte de centru-dreapta”, a declarat profesorul de științe politice Lorenzo De Sio de la Universitatea Luiss Guido Carli pentru CNN. „S-ar putea să aibă o legătură profundă cu moștenirea post-fascistă, dar în mod clar nu acesta este nucleul platformei ei politice acum”.
Temeri legate de creșterea costurilor
Odată cu creșterea vertiginoasă a costului energiei, riscul pentru întreprinderile și gospodăriile italiene este mare. Sectorul agricol, care reprezintă 1,96% din PIB-ul Italiei, se confruntă cu o penurie de orice: de la îngrășăminte, la motorină, la electricitate și până la sticlă, ceea ce face ca prețurile să crească rapid.
Potrivit unui raport recent al Coldiretti, cea mai mare asociație pentru asistență agricolă din Italia, creșterea costurilor de producție a forțat multe întreprinderi agricole mici să oprească afacerile.
Sabina Petrucci conduce compania de ulei de măsline a familiei sale, Olio Petrucci, și este, de asemenea, membră a Consiliului European al Coldiretti pentru tinerii muncitori agricoli. Ea se simte plină de speranță și crede că singura modalitate de a rezolva problemele actuale este printr-o conducere politică puternică: „Avem nevoie de un guvern foarte concret care să ne ajute cu costurile energiei și, de asemenea, să obținem ajutorul financiar și ajutorul financiar de care am putea avea nevoie în viitor”.