Antena Meniu Search
x

Video Un alt balon de spionaj chinez tranzitează America Latină. Blinken denunţă un ''act iresponsabil'' al Beijingului

Un balon de mari dimensiuni pluteşte de câteva zile deasupra Statelor Unite ale Americii. Pentagonul crede că ar fi fost trimis de China. Iniţial, Beijingul a negat orice implicare, dar apoi a spus că este vorba despre un balon meteorologic. Secretarul de stat Anthony Blinken trebuia să meargă în China în acest weekend, însă vizita a fost amânată. 

de Redactia Observator

la 04.02.2023, 08:29

Vezi și

La începutul săptămânii, balonul, de dimensiunea a trei autobuze, a fost observat deasupra statului Alaska. 

Jamil Jaffer, director Institutul de Securitate Naţională: Nu este neobişnuit ca ţările să se monitorizeze reciproc şi să conducă operaţiuni de supraveghere. Cred că cel mai important lucru despre acest incident este că serviciile noastre l-au detectat. 

Secretarul de stat Anthony Blinken trebuia să meargă în China

Serviciile de informaţii ale Statelor Unite sunt convinse că balonul este un instrument de spionaj al Chinei, iar locul de intrare în ţară n-ar fi întâmplător. În Montana, se află unul dintre cele trei depozite naţionale de rachete nucleare şi, la doar câteva sute de kilometri distanţă, sunt şi două baze militare strategice. Incidentul a crescut însă tensiunea între cele două ţări. Secretarul de stat Anthony Blinken, care anunţase în urmă cu doar câteva zile că va face o vizită la Beijing, şi-a amânat călătoria.

Anthony Blinken, Secretar de Stat: În întâlnirea de azi cu directorul Wang Yi vreau să se înţeleagă foarte clar că acest balon de spionaj aflat deasupra Statelor Unite este o încălcare gravă a suveranităţii şi a legii internaţionale, un act iresponsabil şi faptul că Republica Populară Chineză a luat această decizie chiar înaintea vizitei mele nu face decât să aibă un efect negativ asupra discuţiilor importante pe care eram pregătiţi să le avem. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat că balonul este unul meteorologic, iar intrarea în spaţiul aerian american a fost un "accident cauzat de forţă majoră". Echipamentul ar fi deviat de la cursul normal din cauza unor curenţi puternici de aer. A mai spus că nu e, sub nicio formă, vorba de nerespectarea legii internaţionale sau a suveranităţii spaţiului american. Pentagonul a anunţat ieri că balonul şi-a schimbat cursul, acum aflându-se deasupra zonei centrale a Statelor Unite. În plus, ar mai fi un al doilea balon, deasupra Americii Latine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Un alt balon de spionaj chinez tranzitează America Latină. Blinken denunţă un ''act iresponsabil'' al Beijingului