Antena Meniu Search
x

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de posibile atacuri la Zaporojie. Ucrainenii susțin că rușii vor să bombardeze reactoarele 3 şi 4

Rusia acuză Ucraina de acte de terorism după un atac cu drone în regiunea Moscova. Aparatele de zbor au vizat două aeroporturi, dar au fost doborâte înainte de a atinge ţintele. Kremlinul afirmă însă că atacurile nu ar fi fost posibile fără ajutorul Statelor Unite şi NATO. Pe plan internaţional, Vladimir Putin le-a spus aliaţilor că sancţiunile occidentale nu au efect şi că ţara a ieşit mai unită după rebeliunea armată. Între timp, mai multe explozii au fost raporttate în Doneţk. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 09:01

Vezi și

Atacul celor cinci drone a avut loc în cursul dimineţii de ieri. Ţinte au fost două aeroporturi din jurul capitalei, Vnukovo şi Kubinka. Aparatele de zbor au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar unul a lovit un garaj şi a provocat un incendiu. Mai multe curse aeriene au fost redirecţionate.

Între timp, în Ucraina, loviturile aeriene ale Rusiei au mai ucis un bărbat şi o femeie, în Herson. Asta după ce alte trei persoane au murit în Sumî.

Volodimir Zelenski: Din păcate, statul nostru nu are încă suficiente sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a ne proteja întregul teritoriu și a doborî toate țintele inamice.

Vladimir Putin a vorbit cu liderii Chinei, Indiei şi ai altor state prietene ale regimului. Liderul de la Kremlin spune că ţara sa a depăşit momentul rebeliunii Wagner.

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin: Poporul rus este mai unit ca niciodată. Solidaritatea și înalta responsabilitate față de soarta patriei au fost demonstrate în mod activ de cercurile politice rusești și de întreaga societate prin formarea unui front unit împotriva tentativei de rebeliune armată.

Evgheni Prigojin, aflat acum în Belarus, a anunţat că e gata să revină în luptă.

Evgheni Prigojin: Marşul nostru pentru dreptate a fost împotriva trădătorilor şi ca să mobilizăm societatea. În viitorul apropiat, sunt sigur că veţi vedea următoarele noastre victorii pe front. 

Cei care continuă să îl conteste pe Putin au o soartă grea. Jurnalista de investigaţii Elena Milashina a fost atacată în Cecenia. Mai muţi bărbaţi înarmaţi i-au rupt degetele, au ras-o în cap şi au turnat vopsea albastră pe ea.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri la Zaporojie

Între timp, Moscova şi Kievul se acuză reciproc de eventuale atacuri asupra centralei nucleare de la Zaporojie - Ucraina spune că Rusia ar pregăti o aşa-numită provocare pe teritoriul centralei în timp ce ruşii spun că, de fapt, ucrainenii sunt cei care plănuiesc un atac.

Armata ucraineană a avertizat cu privire la "posibila pregătire a unei provocări pe teritoriul centralei Zaporojie în viitorul apropiat". Ea susţine că "obiecte similare cu dispozitive explozive au fost plasate pe acoperişul exterior al reactoarelor 3 şi 4".

"Detonaţia lor nu ar trebui să afecteze generatoarele, ci să dea impresia unor bombardamente din partea ucraineană", continuă armata, avertizând că Moscova "va face dezinformări pe acest subiect".

La Moscova, un consilier al gigantului nuclear rus Rosatom, Renat Karchaa, a acuzat Kievul că a pregătit un "atac" asupra centralei.

"Astăzi am primit informaţii pe care sunt autorizat să le dezvălui. Pe 5 iulie, în timpul nopţii, în întuneric deplin, armata ucraineană va încerca să atace centrala nucleară din Zaporojie", a declarat Renat Karchaa pentru televiziunea rusă. El a dat asigurări că Kievul plănuieşte să folosească "arme de precizie cu rază lungă de acţiune" şi drone.

Aflată sub controlul armatei ruse din 4 martie 2022, cea mai mare centrală electrică din Europa a fost vizată de atacuri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori. Potrivit Kievului, Rusia a plasat trupe şi arme în incinta centralei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ucraina și Rusia se acuză reciproc de posibile atacuri la Zaporojie. Ucrainenii susțin că rușii vor să bombardeze reactoarele 3 şi 4