Ce îi promite Vladimir Putin lui Kim Jong Un cu câteva ore înainte de sosirea sa în Coreea de Nord. Mesajul SUA
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a asigurat marţi Coreea de Nord de "sprijinul de neclintit" al ţării sale în faţa unui "inamic viclean, periculos şi agresiv", cu câteva ore înainte de sosirea sa la Phenian pentru o vizită excepţională, precedată de incidente la frontiera intercoreeană, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 18.06.2024, 07:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Putin urmează să efectueze marţi şi miercuri o vizită de stat în Coreea de Nord, la finalul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între cele două ţări, a căror alianţă este percepută ca o ameninţare de către Occident.
"Rusia a sprijinit (Coreea de Nord) şi poporul său eroic în lupta lor pentru dreptul de a-şi alege propria cale de independenţă, identitate şi dezvoltare în confruntarea cu un inamic insidios, periculos şi agresiv, atât ieri, cât şi mâine, şi va continua să îi sprijine şi în viitor", a scris Putin într-un articol publicat de ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun şi de agenţia de presă KCNA. El a mai spus că Phenianul "sprijină ferm" ofensiva militară a Rusiei în Ucraina şi i-a mulţumit pentru aceasta.
Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile "puternice de fraţi de arme" care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian.
Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în Coreea de Nord, prima datând din anul 2000, când s-a întâlnit acolo cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un. Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a expediat Rusiei mii de containere cu obuze şi rachete pe care armata rusă le-a utilizat în războiul cu Ucraina, în schimbul acestora Moscova oferind Phenianului asistenţă pentru lansarea de sateliţi spion, acţiuni care conform Occidentului ar presupune încălcarea sancţiunilor ONU contra Coreei de Nord. În luna martie Rusia a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU programul de monitorizare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.
Unii comentatori cred că în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord va fi abordată intensificarea exporturilor de muniţii nord-coreene către Rusia, în schimbul furnizării de către aceasta de alimente şi energie, aceiaşi comentatori semnalând în acest sens creşterea de către industria de apărare nord-coreeană a producţiei de muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete şi a celei de rachete de croazieră, astfel de rachete nord-coreene fiind deja folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.
Reacţia SUA
Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Phenian, acuzând Coreea de Nord că furnizează Rusiei muniţii pentru asaltul său asupra Ucrainei în schimbul asistenţei tehnologice, diplomatice şi alimentare.
Această vizită "arată în ce măsură preşedintele Putin şi Moscova sunt acum dependenţi de ţările autoritare din întreaga lume. Prietenii lor cei mai apropiaţi şi cei mai mari susţinători ai efortului de război rusesc - războiul de agresiune - sunt Coreea de Nord, Iranul şi China", a comentat luni, de la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, "încalcă acum sancţiunile" impuse Coreei de Nord. Turneul preşedintelui rus va include şi o vizită în Vietnam, de miercuri până joi.