Cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE a scăpat de sub control în Grecia. A ars o zonă cât New Yorkul de mare
Încendii în Grecia. Grecia caută țapi ispășitori: cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE a scăpat de sub control. Pompierii se luptă de 11 zile consecutive să oprească flăcările care devastează regiunea de nord-est, Evros iar politicienii au ajuns să dea vina pe migranţi şi pe turbinele eoline.
De Redactia Observator la 29.08.2023, 17:36Autoritățile susţin că incendiul care a izbucnit iniţial în apropiere de orașului-port Alexandropoulis a fost cel mai probabil provocat de fulgere. Localnicii sunt furioşi, critică tot mai mult autorităţile că nu iau măsuri eficiente de prevenire iar serviciile de urgenţă cer întăriri pentru a stinge flăcările scăpate de sub control. În acest timp, politicieni par tot mai preocupaţi să găsească un ţap ispăşitor, scrie Politico. A început o adevărată vânătoare de incendiatori, iar unii politicieni au ajuns chiar să răspândească teorii ale conspirației.
Grecia se confruntă cu cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE
Vassilis Kikilias, ministrul Protecției Civile, a dat vina săptămâna trecută pe piromani într-un discurs furios. "Săvârșiți o crimă împotriva țării, nu veți scăpa nepedepsiţi, vă vom găsi, veți fi traşi la răspundere", a spus el. Peste 770 de kilometri pătrați au fost distruși aici, adică o zonă de aproximativ dimensiunea orașului New York. Incendiul Evros este cel mai mare incendiu pe care Serviciul European de Informare privind Incendiile Forestiere (EFFIS) l-a înregistrat-o vreodată de când a început să colecteze date în anul 2000.
Acesta este doar unul dintre numeroasele incendii care mistuie în prezent în Grecia. În toată țara, incendiile au devastat peste 1.500 de kilometri pătrați doar în acest an, potrivit EFFIS. Aceste catastrofe arată din nou amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice în țară. Regiunea mediteraneană devine din ce în ce mai caldă și mai uscată pe măsură ce planeta se încălzește iar riscul de răspândire a incendiilor este tot mai mare.
- Focul a pus stăpânire pe pădurile Greciei. Meteorologii vin cu veşti rele: direcţia vântului s-ar putea...
- "Comiteți o crimă împotriva țării! Nu veți fi cruțați". Zeci de arestări după incendiile din Grecia, cele...
- Infernul din Grecia s-a extins şi în Turcia. Cu disperare, oamenii au încercat să-şi salveze măcar animalele:...
- Pompieri și voluntari se chinuie zi și noapte să stingă incendiile, în Grecia: "Dumnezeu nu te abandonează...
"Trebuie să continuăm să consolidăm eforturile naționale și colective de prevenire şi pregătire având în vedere episoadele de incendii tot mai brutale", a avertizat Janez Lenarčič, comisar UE. Experții spun că țările europene trebuie să eficientizeze în special modul de gestionare a pădurilor, deoarece incendiile se răspândesc deosebit de rapid prin suprafețe mari de vegetație uscată.
Cu toate acestea, deși guvernul Greciei a recunoscut că trebuie să intensifice eforturile de prevenire, în ultimele săptămâni răspunsul Atenei a fost să caute țapi ispășitori. Majoritatea incendiilor din UE au la origine un factor uman, fie că este intenționat sau nu. Experţii au criticat tentativa autorităţilor de a se concentra doar pe ceea ce a declanșat incendiile.
Grecii caută ţapi ispăşitori: Dau vina pe migranţi şi pe turbinele eoliene
Víctor Resco de Dios, profesor de științe forestiere la Universitatea din Lleida din Spania, a declarat că asta le permite guvernelor să dea vină pe indivizi şi nu pe politicile greşite. "Dacă discuția este despre ce a făcut ca incendiul să se răspândească, atunci ar trebui să vorbim despre cine este responsabil pentru gestionarea pădurilor. Şi în acest caz, vina ar putea cădea pe politicieni. De aceea dezbaterea este adesea mutată rapid de la cine şi cum gestionează pădurile la ceea ce a cauzat incendiul", a spus el.
Incendiile și vânătoarea de vinovațil alimentează tensiuni în toată Grecia. În Evros, localnicii au arătat cu degetul către migranți și refugiați. Regiunea, aflată aproape de granița cu Turcia, este un punct de tranzit pentru cei care caută o viață mai bună în Uniunea Europeană. "Suntem în război", a declarat Paris Papadakis, membru al partidului de extremă dreapta, Soluția Greacă. "Migranţii au venit aici în mod organizat și au dat foc intentionat în peste 10 locuri", a spus el.
Mai multe ziare au publicat titluri incendiare prin care aruncau vina pe migranți. Unii localnici au vânat efectiv țapi ispășitori. Un exemplu: Au încuiat într-o dubă 13 solicitanți de azil acuzaţi că au declanşat incendii. Procuratura din Alexandroupolis le-a acuzat pe cele 13 persoane de tentativă de incendiere. Migranţii au fost ulterior eliberați, dar cei care i-au prins așteaptă să fie judecaţi.
Președintele partidului Soluția Greacă, Kyriakos Velopoulos, a dat şi el vina săptămâna trecută pe migranți după ce în iulie a dat vina pe turbinele eoline. De altfel, teoria conspiraţionistă conform căreia pădurile sunt arse intenţionat pentru a face loc parcurilor eoliene este larg răspândită în Grecia.
Grecia a arestat în ultimele săptămâni zeci de suspecți de incendieri, dar mulți dintre ei au fost ulterior eliberați. Trei din patru persoane reținute joia trecută, de exemplu, au fost eliberate. Brichetele găsite în posesia lor, considerate dovezi incriminatoare, nu funcționau, în timp ce spray-urile suspecte s-au dovedit a fi doar odorizante auto.
Al patrulea suspect este o persoană cu probleme psihologice grave, potrivit presei locale. Până acum, nimeni, localnici sau migranţi, nu a fost condamnat pentru incendiul din Evros. În scchimb autoritățile sunt destul de sigure că majoritatea victimelor care au murit arse sunt migranți și refugiați care s-au ascuns în pădure.
Pavlos Pavlidis, medicul legist din Alexandropoulis, a declarat că 2 dintre cele 18 cadavre carbonizate găsite săptămâna trecută erau copii. "Toți au fost găsiți în grupuri de două sau trei persoane la o distanță de 500 de metri, aparent în timp ce încercau să scape", a spus el.
Cel puțin 20 de persoane au murit în incendiile din Greccia
Grecia se confruntă cu "cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE", a confirmat şi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Cele 27 de ţări membre au mobilizat în prezent aproape jumătate din mijloacele aeriene europene comune. 11 avioane şi un elicopter din flota europeană au fost trimise pentru a ajuta Grecia să lupte împotriva flăcărilor în Parcul Naţional Dadia, situat în nord-estul ţării, alături de 407 pompieri, a declarat acelaşi purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Balasz Ujvari.
Pompierii greci încearcă pentru cea de-a 11-a zi consecutivă să stingă un incendiu care devastează pădurea din acest parc inclus în reţeaua europeană "Natura 2000", cunoscut pentru faptul că adăposteşte numeroase păsări de pradă. Incendiul se întinde pe un front cu o lungime de aproape 10 kilometri şi "este în continuare în afara controlului", a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor eleni.
Potrivit pompierilor, trei focare rămân problematice în prefectura Evros, la graniţa cu Turcia. În apropiere de pădurea din Dadia, prefectura Rodopi se confruntă, de asemenea, cu noi incendii. În total, 475 de pompieri sprijiniţi de 100 de vehicule, şase avioane şi patru elicoptere sunt mobilizaţi pe aceste două fronturi.
Incendiile din luna august s-au soldat cu 20 de morţi. Cadavrele a 19 persoane, posibil migranţi, inclusiv doi copii, au fost descoperite carbonizate în Evros, în timp ce într-o regiune din centrul Greciei un cioban a murit încercând să îşi salveze turma. De asemenea, la nord de Atena, incendiul care afectează muntele Parnitha, unul dintre plămânii verzi ai capitalei elene, continuă să îngrijoreze autorităţile. Pe acest front sunt desfăşuraţi 260 de pompieri sprijiniţi de 77 de vehicule şi de un elicopter.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urmează să se întâlnească marţi cu mai mulţi miniştri pentru a discuta despre reîmpădurirea necesară în urma incendiilor din Evros şi de pe muntele Parnitha. Anul acesta, peste 120.000 de hectare au fost devastate de flăcări în toată ţara, potrivit estimărilor Observatorului Naţional din Grecia.