Cel mai puternic cutremur în Santorini din ultimele zile. 11.000 de oameni au părăsit insula, iar cei rămași s-au refugiat în munţi
Mii de oameni fug de pe insula Santorini. Cutremurele continuă să se intensifice, iar cel mai puternic de până acum a avut loc aseară. Şi a măsurat 5.2 pe Richter. Localnicii stau la cozi kilometrice în porturi, ca să prindă un loc pe feribot. Panica este amplificată de oficialii care nu ascund că ar putea avea loc un tsunami.
De Redactia Observator la 06.02.2025, 11:03- Cum au reuşit şase români să fure usturoi de 600.000 de euro în Spania. Liderul reţelei s-ar fi ascuns în România. DETALII la Observator 17:00
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa – Investigație Rise Project
După zile întregi de groază, oamenii care au mai rămas în Santorini au trecut printr-un alt coşmar. Cel mai mare seism de până acum, de 5,2 pe Richter, a fost înregistrat aseară.
Santorini arată acum ca o insulă părăsită după sutele de cutremure. Pe străzile de calcar alb nu vezi un om cu orele. Doar când ajungi în porturi se schimbă peisajul. Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi. Localnicii aşteaptă cu sufletul la gură un loc pe feriboturile care pleacă de pe insulă. Din cauza vântului puternic, circulaţia navelor a fost oprită.
"Ce pot să spun? Suntem înspăimântaţi, aşa că am plecat. E foarte greu, pământul se cutremură sub picioarele tale, este foarte greu!", spune un localnic. Un altul adaugă: "Locuiesc aici de 19 ani, sunt foarte multe cutremure. La fiecare patru minute simţi că te zguduie. Dacă deschizi telefonul, o să vezi că sunt la trei minute de 4,6 grade, de 4,3, de 4,2".
Cercetătorii se tem că "roiul seismic" ar putea culmina cu un cutremur puternic
Peste 11.000 de oameni au fugit deja de pe insulă, care are o populaţie de 15.400 de locuitori. Cei care au rămas s-au refugiat în munţi, cu strictul necesar la ei.
Mai multe case au fost avariate, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.
"În istoria ţării noastre, nu am văzut niciodată ceva asemănător, atât de multe cutremure cu o asemenea magnitudine", a declarat Vasilis Karastathis, director al Institutului de Geofizică.
Cercetătorii numesc fenomenul "roi seismic" şi se tem că ar putea culmina cu un cutremur puternic, cum s-a întâmplat acum 68 de ani. Un seism de 7,7 a ucis 53 de oameni şi a provocat un tsunami.