Video Centrala nucleară de la Zaporojie, punctul sensibil pe harta războiului. Ucraina ia în calcul orice scenariu, inclusiv cel al unui dezastru nuclear
Noi bombardamente în zona centralei nucleare Zaporojie, controlată de armata rusă, dar operată, încă, de personalul ucrainean. Cele două părţi se acuză reciproc pentru atacurile care ar putea declanşa o catastrofă de amploarea celei de la Cernobîl. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică afirmă că nivelul radioactivităţii este deocamdată normal, dar adaugă că incinta centralei ar trebui demilitarizată.
În acelaşi timp, preşedintele Zelenski îi avertizează pe demnitarii ucraineni să nu mai comenteze pentru presă evoluţia luptelor, pentru a nu dezvălui astfel date confidenţiale. Război Rusia - Ucraina, ziua 170.
Mai multe proiectile au căzut în apropierea unui depozit de materiale radioactive de la centrala Zaporojie, potrivit unui administrator local instalat de ocupanţii ruşi. O eventuală lovitură directă asupra depozitului ar face întreaga zonă "improprie pentru viaţă", a adăugat politicianul. La rândul său, operatorul ucrainean al centralei a anunţat că au fost avariaţi câţiva senzori de radiaţii. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardamente şi evocă riscul unui dezastru asemenea celui de la Cernobîl.
Volodimir Zelenski: Rusia ar putea provoca cel mai mare accident radioactiv din istorie la centrala nucleară Zaporojie. Iar consecinţele pot fi şi mai catastrofale decât la Cernobîl.
Centrala de la Zaporojie a intrat în atenţia Naţiunilor Unite care, însă, nu pot face nimic pentru a o proteja de efectele războiului. Experţii internaţionali avertizează că situaţia s-a degradat rapid în ultima vreme, iar în prezent este alarmantă.
Rafael Grossi: Nu există o ameninţare imediată la adresa siguranţei nucleare, în urma bombardamentelor sau altor acţiuni militare. Totuşi, situaţia se poate schimba în orice moment!
Kievul îşi doreşte evacuarea ucrainenilor din Donbas
Guvernul ucrainean afirmă că se pregăteşte pentru orice scenariu, inclusiv cel mai grav, al unui dezastru nuclear. Preşedintele Zelenski are şi un alt motiv de nemulţumire. Unii demnitari de la Kiev s-au obişnuit să discute cu ziariştii străini acţiunile şi chiar planurile de viitor ale armatei. Serviciul de securitate a deschis chiar o anchetă în acest caz, fără să precizeze despre cine este vorba.
Volodimir Zelenski: Regula este simplă: în vreme de război, nu îşi au locul mândria deşartă şi declaraţiile răsunătoare. Dacă ţineţi să apăreţi cu orice preţ pe prima pagină a ziarelor, aşa ceva este, sincer, iresponsabil.
Pe fondul luptelor din Donbas, conducerea de la Kiev doreşte să evacueze, până la venirea iernii, majoritatea civililor de pe teritoriul pe care îl mai controlează în regiune. 220 de mii de oameni, între care 52 de mii de copii, ar trebui să-şi părăsească locuinţele, bineînţeles dacă vor fi şi ei de acord. Motivul este că populaţiei nu i se va putea asigura încălzirea şi alimentarea cu energie electrică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰