Antena Meniu Search
x

Reacţia SUA, NATO şi Ucrainei la oferta de pace a lui Putin

Război în Ucraina. SUA, NATO şi Ucraina au reacţionat virulent la oferta de pace anunţată vineri de Vladimir Putin. Kievul a respins condiţiile lui Putin pentru negocieri de pace. "Nu este în poziţia de a dicta condiţii de pace Ucrainei", a transmis şeful Pentagonului. "Nu este o propunere făcută cu bună credinţă", a spus şi Stoltenberg. "Oferta lui Putin de încetare a focului este un ultimatum", a transmis şi Volodimir Zelenski.

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 18:02

Reacţia SUA, NATO şi Ucrainei la oferta de pace a lui Putin
Reacţia SUA, NATO şi Ucrainei la oferta de pace a lui Putin - Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina îşi va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul şi sudul ţării şi va renunţa la planurile de aderare la NATO.

Ucraina respinge condiţiile lui Putin pentru negocieri de pace

Aceasta nu este o "propunere de pace", ci "pachetul standard (de pretenţii) al agresorului", a reacţionat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Articolul continuă după reclamă

"Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii şi să încetăm să luăm în serios "propunerile Rusiei", care se lovesc de bunul simţ", a adăugat oficialul ucrainean, într-un mesaj postat pe platforma X, potrivit AFP.

Pe acelaşi subiect

Acelaşi consilier prezidenţial ucrainean a declarat agenţiei Reuters că nu există "nicio posibilitate de a găsi un compromis" între declaraţiile lui Putin şi condiţiile Ucrainei pentru încetarea războiului declanşat prin invazia rusă din februarie 2022.

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a descris propunerea lui Putin drept "absurdă" şi a criticat "declaraţiile manipulatoare menite să inducă în eroare comunitatea internaţională şi să submineze eforturile diplomatice pentru încheierea unei păci juste".

Zelenski: Oferta lui Putin de încetare a focului este un ultimatum

Oferta de încetare a focului formulată de Vladimir Putin este un ultimatum, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vorbind la postul italian de ştiri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susţinut că Putin nu-şi va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute.

Preşedintele ucrainean a descris condiţiile enunţate de preşedintelui rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

NATO: Oferta de negocieri a lui Putin nu este de bună credinţă

Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin "nu este de bună credinţă", a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP.

"Aceasta nu este o propunere făcută cu bună credinţă", a afirmat Stoltenberg la Bruxelles, după ce Moscova i-a propus Ucrainei să-şi retragă trupele din regiunile revendicate de Rusia şi să renunţe să adere la NATO.

"Este o propunere care înseamnă de fapt ca Rusia să-şi poată atinge obiectivele de război, aşteptându-se la aceea ca Ucraina să abandoneze în mod semnificativ mai mult teritoriu decât cel pe care Rusia a fost capabilă să-l ocupe până acum", a adăugat Stoltenberg în faţa presei, la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

"Aceasta nu este o propunere de pace. Aceasta este o propunere pentru mai multă agresiune, mai multă ocupaţie şi ea demonstrează, într-un fel, că scopul Rusiei este într-adevăr cel de a controla Ucraina, ceea ce este obiectivul Rusiei de la începutul războiului", a mai comentat Jens Stoltenberg.

Pentagon: Putin nu este în poziţia de a pune condiţii de pace Ucrainei

La rândul său, ministrul american al apărării Lloyd Austin a estimat că Vladimir Putin "nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace". "Acesta este exact genul de comportament pe care noi nu vrem să-l vedem", a spus Austin. 

"A avut câteva sute de mii de soldaţi răniţi şi ucişi în această invazie nedreaptă şi neprovocată. Ar putea pune capăt acestei situaţii astăzi, dacă ar alege să facă acest lucru. Şi îi cerem să facă acest lucru şi să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei", a declarat Austin.

Comentariile lui Putin au venit înaintea summitului NATO de la Washington, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei sunt încă în dezacord dacă şi cum să consolideze formularea privind viitoarea apartenenţă a Ucrainei la alianţă.

Linia oficială a NATO este că Ucraina se va alătura alianţei într-o zi, dar nu în timp ce ţara se află în război. "Viitorul Ucrainei este în NATO", au declarat liderii NATO la summitul de anul trecut de la Vilnius.

Unii aliaţi doresc ca acest limbaj să fie întărit, sugerând ca la summit să se declare că drumul Ucrainei spre aderare este "ireversibil", potrivit diplomaţilor. Austin a ocolit problema, spunând doar că extinderea NATO nu este probabilă pe termen scurt.

"În ceea ce priveşte extinderea NATO, cred că este o decizie pe care 32 de membri ai alianţei (NATO) o vor lua la un moment dat, nu văd nicio dorinţă sau indiciu că vom urmări extinderea în viitorul apropiat", a declarat Austin.

Şeful Pentagonului a adăugat că bănuieşte că vor exista întotdeauna ţări care vor dori să se alăture NATO, dar în acest moment alianţa vrea să se concentreze pe integrarea celor mai noi membri ai săi, Suedia şi Finlanda.

"Cred că, în acest moment, membrii alianţei ar dori probabil să vadă cum lucrurile se stabilizează şi se aşează pe măsură ce îi primim pe noii membri şi continuăm să ne perfecţionăm planurile", a afirmat Austin.

Oferta de pace făcută de Vladimir Putin 

În discursul său rostit vineri în faţa diplomaţilor ruşi, Putin a declarat că "viitoarea existenţă a Ucrainei" depinde de retragerea forţelor sale, de adoptarea unui statut de neutralitate şi de începerea negocierilor cu Rusia, ameninţând că situaţia militară a Kievului se va înrăutăţi dacă va respinge oferta.

"De îndată ce Kievul va anunţa că este pregătit pentru această decizie şi va iniţia o retragere reală a trupelor din aceste regiuni şi, de asemenea, va comunica în mod oficial renunţarea la planurile sale de a adera la NATO, va fi imediat emis din partea noastră un ordin de încetare a focului şi de începere a negocierilor", a declarat Putin în timp ce se adresa conducerii Ministerului de Externe, un discurs transmis în direct de posturile de televiziune oficiale.

El a reiterat că vrea să vadă o Ucraină "neutră, nealiniată, fără arme nucleare, demilitarizată şi denazificată". Momentul în care Putin a ţinut discursul a fost în mod clar menit să devanseze summitul Ucrainei din Elveţia, prezentat ca o "conferinţă de pace", în ciuda excluderii Rusiei, prin care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o demonstraţie de sprijin internaţional pentru condiţiile impuse de Kiev pentru a pune capăt războiului.

"Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie. Negocierile (de pace) vor fi atunci posibile", a indicat liderul de la Kremlin. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o ţară "neutră, în afara blocurilor (militare) şi ne-nucleară".

"Fără nicio îndoială, vor trebui garantate deplin drepturile, libertăţile şi interesele cetăţenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritorială, statutul Crimeei şi al Sevastopolului, republicile Doneţk şi Lugansk, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie ca entităţi ale Federaţiei Ruse", a completat preşedintele rus.

El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfinţite în acorduri internaţionale, care de asemenea să includă "anularea tuturor sancţiunilor contra Rusiei". "Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Adică, îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei", a mai spus Putin.

Dacă Kievul şi capitalele occidentale resping aceste propuneri, "vor fi de la început până la sfârşit responsabile politic şi moral pentru continuarea vărsării de sânge", întrucât "situaţia pe teren, pe câmpul de luptă, se va schimba şi aceasta nu în favoarea regimului de la Kiev, iar condiţiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele", a avertizat Putin, în timp ce trupele sale înaintează pe mai multe sectoare ale frontului, dar fără progrese notabile.

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, el le-a cerut ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. "Este important să plecăm de la premisa că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor ţărilor euro-asiatice care doresc să ia parte la crearea ei. "Tuturor" înseamnă de asemenea ţările europene şi cele membre ale NATO, desigur", a sugerat preşedintele rus.

"Trăim pe acelaşi continent. Orice s-ar întâmpla, nu putem schimba geografia, va trebui să coexistăm şi să colaborăm într-o formă sau alta", a remarcat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Stiri externe » Reacţia SUA, NATO şi Ucrainei la oferta de pace a lui Putin