Ce s-ar întâmpla dacă ruşii ar detona explozibili pe acoperişul reactoarelor de la Centrala Nucleară Zaporojie. Analiză ISW
Război în Ucraina. Ucraina a acuzat marţi din nou Moscova că pregăteşte o provocare la centrala nucleară Zaporojie, în timp ce Rusia susţine, la rândul său, că Kievul pregăteşte un atac asupra centralei. Potrivit centrului american de analiză militară Institutul pentru Studiul Războiului, ruşii nu sunt capabili să gestioneze un incident nuclear la centrală, inclusiv unul cauzat intenţionat de ei pentru a da vina pe ucraineni. Dezavantajele ar fi mult mai mari pentru ruşi, decât pentru ucraineni. Cu toate astea, un astfel de act deşi este improbabil, nu este şi complet imposibil, potrivit ISW.
De Redactia Observator la 05.07.2023, 16:39Oficialii ruși și ucraineni au intensificat iar în ultimele zile discursul cu privire la situația de la Centrala Nucleară Zaporojie. Cel mai probabil Rusia încearcă să acuze Ucraina de acțiuni iresponsabile în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa şi pune bazele pentru un posibil atac sub steag fals. În acest moment, este puțin probabil ca Rusia să genereze un incident cu degajare de radiaţii la Centrala Nucleară Zaporojie, consideră ISW.
Statul Major Ucrainean a anunţat pe 4 iulie că oficialii ucraineni au început să facă pregătiri pentru o potențială provocare rusă la Centrala Nucleară Zaporojie "în viitorul apropiat" și a avertizat că forțele ruse au plasat obiecte "asemănătoare cu dispozitive explozive" pe acoperișul reactoarelor 3 şi 4 pentru a da vina pe bombardamentele ucrainene.
Președintele Volodimir Zelenski a repetat această acuzaţie în discursul său de noapte, pe 4 iulie. Şi alţi oficiali din armata ucraineană au avertizat cu privire la posibile provocări rusești la centrală.
Un eventual sabotaj al ruşilor la centrala Zaporojie nu ar genera un incident radiologic masiv
- Care ar fi urmările dacă Rusia ar folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. Explicaţiile colonelului Ion...
- Preşedintele CNCAN: care sunt riscurile pentru România în cazul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie
- România va instala 5 senzori pentru detectarea radiațiilor, în jurul Centralei Zaporojie. Valorile pot fi...
Experţii de la ISW estimează că este puțin probabil ca un sabotaj, fie şi unul de dimensiuni reduse al ruşilor, la centrala nucleară Zaporojie pentru a da vina pe Ucraina să poată genera un incident radiologic masiv, deoarece reactoarele au fost construite pentru a rezista la daune considerabile.
Surse militare ucrainene au reiterat această evaluare și au remarcat că, chiar dacă dispozitivele explozive care s-ar afla pe acoperiş ar fi detonate, pagubele nu ar afecta reactoarele, ci mai degrabă ar crea falsa impresie că forțele ucrainene au bombardat reactoarele.
Forțele armate ucrainene vor încerca să lovească centrala nucleară Zaporojie în noaptea de 4-5 iulie, a acuzat marți un consilier al directorului general al Grupului Rosenergoatom, Renat Karchaa. Potrivit acestuia, Ucraina va ataca centrala folosind o rachetă Tochka-U cu un focos umplut cu deșeuri radioactive.
Potrivit ISW, astfel de declarații ale ruşilor și chiar posibilitatea unui act de sabotaj la centrală fac cel mai probabil parte dintr-o operațiune mai amplă de dezinformare pentru a arăta lumii că Ucraina este iresponsabilă înainte de viitorul summit NATO și pentru a descuraja forțele ucrainene de a lansa operațiuni contraofensive în regiunea Zaporojie.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 21 iunie că reprezentanții săi nu au observat nicio mină în zona lacului de răcire al centralei, dar a recunoscut că forțele ruse au minat zone din jurul centralei.
Ruşii nu ar putea controla urmările unui incident radiologic intenționat în Zaporojie
Potrivit unei analize ISW, de luna trecută, ruşii nu ar putea controla urmările unui incident radiologic intenționat la centrală. Un astfel de incident ar avea un impact mai mare asupra lor decât asupra forțele ucrainene aflate dincolo de barajul Nova Kahovka.
Mai mult, un incident radiologic intenționat ar putea afecta multe zone din sudul Ucrainei care ar ajunge nelocuibile și neguvernabile şi ar degrada și mai mult capacitatea Rusiei de a-și consolida ocupația. Distrugerea centralei ar fi un act drastic pentru ruşi, potrivit analişilor de la ISW.
Ruşii încearcă de fapt să-i descurajeze pe ucraineni în a efectua operațiuni contraofensive în zonă. Kremlinul a folosit în mod constant amenințări nucleare în încercarea de a face presiuni asupra Ucrainei de a-și restrânge acțiunile militare și pentru a reduce sprijinul Occidentului.
Însă, aşa cum a arătat şi distrugerea barajului Nova Kahovka, dezastrul a afectat și forțele ruse, iar eventuale planuri rusești de a sabota centrala din Zaporojie nu pot fi excluse. Ucraina și partenerii săi ar trebui să se pregătească şi pentru un astfel de scenariu, consideră experţii ISW.