Antena Meniu Search
x

Video Italienii scriu istorie: au pentru prima dată o femeie premier şi cel mai radical guvern de după Al Doilea Război Mondial. Cine e Giorgia Meloni

Italienii scriu istorie în urma alegerilor de ieri. Vor avea pentru prima dată o femeie premier. Giorgia Meloni, noul star al politicii italiene, dar care dă fiori Europei, va conduce cel mai radical guvern al Italiei de după Al Doilea Război Mondial. Cu o doctrină apropiată de cea a extremei drepte, promite să reducă imigraţia şi să redea Italia, italienilor. Comisia Europeană a avertizat însă că va lăsa ţara fără fondurile europene, dacă noua guvernarea se va abate de la principiile şi valorile comunitare.

de Redactia Observator

la 26.09.2022, 21:09

Vezi și

Un zâmbet uriaş şi un carton pe care era scris un mesaj simpul: Mulţumesc, Italia!. Aşa intră Giorgia Meloni pe marea scenă a politicii Internaţionale. Va conduce a treia cea mai mare economie a Europei, după ce exit-poll-urile au oferit coaliţiei sale, considerată de extrema dreaptă, peste 44% din voturi. "Obiectivul nostru principal, ca partid politic este să îi facem pe italieni să fie din nou mândri că sunt italieni, să fluture tricolorul Italiei cu mândrie", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Chiar şi cei care nu au votat cu ea îi înţeleg succesul

Nu doar mândrie e ceea ce le promite Meloni, italienilor. Ci o ţară fără imigranţi non-europeni, în care cultura italiană va fi protejată. "Ei ne atacă identitatea naţională, identitatea religioasă, identitatea de gen, identitatea familiei. Eu nu mă mai pot defini ca cetăţean italian, creştin, femeie, mamă. Ei vor să fiu cetăţeanul x, genul x, părintele 1 sau 2. Vor să fiu un număr", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Chiar şi cei care nu au votat cu ea îi înţeleg succesul. De altfel, la fel ca alţi lideri populişti europeni, pe parcursul campaniei electorale, ea a exploatat tocmai crizele cu care se confrută acum Europa: scumpirea nivelului de trai, incertutidinile economice şi oboseala cauzată de pandemie. "Rasismul este atunci când îi dai unui pensionar 480 de euro, iar unui imigrant 1200 de euro", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Pe acelaşi subiect

Partidul ei, Fraţii Italiei, îşi are rădăcinile în mişcarea neo-fascistă, dar actualul său program este mai moderat, deşi include, încă, nostalgici ai lui Mussolini. Din coaliţie mai fac parte Liga condusă de Matteo Salvini, şi el exponent al dreptei radicale, şi Forţa Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, care nu s-a sfiit să promoveze mesaje pro-Putin, în timpul mitingurilor electorale. "O forţă politică de dreapta este singura forţă politică ce ne garantează un viitor cu o justiţie mai bună, un trai mai bun şi mai sigur şi libertate", a declarat Silvio Berlusconi, liderul partidului Forţa Italiei.

"Eu cred că Mussolini a fost un bun politician. Tot ceea ce a făcut, a făcut pentru Italia", a declarat Giorgia Meloni. O declaraţie de care se dezice acum. Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cea mai tânără femeie ministru al țării la 31 de ani, când a primit portofoliul tineretului în guvernul Berlusconi din 2008. "Eu sunt Giorgia, sunt o femeie, sunt mamă, sunt italiancă, sunt creştină!", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Victoria Giorgiei Meloni în Italia înseamnă că peste 25% din populaţia Uniunii Europene, locuieşte acum în state ce au o poziţie anti-europeană, conservatoare şi naţionalistă. De altfel, primii lideri care au felicitat-o au fost premierul ungar şi preşedintele Poloniei, în timp ce, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, avertizează viitorul guvern al Italiei, că nu va mai primi fonduri europene dacă nu va respecta drepturile omului şi se va abate de la valorile europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Italienii scriu istorie: au pentru prima dată o femeie premier şi cel mai radical guvern de după Al Doilea Război Mondial. Cine e Giorgia Meloni