Centrala Nucleară Zaporojie. Tot ce trebuie să știi despre atacul rușilor: ce riscuri de explozie sau emisii radioactive sunt
În a noua zi de război în Ucraina, forțele ruse au bombardat lângă centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Care este riscul de explozie? Şi este asta o strategie a ruşilor pentru a crea teroare în Europa și a forța o capitulare a Ucrainei? Vestea a creat panică în lume, liderii occidentali au condamnat la unison Rusia pentru acţiunile sale din Ucraina. Atacul de la Zaporojie a făcut ca bursele din Asia să scadă brusc.
De Redactia Observator la 04.03.2022, 14:32Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, lângă oraşul Energodar, situat la circa 550 km sud-est de Kiev, vineri noapte în jurul orei 02.00 a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul, deși puternic, a fost lichidat complet în jurul orei 6.20. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat citat de Reuters. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze.
Invazia Rusiei în Ucraina şi comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora forţele de descurajare nucleară ale Moscovei sunt în stare de alertă maximă au declanşat un val de anxietate în Europa Centrală, oamenii grăbindu-se să cumpere iod, despre care cred că îi poate proteja de radiaţii.
Cât de gravă este amenințarea la Zaporojie?
Oficialii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), precum și guvernul SUA au luat legătura cu autoritățile ucrainene cu privire la situație. Graham Allison, expert în securitate nucleară la Universitatea Harvard, a declarat pentru BBC că reactorul este pus în pericol dacă atacurile continuă. El avertizează că acest lucru ar duce la emisii radioactive care ar contamina zona mai mulți ani, ca în timpul dezastrului de la Cernobîl din 1986. Cu toate acestea Allison a avertizat că este încă prea devreme să evocăm acest scenariu. Reactorul în cauză ar fi fost în renovare și asta ar putea sugera că are mai puțin combustibil nuclear, a menționat el. Forțele ruse ar încerca să forțeze oprirea centralei pentru a întrerupe electricitatea în zonă. Un localnic din apropiere a spus că a văzut armata rusă atacând locul. „Este pur și simplu terorism... Este îngrijorător nu doar pentru regiunea noastră, ci pentru Ucraina și pentru lume”, a declarat Kirill Dovzhik pentru BBC.
De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie, construită între 1984 și 1995, este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua ca mărime din lume. Are șase reactoare, fiecare generând 950 MW și cu o putere totală de 5.700 MW, energie suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuinţe. În mod normal, produce o cincime din energia electrică a Ucrainei și aproape jumătate din energia generată de instalațiile nucleare ale țării. Centrala este situată în sud-estul Ucrainei, în Energodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Se află la aproximativ 200 km de regiunea Donbas și la 550 km sud-est de Kiev.
Ce s-a întâmplat vineri dimineață
Un incendiu a izbucnit într-o clădire de pregătire în afara centralei la primele ore ale zilei de vineri, după ce a fost bombardată de forțele ruse, au declarat autoritățile ucrainene. Primul raport a venit de la un angajat, care a postat pe Telegram că forțele ruse au tras asupra instalației și că exista „o amenințare reală de pericol nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa”. Ministrul de externe al Ucrainei a confirmat informațiile la ora 2.30, postând pe Twitter că armata rusă „trăgea din toate părțile asupra Centralei Nucleare Electrice Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu a izbucnit deja.”
El a cerut o încetare imediată a focului pentru a permite pompierilor să controleze incendiul. La scurt timp mai târziu, Serviciul de Urgență al Ucrainei a raportat că radiațiile de la centrală erau „în limite normale”, şi că incendiul a avut loc într-o clădire din afara centralei electrice. Ulterior, ei au raportat că a treia unitate a centralei a fost deconectată la ora 2:26, lăsând doar una dintre cele șase unități ale centralei, unitatea patru, încă în funcțiune. Primele informaţii despre incidentul de la centrala electrică au dus la scăderi pe piețele financiare din Asia, în timp ce prețul petrolului și-a continuat creșterea.
Există vreo amenințare din cauza radiațiilor?
Autoritățile ucrainene au declarat vineri dimineață că centrala a fost securizată și „siguranța nucleară este acum garantată”. Anterior, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că autoritatea de reglementare din Ucraina a spus agenției că „nu s-a raportat nicio modificare a nivelurilor de radiații la Zaporojie”. De asemenea, SUA au confirmat că ultimele lor informații nu au arătat nicio indicație de niveluri ridicate de radiații la centrală. Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat că reactoarele „sunt protejate de structuri robuste, iar reactoarele sunt oprite, în siguranță”.
Rusia a cucerit deja centrala nucleară defunctă de la Cernobîl, la 100 km nord de Kiev. Experţii în domeniu susţin că centrala de la Zaporojie este un model diferit și mai sigur față de cea de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume în 1986. Riscurile de explozie, topire a reactorului nuclear sau de emisii radioactive sunt scăzute, a spus Tony Irwin, profesor onorific la Universitatea Națională din Australia.
Tony Irwin a explicat că reactoarele de tip PWR, adică reactorele cu apă presurizată, cum sunt cele de la Zaporojie, sunt „mult mai sigure” decât reactoarele de la Cernobîl și nu sunt informaţii că ar fi avariate. Reactoarele sunt protejate de structuri masive de beton și au încorporate sisteme de protecție împotriva incendiilor, a spus el. „Evident, nu este o idee bună dacă începi să tragi cu rachete masive în reactoare”, a mai spus el, potrivit The Guardian.
„Reactorul PWR (reactor cu apă presurizată) este un tip de reactor mult mai sigur, deoarece are două circuite. Apa care menține reactorul rece se află pe un circuit separat de cel de-al doilea, care furnizează energie turbinei și exteriorului. Aceste reactoare au sisteme de rezervă pentru răcirea de urgență. Pe lângă răcirea normală a reactorului, au un sistem pasiv, au sisteme de injecție de înaltă presiune, au sisteme de injecție de joasă presiune.”
Ruşii acuzați de atac deliberat la centrala Zaporojie pentru a teroriza Europa
Este greu de crezut că atacul asupra centralei nucleare din Zaporojie nu a fost unul deliberat, a declarat vineri vicepremierul britanic Dominic Raab, potrivit Reuters. Autorităţile ucrainene au anunţat că forţele militare ruse au preluat vineri controlul asupra centralei, după ce au atacat-o în zorii zilei, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.
"Este greu de crezut că aceasta nu a fost făcut deliberat. Dar în orice caz este ilegal să ataci un sit ca acesta şi să nu dai dovadă de precauţie acolo şi să continui să-l bombardezi", a subliniat Raab la BBC. La rândul său, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a declarat că luptele dintre trupele ucrainene şi ruse în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie sunt "un concept foarte, foarte înspăimântător", potrivit dpa.
Haavisto, care a făcut aceste declaraţii înaintea reuniunii de urgenţă a miniştrilor de externe ai NATO pe tema războiului din Ucraina, a adăugat că riscul pentru civilii din oraşele ucrainene reprezintă o preocupare majoră pe măsură ce conflictul cu Rusia se intensifică. Volodimir Zelenski a transmis că “o catastrofă de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl se poate întâmpla. Ar fi sfârșitul întregii Europe.” Marea Britanie a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Boris Johnson a acuzat că “acțiunile nesăbuite ale lui Putin pot amenința securitatea întregii Europe!”.
Peste un milion de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse săptămâna trecută. În ciuda sancțiunilor internaționale, președintele rus Vladimir Putin a spus că ofensiva sa se desfășoară „strict conform programului, conform planului”. Putin și-a pus forțele nucleare în alertă din cauza „declarațiilor agresive” ale Occidentului.