Antena Meniu Search
x

Update Ucraina a pierdut controlul asupra zonei Cernobîl, după lupte grele. Oficial din Ucraina: "Nu știm situația centralei"

S-au dat lupte grele între forțele ruse și ucrainene în zona de excludere de la Cernobîl, la 100 km nord de Kiev, relatează AFP. Armata rusă a reușit să preia controlul asupra zonei în care se află centrala nucleară.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 19:38

Lupte grele între ruşi şi ucraineni la Cernobîl:” Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”
Lupte grele între ruşi şi ucraineni la Cernobîl:” Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete” - Profimedia

UPDATE 19:30 - Ucrainenii au pierdut Cernobîlul

"După o bătălie dură am pierdut controlul asupra zonei Cernobîl. Situația fostei centrale nucleare Cernobîl, a sarcofagului și a zonelor de depozitare a deșeurilor este necunoscută", a transmis consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak, potrivit Pravda Ucraina.

Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că forțele ruse încearcă să preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.”Forțele de ocupație ruse încearcă să ocupe Centrala nucleară de la Cernobîl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am discutat cu premierul suedez. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris pe Twitter președintele Volodimir Zelenski.

Ministerul de Externe ucrainean a repetat avertismentul lui Zelenski, postând pe Twitter că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea „provoca un alt dezastru ecologic”. „În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a scris ministerul pe Twitter. 

Pe acelaşi subiect

Invazie pe mai multe fronturi în Ucraina

Din aer şi de pe uscat, Rusia a lansat în această dimineaţă cel mai mare atac militar pe teritoriul Europei din ultimii ani. Din Kiev până în Mariupol, Odessa şi Harkiv, milioane de oameni s-au trezit în plin război. În Kiev, sirenele au sunat înainte de ivirea zorilor. Aeroportul s-a numărat printre ţintele lovite. Iar în Harkov, mai multe blocuri de locuinte au fost lovite de rachetele ruseşti.

În urmă cu doar câteva ore, lângă Gostomel, un elicoper rusesc a fost doborât în câmp de armanta ucraineană. Cele mai negre scenarii ale Occidentului s-au confirmat. Imagini dramatice care surprind momentul în care artileria rusească loveşte locaţii civile umplu reţelele de socializare. Preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială şi a cerut sprijin internaţional în faţa agresiunii Rusiei. 

Atacurile vin după ce liderii celor două aşa-zise republici, recunoscute zilele trecute de Rusia, i-au cerut oficial lui Vladimir Putin să le acorde ajutor militar. Atât pentru a-i apăra de pretinse atacuri ale armatei ucrainene, cât şi pentru a ocupa teritoriul pe care îl revendică, aflat, încă, sub controlul guvernului de la Kiev. Cererea i-a oferit lui Putin un pretext pentru a declanşa invazia. Vladimir Putin a cerut „demilitarizarea“ și „denazificarea“ Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ucraina a pierdut controlul asupra zonei Cernobîl, după lupte grele. Oficial din Ucraina: "Nu știm situația centralei"