Antena Meniu Search
x

Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea conduce Guvernul Italiei, a treia economie a UE. Deviza ei: "Dumnezeu, patrie, familie"

Giorgia Meloni s-a născut la Roma, la 15 ianuarie 1977, iar duminică seară a devenit favorită pentru formarea noului guvern italian, după ce coaliţia de dreapta şi extremă dreaptă din care face parte a câştigat cele mai multe procente din voturile de la alegerile legislative. Ea va fi prima femeie în fruntea unui guvern italian, al 70-lea din istoria republicii, scrie News.ro.

De Redactia Observator la 26.09.2022, 09:40
Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea conduce Guvernul Italiei, a treia economie a UE
Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea conduce Guvernul Italiei, a treia economie a UE - Profimedia Images

Giorgia Meloni avea doar 15 ani în 1992, când a intrat în Mişcarea Socială Italiană (MSI), un partid neofascist, moştenitor al lui Benito Mussolini. În 2008, la vârsta de 31 de ani, ea a devenit cel mai tânăr ministru italian al Tineretului şi Sportului, în Guvernul lui Berlusiconi. În 2012, ea a înfiinţat Fratelli d’Italia şi a preluat retorica şi poziţiile populiste ale M5S şi Alianţei Naţionale, fostul partener de dreapta al lui Silvio Berlusconi.

Favorită în sondaje, ea a declarat pe ultima sută de metri a campaniei electorale că este ”pregătită să guverneze”. În Italia, postul de premier revine de obicei partidului din coaliţie care obţine cele mai multe voturi. În urma unor îngrijorări cu privire la unele dintre poziţiile sale radicale şi retorica anti-europeană, ea a declarat că va guverna pentru toţi italienii.

La fel ca alţi lideri populişti europeni, ea exploatează criza scumpirii nivelului de trai, îmbătrânirii, oboseala din cauza pandemiei covid-19, migraţia şi incertitudinile economice. Ea promite să redea puterea poporului şi nu elitei, să securizeze frontierele şi să relanseze economia printr-o reducere a impoztelor şi reglementărilor.

Ea vrea să renegocieze cu UE uriaşul plan de relansare post-covid, să modifice Constituţia în vederea alegerii preşedintelui italian cu sufragiu universal şi să oprească migraţia musulmană printr-o blocadă navală a Libiei.

Pe acelaşi subiect

„Dumnezeu, patrie, familie"

Programul său, care are la bază pretinse valori culturale ale familiei italiene ”tradiţionale”, anunţă un recul al drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Ea a atacat un popular serial de desene animate pentru copii, Peppa Pig, şi vrea să cenzureze episoadele în care apar cupluri homosexuale.

Discretă în privinţa vieţii private, ea locuieşte cu partenerul său, Andrea Giambruno, un jurnalist de televiziune, şi are o fiică Ginevra, născută în 2016. Deviza ei este „Dumnezeu, patrie, familie".

Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea conduce Guvernul Italiei, a treia economie a UE. Deviza ei: "Dumnezeu, patrie, familie"

Breaking News

Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. A fost adus în cătuşe la Curtea de Apel

Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. A fost adus în cătuşe la Curtea de Apel