Chişinăul nu mai poate face faţă valului de ruşi care vor cetăţenie. Cine sunt ruşii care vor paşaport moldovenesc
Moldova nu mai poate face faţă solicitărilor de cetăţenie din partea ruşilor, care au crescut vertiginos de când a început războiul din Ucraina. Ruşii care vor paşapoarte moldoveneşti sunt mult mai mulţi decât ucrainenii.
De Redactia Observator la 16.01.2024, 14:14Autorităţile din Republica Moldova au declarat luni că întâmpină dificultăţi în gestionarea creşterii abrupte a numărului de cereri de acordare a cetăţeniei moldoveneşti pentru ruşi, transmite Reuters, citat de Agerpres.
''Ca urmare a valului de cereri pentru cetăţenia moldovenească, agenţia îi solicită guvernului să extindă la şase luni durata limită pentru examinarea cererilor'', comparativ cu 20 de zile în prezent, a explicat agenţia guvernamentală de la Chişinău care, printre altele, se ocupă de cetăţenie şi emiterea de paşapoarte.
Moldova, eforturi pentru a gestiona valul de cereri de cetăţenie depuse de ruşi
''Situaţia geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creştere a numărului de persoane care caută să obţină cetăţenia moldovenească'', a adăugat instituţia citată.
- Eșec catastrofal pentru armata rusă. Cum au pierdut de fapt ruşii cele două avioane extrem de rare şi de ce dau...
- Kuleba a mărturisit că ar fi vrut să-l bată pe Lavrov, la negocierile din Antalya: "Simţi că vrei să te duci...
- NATO se pregăteşte de război: Rusia ar putea ataca alte ţări din Europa până în 2025. Reacţia Kremlinului:...
- Peste 1.000 de ruşi se înrolează zilnic pentru bani în armată. La cât au ajuns salariile ca să lupte în Ucraina
Aceasta a menţionat că 70% din solicitanţi sunt cetăţeni ruşi şi 20% cetăţeni ucraineni, fără a furniza date specifice privind numărul absolut al celor care caută să obţină cetăţenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.
Guvernul pro-european de la Chişinău a denunţat invazia rusă în Ucraina, începută în februarie 2022. Fragmente din rachete ruseşti care din câte se pare vizau Ucraina au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.
Populaţia Moldovei din perioada sovietică, de 4,3 milioane persoane, a scăzut la circa 2,5 milioane - fără a lua în calcul populaţia de enclava Transnistria, condusă de separatiştii pro-ruşi - în contextul în care aproximativ 1 milion de cetăţeni au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune.
Moldova post-sovietică a dezvoltat relaţii strânse cu România, stat membru al Uniunii Europene, pe baza istoriei şi a limbii române comune. În plus, cetăţenii moldoveni care pot face dovada că strămoşii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca parte a acesteia să fie inclusă de Uniunea Sovietică în 1940 sunt eligibili să solicite cetăţenia română şi astfel cetăţenia UE, adaugă agenţia de presă britanică.
De ce vor ruşii cetăţenie moldovenească
Potrivit unui reportaj al Radio Europa Liberă Moldova, aproape nouă mii de ruși au solicitat cetățenia Republicii Moldova de la debutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022 și până la 30 septembrie 2023. Majoritatea covârșitoare a solicitărilor au fost depuse de cei care au legătură cu R. Moldova, în principal pentru că s-au născut ei, părinții, bunicii sau străbunicii pe teritoriul moldovean actual sau au locuit aici legal înainte de 1990.
Procentul rușilor care au solicitat cetățenie prin naturalizare a fost mic, dar în creștere. Procedura este multe mai anevoioasă în acest caz. Nu toți cei care au solicitat cetățenia moldoveană în ultimii ani au și primit-o. Soluţionarea unei astfel de cereri poate dura în jur de un an.
Ion Bambuleac, expert în dreptul refugiaţilor, a declarat anul trecut pentru Europa Liberă că pașaportul moldovenesc a devenit mai atractiv după liberalizarea regimului de vize cu UE, în 2014, și, mai apoi, după invazia ruşilor în Ucraina.
Tot mai multe persoane din regiunea transnistreană care nu dețineau documentul s-au arătat acum interesate să-l obțină, potrivit acestuia.
"Pentru cetățenii ruși care simt pericolul că vor fi mobilizați și vor pleca la război, aceasta e o formă de protecție. Deci, tendințele respective au crescut pentru că au crescut vulnerabilitățile", a explicat Bambuleac.
Autorităţi moldovene pot să refuze acordarea cetățeniei dacă cei care o solicită au comis crime, au mințit în cerere sau practică activități îndreptate împotriva securității statului.