Antena Meniu Search
x

Planul B al Uniunii Europene pentru aprovizionarea cu gaze, dacă Rusia va sista parțial livrările

Uniunea Europeană spune că are un plan în cazul în care Rusia sistează parțial exporturile de gaze către Europa, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters

de Redactia Observator

la 16.02.2022, 11:00

Planul B al Uniunii Europene pentru aprovizionarea cu gaze, dacă Rusia va sista parțial livrările
Vladimir Putin, Olaf Scholz - Profimedia

Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Occident au stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa, ceea ce a determinat UE să își revizuiască planurile de urgență și pe oficialii UE și SUA să caute surse alternative. „Modelele noastre arată acum că, în caz de întrerupere parțială sau scădere a livrărilor de gaze de către Gazprom, suntem în siguranță”, a declarat von der Leyen reporterilor marți la Strasbourg.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei. Prețurile gazelor au crescut în Europa din cauza ofertei limitate și a cererii în creștere după ce economiile și-au revenit din pandemia de COVID-19. La asta au contribuit și exporturile sub așteptări ale Rusiei, potrivit Reuters. UE a discutat cu Statele Unite, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud pentru creșterea livrărilor de gaze naturale și gaz natural lichefiat (GNL), fie prin transporturi suplimentare, fie prin cedarea unor livrări, a spus von der Leyen.

„Am vorbit și cu furnizorii importanți de GNL pentru a întreba dacă am putea încheia acorduri swap (n.r. cedarea unor livrări care erau inițial contractate de alte țări).”, a spus ea. Japonia este dispusă să facă acest lucru. „Aceste eforturi acum dau roade.”

În ianuarie, țările UE au primit 11 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, din care jumătate din SUA

Pe acelaşi subiect

Japonia a anunțat săptămâna trecută că va redirecționa unele cargouri cu GNL către Europa, ca reacție la solicitările UE și SUA. Importurile europene de GNL au atins un record în ianuarie, cu aproximativ 11 miliarde de metri cubi, aproape jumătate din ele provenind din Statele Unite.

Impactul pe termen scurt al unei întreruperi parțiale de gaze rusești s-a redus. Europa se îndreaptă spre primăvară, când cererea de încălzire pe bază de gaz scade de obicei. Depozitele de gaze din Europa sunt în prezent ocupate în proporție de 34%. Von der Leyen susține că dezvoltarea infrastructurii în ultimii ani a făcut ca Europa să fie mai bine echipată pentru a distribui gaze și energie între țări, dar că este nevoie în continuare de măsuri suplimentare în cazul în care rușii opresc complet exportul de gaze. 

Regulile UE impun țărilor să aibă un plan pentru a răspunde la o criză a aprovizionării cu gaze, inclusiv intervenții din partea guvernelor, cum ar fi reducerea consumului industrial pentru a acorda prioritate populației. Țările UE sunt responsabile pentru propriile politici energetice, iar dependența de gaze diferă de la stat la stat. Principala sursă de energie a Danemarcei este, de exemplu, cea eoliană, în timp ce Ungaria produce energie în principal din sursă nucleară și gaze.

Din cauza comasărilor de soldați ruși la granița cu Ucraina, Von der Leyen a subliniat din nou necesitatea ca Europa să reducă dependența de gazul rusesc, iar la acest lucru va contribui trecerea planificată către energia regenerabilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Planul B al Uniunii Europene pentru aprovizionarea cu gaze, dacă Rusia va sista parțial livrările