Antena LIVE

Curs valutar

Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, ucis în raidul israelian

Război Israel - Hamas. Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri dimineaţă într-un atac la Teheran, au anunţat Gardienii Revoluţiei iraniene şi mişcarea islamistă palestiniană, aflată în război cu Israelul în Fâşia Gaza. Liderul Hamas tocmai participase la învestirea noului preşedinte iranian. Ismaïl Haniyeh a fost ucis la locuinţa sa din Teheran în urma unui raid.

De la 31.07.2024, 14:01
Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, ucis în raidul israelian Profimedia Images

Ismail Haniyeh, în vârstă de 61 de ani, a cărui asasinare nu a fost recunoscută de Israel şi care locuia de obicei în Qatar, se dusese la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian, care a avut loc marţi. Haniyeh, cu un discurs dur, era văzut drept vocea mai moderată Hamas. 

Ismail Haniyeh era considerat exponentul cu un discurs dur al diplomaţiei internaţionale a grupării palestiniene Hamas, de la începerea războiului din Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost ucişi într-un atac aerian israelian. Dar, în ciuda retoricii, el a fost perceput de mulţi diplomaţi ca un moderat în comparaţie cu membrii mai duri ai grupului susţinut de Iran în interiorul Gazei.

Numit în funcţia de top a Hamas în 2017, Haniyeh locuia ba în Turcia, ba în capitala Qatarului, Doha, evitând restricţiile de circulaţie din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă, ceea ce îi permitea să acţioneze ca negociator în discuţiile de încetare a focului sau să discute cu aliatul Hamas, Iranul.

Fii ucişi într-un atac aerian

Pe acelaşi subiect

Trei dintre cei 13 copii ai lui Haniyeh - Hazem, Amir şi Mohammad - au fost ucişi pe 10 aprilie, când un atac aerian israelian a vizat maşina în care aceştia se aflau, potrivit Hamas. Haniyeh şi-a pierdut şi patru nepoţi - trei fete şi un băiat - în atac, a mai anunţat Hamas.

Haniyeh a negat acuzaţiile israeliene potrivit cărora fiii săi ar fi fost luptători ai Hamas şi a declarat că "interesele poporului palestinian sunt puse înaintea a orice altceva" atunci când a fost întrebat dacă uciderea lor ar urma să aibă un impact asupra discuţiilor privind o încetare a focului.

Când a părăsit Gaza în 2017, lui Haniyeh i-a succedat la conducere Yahya Sinwar, un exponent al aripii dure a Hamas care a petrecut mai bine de două decenii în închisorile israeliene şi pe care Haniyeh îl primise înapoi în Gaza în 2011, după un schimb de prizonieri.

"Haniyeh conduce bătălia politică pentru Hamas cu guvernele arabe", a declarat Adeeb Ziadeh, specialist în afaceri palestiniene la Universitatea din Qatar, înainte de moartea sa, adăugând că acesta are legături strânse cu mai multe figuri dure din grup şi din aripa militară. "El este frontul politic şi diplomatic al Hamas", îl descria Ziadeh pe Haniyeh.

Haniyeh "conduce bătălia politică" pentru Hamas 

Haniyeh şi Meshaal s-au întâlnit cu oficiali în Egipt, ţară care a avut şi un rol de mediere în discuţiile de încetare a focului. Haniyeh a călătorit la începutul lunii noiembrie la Teheran pentru a se întâlni cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a informat presa de stat iraniană.

Trei înalţi oficiali au declarat pentru Reuters că Khamenei i-a spus liderului Hamas la acea întâlnire că Iranul nu va intra în război, dacă nu este anunţat în prealabil despre asta. Hamas nu a răspuns solicitărilor de comentarii înainte ca Reuters să publice acest material, iar apoi, după publicare, a negat informaţia.

În tinereţe, Haniyeh a fost student şi activist la Universitatea Islamică din oraşul Gaza. S-a alăturat Hamas în prima intifada palestiniană (revoltă) în 1987. A fost arestat şi deportat pentru scurt timp. Haniyeh a devenit un protejat al fondatorului Hamas, şeicul Ahmad Yassin, care, la fel ca familia lui Haniyeh, era un refugiat din satul Al Jura de lângă Ashkelon. În 1994, el a declarat pentru Reuters că Yassin a fost un model pentru tinerii palestinieni, spunând: "Am învăţat de la el dragostea pentru islam şi sacrificiul pentru acest islam şi să nu îngenunchem în faţa acestor tirani şi despoţi".

Până în 2003, Haniyeh a fost un consilier de încredere al lui Yassin, fotografiat în casa din Gaza a şeicului ţinând un telefon la urechea fondatorului Hamas, aproape complet paralizat, pentru ca acesta să poată participa la o conversaţie. Yassin a fost asasinat de Israel în 2004.

Haniyeh a fost un susţinător timpuriu al intrării Hamas în politică. În 1994, el a spus că formarea unui partid politic "ar permite Hamas să se ocupe de evoluţiile emergente". Iniţial ignorat de conducerea Hamas, Haniyeh a devenit ulterior prim-ministru palestinian după ce grupul a câştigat alegerile parlamentare palestiniene în 2006, la un an după ce armata israeliană s-a retras din Gaza. Grupul a preluat controlul Gaza în 2007.

În 2012, întrebat de reporteri ai Reuters dacă Hamas a abandonat lupta armată, Haniyeh a răspuns "desigur că nu" şi a spus că rezistenţa va continua "sub toate formele - rezistenţă populară, rezistenţă politică, diplomatică şi militară".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hamas ismail haniyeh atac beirut
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024