Antena Meniu Search
x

ANALIZĂ. Impactul sancţiunilor impuse până acum Rusiei va fi minim. "Opţiunea nucleară", măsura care sperie inclusiv creditorii occidentali

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au anunțat marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, după recunoașterea de către Moscova a două regiuni separatiste din Ucraina ca entități independente.

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 10:09

ANALIZA. Impactul sancţiunilor impuse până acum Rusiei va fi minim. "Opţiunea nucleară", măsura care sperie inclusiv creditorii occidentali
- Profimedia

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei vor avea impact minim, arată o analiză Reuters. Guvernele marilor puteri preferă să păstreze pachetele de sancțiuni mai mari pentru momentul în care criza ar escalada.

Ce sancţiuni au fost anunţate până acum?

Miniștrii europeni de externe au convenit să sancționeze 27 de persoane și entități, inclusiv bănci care finanțează factorii de decizie ruși și operațiunile din teritoriile separatiste.

Pachetul de sancțiuni include și toți membrii camerei inferioare a parlamentului rus care au votat în favoarea recunoașterii regiunilor separatiste.

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie a impus sancțiuni lui Ghenadi Timcenko și altor doi miliardari cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și asupra a cinci bănci - Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank și Black Sea Bank.

Potrivit Reuters, doar banca militară Promsvyazbank se află pe lista băncii centrale ruse a instituțiilor de credit cu importanță sistemică. Bank Rossiya se află deja sub sancțiunile SUA din 2014 pentru legăturile strânse cu oficialii de la Kremlin.

Sancţiunile impuse de SUA

SUA au intensificat interdicțiile privind datoria suverană a Rusiei, despre care președintele american Joe Biden a spus că înseamnă că guvernul rus va fi oprit de la finanțarea occidentală. Trezoreria SUA a declarat că extinde interdicțiile actuale pentru a acoperi participarea pe piața secundară a obligațiunilor emise după 1 martie de către Banca Centrală a Rusiei și alte entități.

Obligațiunile în dolari rusești și-au extins pierderile după anunțul privind sancțiunile SUA, emisiunile cu termen mai lung scăzând la minim record la mijlocul anilor '90, arată datele citate de Reuters.

Prima cerută de investitori pentru a deține datoria rusă față de titlurile de trezorerie americane în siguranță a explodat la 329 de puncte de bază, cea mai mare de la prăbușirea pieței COVID în primăvara anului 2020.

Impactul sancţiunilor va fi minim

Marile bănci ale Rusiei sunt profund integrate în sistemul financiar global, ceea ce înseamnă că sancțiunile asupra celor mai mari instituții ar putea fi simțite cu mult dincolo de granițele sale. Dar noile sancțiuni se concentrează asupra creditorilor mai mici.

Măsurile care vizează băncile nu sunt încă la fel de ample ca cele impuse după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, deși multe dintre aceste sancțiuni rămân în vigoare.

Apoi, Occidentul a pus pe lista neagră anumite persoane, a căutat să limiteze accesul instituțiilor financiare de stat ale Rusiei la piețele de capital occidentale, a vizat creditorii de stat mai mari și a impus limite pe scară largă comerțului cu tehnologie.

Noile măsuri ale Marii Britanii s-au abținut de la a impune limite celor mai mari bănci de stat, de a tăia capitalul companiilor rusești sau de a exclude din Marea Britanie alți așa-numiți oligarhi ruși proeminenți.

Acțiunile la cele mai mari bănci din Rusia, Sberbank (SBER.MM) și VTB au crescut după ce grupurile controlate de stat au scăpat de sancțiuni.

Analiștii spun că instituțiile rusești sunt mai capabile să facă față sancțiunilor limitate decât cu opt ani în urmă, iar băncile de stat rusești și-au redus expunerea pe piețele occidentale.

Din 2014, Rusia s-a diversificat departe de trezoreriile și dolari SUA - euro și aurul reprezintă o parte mai mare din rezervele Rusiei decât dolarii, potrivit unui raport din ianuarie al Institutului de Finanțe Internaționale.

Rusia are și o apărare macroeconomică puternică, inclusiv rezerve abundente de valută de 635 de miliarde de dolari, prețul petrolului aproape de 100 de dolari pe baril și un raport scăzut al datoriei/PIB de 18% în 2021.

"Cele de astăzi nu au fost atât de semnificative", a spus Samuel Charap, un politolog senior la organizația nonprofit, non-partizană RAND Corporation, despre sancțiunile SUA.

"Întrebarea este încotro mergem de aici", a spus el. "Sunt din ce în ce mai pesimist și cred că există o probabilitate mare de acțiuni militare semnificative suplimentare ale Rusiei și cred că în acest caz, este posibil să vedem unele dintre cele cu adevărat măsuri calitativ mai devastatoare decât în ​​trecut".

Ce alte sancţiuni ar putea fi impuse?

UE a spus că este pregătită să impună "consecințe masive" asupra economiei Rusiei, dar a avertizat, de asemenea, că, având în vedere legăturile strânse de energie și comerciale ale UE cu Rusia, dorește să ridice sancțiunile în etape. Oficialii consideră măsurile de marți drept un prim pas.

Dincolo de creditorii care fac afaceri direct cu regiunile separatiste, nu este încă clar când sau dacă UE va lovi cele mai mari bănci.

Washingtonul a pregătit o serie de măsuri, inclusiv interzicerea instituțiilor financiare americane de la procesarea tranzacțiilor pentru marile bănci rusești prin întreruperea relațiilor bancare "corespondente".

Lucrul de care se tem cel mai mult băncile din regiune și creditorii occidentali este posibilitatea ca Rusia să fie interzisă dintr-un sistem de plăți global utilizat pe scară largă, SWIFT, care este folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări.

O astfel de mișcare ar lovi puternic băncile rusești, dar consecințele sunt complexe. Interzicerea SWIFT ar îngreuna pentru creditorii europeni să-și recupereze banii, iar Rusia a creat un sistem alternativ de plată.

Datele de la Banca Reglementărilor Internaționale (BRI) arată că creditorii europeni dețin cea mai mare parte din expunerea de aproape 30 de miliarde de dolari a băncilor străine față de Rusia.

Ce bănci străine sunt expuse?

Băncile europene - în special cele din Austria, Italia și Franța - sunt cele mai expuse Rusiei din lume și au fost în alertă maximă în cazul în care guvernele impun noi sancțiuni.

Băncile italiene și franceze aveau fiecare creanțe restante de aproximativ 25 de miliarde de dolari asupra Rusiei în trimestrul al treilea din 2021, potrivit cifrelor BRI. Băncile austriece aveau 17,5 miliarde de dolari. Aceasta se compară cu 14,7 miliarde de dolari pentru Statele Unite.

Printre cei mai expuși creditori se numără RBI din Austria (RBIV.VI), care are operațiuni mari în Rusia și Ucraina. A spus că „planurile de criză” vor intra în vigoare dacă lucrurile se deteriorează. Acțiunile sale au scăzut cu 7,5% marți.

Cu toate acestea, multe bănci străine și-au redus semnificativ expunerea față de Rusia din 2014, făcându-i pe unii bancheri mai puțin preocupați de amenințarea cu sancțiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » ANALIZĂ. Impactul sancţiunilor impuse până acum Rusiei va fi minim. "Opţiunea nucleară", măsura care sperie inclusiv creditorii occidentali