Antena Meniu Search
x

Video România va instala 5 senzori pentru detectarea radiațiilor, în jurul Centralei Zaporojie. Valorile pot fi urmărite în timp real

România va instala cinci senzori pentru detectarea radiaţiilor lângă Centrala Nucleară Zaporojie din Ucraina. Oricine va putea vedea monitorizarea în timp real a situaţiei din zona intens bombardată. Aparatura a fost fabricată şi trimisă acolo de o firmă din Timişoara, care va anunţa autorităţile de la noi dacă senzorii arată valori anormale. 

de Redactia Observator

la 09.09.2022, 02:53

Vezi și

Cei cinci senzori sunt asemănători celor folosiţi de cea mai mare reţea independentă de monitorizare a mediului din România. După testarea şi acreditarea în laboratoare internaţionale, au fost trimişi unui ONG din Ucraina, care îi va monta în locurile stabilite de experţi.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Cel mai apropiat senzor românesc va fi instalat, aici, la aproape 20 de kilometri de centrala nucleară de la Zaporojie, în oraşul Nikopol, pe malul drept al Niprului. Este exact vis a vis de centrală. Cel mai îndepărtat senzor va fi montat la 200 de kilometri distanţă, aproape de Herson.

Radu Motișan, producător senzor radiații: Odată instalat pe teren el funcţionează automat. În cazul unui accident nuclear creşterile în valori ar fi imediat vizibile. Dacă senzorii depăşesc un anumit prag, ei vor transmite mesaje automate. Pericolul de propagare ţine de vânt. Dar vorbim de câteva ore.

Cel puţin 10 ore ar dura până când un eventual nor radioactiv ar ajunge de la Zaporojie în România

Pe acelaşi subiect

Cei cinci senzori pentru detectarea radiaţiilor nucleare vor putea fi urmăriţi în timp real pe uradmonitor.com.

Reprezentant ONG Ucraina: Oameni din întreaga lume vor putea vedea rezultatele radiaţiilor din jurul centralei nucleare şi exact ce se întâmplă acolo.

Pentru mai multă siguranţă, compania din Timişoara care fabrică senzorii a montat încă trei aparate de monitorizare şi în România.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reprezentanţii Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare spun că, în acest moment, centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă un pericol.

Cantemir Ciurea, președinte CNCAN: România se află la o distanţă foarte mare de această centrală iar impactul, după cum am spus este unul minor. Pentru noi singurele măsuri ar fi să continuăm monitorizarea.

Senzorii româneşti de radioactivitate ar trebui să înceapă să transmită date peste două săptămâni. Centrala nucleară Zaporojie este sub ocupație rusească de şapte luni, iar zona a fost intens bombardată, fără ca Moscova şi Kievul să îşi asume raidurile aeriene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » România va instala 5 senzori pentru detectarea radiațiilor, în jurul Centralei Zaporojie. Valorile pot fi urmărite în timp real