Antena Meniu Search
x

Video Summit-ul de pace din Elveția s-a terminat cu o declarație semnată de 84 de țări. Macron a venit cu servieta nucleară

Summitul de pace din Elveţia s-a încheiat fără nicio concluzie clară. Participanţii au cerut însă respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Declaraţia finală a fost semnată de 84 de ţări, dar nu şi de aliaţii Rusiei, printre care Brazilia şi India. După ce Putin a ameninţat cu războiul nuclear, Macron a mers la discuţii cu valiza în care erau codurile de lansare a rachetelor nucleare.

de Redactia Observator

la 16.06.2024 , 20:56

O sută de ţări şi organizaţii au participat la summitul din staţiunea Bürgenstock. Declaraţia finală cere ca Ucraina să îşi recapete teritoriile ocupate şi centrala nucleară Zaporojie, iar copiii răpiţi de ruşi să fie eliberaţi. 

"Vedem că am făcut alegerea corectă, alegerea a două puncte de securitate și unul umanitar pentru a începe drumul spre restabilirea securității alimentare și a unei păci juste", a declarat Volodimir Zelenski. 

Summit în Elveția. Brazilia, India, Emiratele Arabe Unite şi Africa de Sud au refuzat să semneze documentul

Vezi și

Arabia Saudită ar vrea să organizeze viitorul summit, dar cere ca Rusia să fie chemată la masa negocierilor. O altă absenţă majoră a fost cea a Chinei. România a fost reprezentată de ministrul de Externe Luminiţa Odobescu, deşi pe agenda preşedintelui Iohannis nu apare niciun alt eveniment. 

Pe acelaşi subiect

Cancelarul german şi premierul Canadei au fost printre cei mai vocali.

"Trebuie să continuăm să transmitem semnale puternice că solidaritatea noastră cu Ucraina este la fel de puternică ca niciodată și nu se va estompa. Agresiunea rusă trebuie să înceteze!", a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei.

După ameninţările nucleare ale lui Moscovei, Emmanuel Macron şi-a arătat şi el muşchii

Liderul de la Elysee a defilat în faţa presei însoţit de o persoană care căra valiza nucleară a Franţei.

Summitul a durat doar două zile, timp în care staţiunea montană s-a transformat într-o fortăreaţă. Valea a devenit heliport militar, iar liderii au fost protejaţi de un gard de sârmă ghimpată lung de opt kilometri. Patru mii de soldaţi au păzit zona. Costul măsurilor de securitate a fost la fel de impresionant - 15 milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Summit-ul de pace din Elveția s-a terminat cu o declarație semnată de 84 de țări. Macron a venit cu servieta nucleară