China dă vina pe vânt în scandalul balonului de spionaj. SUA au identificat un al doilea obiect zburător, deasupra Americii Latine
Scandalul spionajului chinez în Statele Unite ia amploare. După ce un balon de mari dimensiuni s-a plimbat pe cerul Canadei şi a mai multor state americane, Washingtonul a anunţat că un al doilea obiect zburător a fost observat deasupra Americii Latine. Beijingul neagă vehement că ar fi vorba despre un instrument de spionaj şi îndeamnă la calm.
De Redactia Observator la 04.02.2023, 20:26Oficialii americani nu au precizat exact unde a fost reperat al doilea balon, dar presa din Costa Rica relatează că acesta a fost văzut în vestul ţării. Reprezentanţii Pentagonului se aşteaptă ca primul aerostat să traverseze coasta de est a SUA şi să ajungă deasupra oceanului, în dreptul Carolinei de Nord. "Balonul a încălcat spaţiul aerian al Statelor Unite şi legea internaţională, ceea ce este inacceptabil", a declarat Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
China spune că vântul a împins "un dirijabil civil" în spațiul aerian american
Incidentul a agravat tensiunile diplomatice între cele două mari puteri. Washingtonul crede că balonul este un instrument chinez de spionaj. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a amânat călătoria şi a acuzat Beijingul de acţiuni iresponsabile. China neagă vehement că aeronava ar fi implicată în orice fel de acţiune de culegere de informaţii şi susţine că are scopuri de cercetare, în principal meteorologică. "Odată ce am detectat balonul, guvernul SUA a acţionat imediat pentru protejarea împotriva colectării de informaţii sensibile. Am comunicat direct cu guvernul Chinei, prin mai multe canale. Membri ai echipei mele s-au consultat cu partenerii noştri din alte agenţii şi în Congres. Am concluzionat că la acest moment condiţiile nu sunt potrivite pentru efectuarea acestei vizite", a declarat Antony Blinken, şeful diplomaţiei SUA.
Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american în ultimii cinci ani. "A fost anunţată prima dată de preşedintele Biden şi preşedintele Xi al Chinei în noiembrie, când s-au întâlnit în Bali, Indonezia. Trebuia să fie o serie importantă de întâlniri", a declarat Matthew Lee, jurnalist Associated Press. Sunt experţi care cred că întregul scandal ar fi fost orchestrat de China, ca să provoace un răspuns precum anularea discuţiilor bilateriale. "Există mai multe motive pentru care China nu e mulţumită de Statele Unite. Săptămâna trecută, un general al Forţelor Aeriene a publicat o notă în care specula că SUA şi China vor fi în război în doi ani", a declarat Gail Helt, fostă analistă CIA.
China a emis o declarație în care şi-a exprimat regretul în legătură cu primul balon și a acuzat vântul că a împins "un dirijabil civil" în spațiul aerian american. Ministerul chinez de Externe a dat asigurări că Beijingul "nu a încălcat niciodată teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări suverane" şi a îndemnat la calm.