Ce efecte va avea blocarea gazoductului Nord Stream 2, cel mai puternic răspuns al Occidentului pentru Vladimir Putin
Sunt puține proiecte energetice în lume la fel de controversate precum proiectul Nord Stream 2. Gazoductul aproape că a murit în apă marți când cancelarul Germaniei a blocat procesul de aprobare din cauza crizei din Ucraina, relatează CNN.
De Redactia Observator la 23.02.2022, 17:27Conducta Nord Stream 2, de 1.230 de kilometri trebuia să transporte cantități uriașe de gaze naturale direct din Rusia către Europa prin Germania și, deși este finalizată de mai bine de cinci luni, nu s-au făcut deloc livrări de gaze până în prezent. Proiectul i-a divizat de ani de zile pe politicieni, analiști și europeni. Mai mult, gazoductul de 11 miliarde de dolari a fost afectat de întârzieri, sancțiuni anterioare ale americanilor și de criticile legate de impactul pe care îl are în criza climatică.
Anunțul cancelarului german Olaf Scholz a fost cel mai puternic răspuns concret de până acum din partea Occidentului la acțiunea militară a Rusiei în estul Ucrainei, relatează CNN într-o analiză. Dar pune Europa într-o poziție inconfortabilă, Rusia ar putea pur și simplu să închidă celelalte robinete de gaz care alimentează cea mai mare parte a continentului și să lase milioane de oameni în întuneric și frig.
Cel mai puternic răspuns al Occidentului cu privire la invazia Rusiei în Ucraina
Germania primește gaz rusesc şi prin Nord Stream 1, o conductă similară care trece pe sub Marea Baltică. Însă, presiunea asupra Germaniei de a opri proiectul Nord Stream 2 a crescut peste noapte, pe măsură ce Rusia și-a intensificat acțiunea militară în Ucraina. Indiferent dacă Germania abandonează sau nu Nord Stream 2 pe termen lung, acțiunile Rusiei în Ucraina fac proiectul mort din punct de vedere politic.
- Reacția Rusiei, după ce Germania a suspendat Nord Stream 2: "Europa va plăti 2.000 de euro pe 1.000 de mc de gaz!"
- Politico: De ce tace Germania când se discută despre ”uciderea” Nord Stream 2, gazoductul care o leagă de Rusia
- SUA impun noi sancţiuni împotriva Rusiei. Avertismentul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin
Temerile că Rusia ar folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică pentru a-și urmări interesele în Europa se dovedesc acum întemeiate. Dacă va fi şi încărcată cu gaz această armă, va slăbi și mai mult poziția Europei. Proiectul se confrunta deja cu probleme politice. În noul guvern de coaliție al Germaniei, un loc important îl ocupă Verzii care s-au opus dependenței de gazul natural, combustibil fosil care contribuie în prezent la mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât cărbunele în UE.
Nord Stream 2 urma să adauge 100 de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă în fiecare an, ca să nu mai vorbim de inevitabilele scurgeri de metan. Pe termen scurt, emisiile de metan sunt de 80 de ori mai dăunătoare climei decât cele de CO2.
Europa are ocazia să se îndepărteze de Nord Stream 2 și să reducă dependența tot mai mare de combustibili fosili
Acum, Europa, în special Germania, are ocazia să folosească acest moment pentru a se îndepărta nu doar de Nord Stream 2, ci și de dependența tot mai mare de gazele naturale. Germania este una dintre puținele țări dezvoltate care se opun energiei nucleare și este în proces de închidere a puținelor reactoare pe care le mai are. Fără energia nucleară, a devenit foarte dependentă de gaz și va avea nevoie de o schimbare radicală pentru a accelera energia din surse regenerabile.
Având în vedere preocupările legate de gestionarea deșeurilor radioactive pe care le aduce energia nucleară, rolul acesteia în viitorul mix energetic din întreaga Europă este limitat. O extindere rapidă a surselor regenerabile - solare, eoliene și hidroenergetice - oferă securitate atât în ceea ce privește siguranța energetică, cât și clima. Mutarea subvențiilor de la combustibilii fosili la sursele regenerabile ar fi un prim pas ușor de făcut.
Pe termen scurt, Europa poate să caute gaze în alte țări. Este puțin probabil că le va putea înlocui pe cele din Rusia, însă pot fi suficiente pentru a nu avea probleme și a face față amenințării ruse. Dar problema crizei climatice va continua să se intensifice și, în cele din urmă, va fi mai letală și mai costisitoare decât ar fi probabil o confruntare militară.