Casa lui Mel Gibson, scrum în urma incendiilor din LA. Actorul susţine că pârjolul a fost pus de cei interesaţi să pună mâna pe terenul scump
Los Angeles se pregăteşte pentru încă trei zile de foc. Vântul care a extins incendiile de vegetaţie prinde din nou putere şi ameninţă să împingă distrugerile spre zone noi. 24 de oameni au murit până acum, iar pagubele depăşesc 250 de miliarde de dolari. Disperaţi, locuitorii înstăriţi angajează pompieri privaţi pentru a-şi proteja proprietăţile de lux şi îi plătesc cu două mii de dolari pe oră. Pompierii nu exclud nici varianta ca incendiile să fi fost provocate. Această teorie va fi anchetată.
De Redactia Observator la 14.01.2025, 09:04
Rafalele de peste 110 kilometri pe oră transformă zone imense în cuptoare încinse. Pompierii sunt neputincioşi în faţa flăcărilor de zeci de metri înălţime care se întind pe o suprafaţă cât 22.000 de terenuri de fotbal. Imaginile din elicopter arată proporţiile dezastrului.
Camerele de supraveghere din California au surprins momentul în care o casă arde din temelii în doar câteva clipe. Alte imagini arată prăpadul lăsat în urmă de flăcările care au devorat tot ce au întâlnit în cale. Cartierul Altadena arată ca după apocalipsă. Pericolul rămâne unul iminent.
"În următoarele câteva zile, până la mijlocul săptămânii, vânturile vor prinde putere din nou. Există posibilitatea ca unele dintre aceste incendii să scape din nou de sub control. Cercetările despre schimbările climatice şi incendiile din sudul Californiei arată că, până în anul 2100, vom vedea o creştere de aproximativ 75% a suprafeţelor arse în statul California, comparativ cu prezentul", explică un meteorolog.
Cel mai mare focar rămâne în Palisades
Cel mai mare focar este în Palisades, unul dintre cartierele excusiviste, şi cu el luptă 5.000 de pompieri. Peste 12.000 de clădiri au fost făcute praf. Multe erau proprietăţile de lux ale unor vedete precum actriţa Julia Louis Dreyfuss. Celebrităţile care nu au fost afectate şi-au pus casa la dispoziţia prietenilor sinistraţi.
A fost o săptămână nebună. Devastatoare pentru mulţi oameni. Atâţia prieteni şi-au pierdut casele şi nu sunt doar lucrurile, ci şi amintirile, lucrurile pentru care au muncit din greu.
Românul Alex Rotaru, actorul care îl juca pe Dan în Cireşarii, şi locuieşte în Los Angeles, este cu bagajele la uşă. "Este o catastrofă de neimaginat. Ca şi cum ar arde, ce să zic, jumătate din Sectorul unu, jumătate din Sectorul trei şi tot ce înseamnă Herăstrău şi Băneasa. Este un oraş desfigurat şi lucrurile se înrăutăţesc în continuare. Apocaliptic, pur şi simplu".
Teoriile conspiraţiei se răspândesc la fel de repede ca flăcările
În infernul de fum şi foc, 40 de persoane au fost arestate pentru că furau din casele de unde fugiseră proprietarii, iar mulţi hoţi erau deghizaţi în pompieri. Printre poveşti dureroase, se strecoară, însă, şi întâmplări fericite. Un bărbat şi-a regăsit câinele în viaţă şi a izbucnit în lacrimi de bucurie.
Teoriile conspiraţioniste se răspândesc la fel de repede ca flăcările. Cu vila făcută scrum, Mel Gibson, crede că pârjolul a fost premeditat de cei care vor să pună mâna pe terenul extrem de scump din zonă. I se pare ciudat că bazinele de apă ale oraşului erau aproape goale când au izbucnit incendiile. "Pare convenabil faptul că nu era apă. Și că au fost condițiile de vânt potrivite și că au existat oameni pregătiți, dornici și capabili să dea foc". Speculaţiile sunt alimentate de faptul că pompierii au prins doi bărbaţi care incendiau zone neatinse până atunci de foc.