Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări

Nu am scăpat de furia apelor, ce e mai rău acum ar putea urma. Este alertă pe Dunăre, după ce fluviul a ieşit deja din matcă în Austria, Slovacia şi Ungaria, iar viitura se îndreaptă spre România. Săptămâna viitoare, debitul Dunării va fi dublu faţă de cel normal pentru această perioadă. Primarii localităţilor de pe malurile Dunării au fost avertizaţi să fie pregătiţi pentru evacuări. 

de Denisa Dicu

la 18.09.2024 , 19:33

Apele care au înghiţit oraşe întregi în centrul Europei au ajuns acum în Dunăre. Iar viitura se îndreaptă către România. 

Debitul Dunării se va dubla

În prezent, debitul fluviului la intrarea în ţară este de 3.400 de metri cubi pe secundă, sub media lunii septembrie. Situaţia se va schimba în zilele următoare. Dunărea va continua să se umfle până pe 25 septembrie, când debitul este estimat la 8.500 de metri cubi pe secundă, de două ori peste cel normal.

Vezi și

Primarii din aproape 20 de localităţi aflate la intrarea Dunării în ţară au fost puşi în alertă de Ministerul Mediului. Aceştia trebuie să fie pregătiţi să evacuaze oamenii, dar şi bunurile aflate în zonele unde fluviul ar putea depăşi cotele de apărare în zilele următore.

Pe acelaşi subiect

"La Porţile de Fier au luat măsurile la timp pentru a preveni o viitură care se preconizează că va intra la noi în ţară, la Baziaş. Vom vedea, este voia Domnului şi să sperăm că vom trece cu bine şi peste această problemă", spune Olgița Ghiță, primar localitatea Socol. Şi proprietarii ambarcaţiunilor de agrement din zonă se pregătesc pentru ce este mai rău.

"Navele au fost duse în refugiu, ne pregătim de eventualele probleme pe care poate să le creeze creşterea apelor Dunării, pentru că această inundaţie va aduce obligatoriu, ca de fiecare dată, tot felul de materiale lemnoase pe Dunăre şi aluviuni care plutesc", a precizat Eugen Băleanu, om de afaceri.

Măsurătorile Dunării se fac la 12 ore

În prezent, nivelul apei este în creştere în majoritatea localităţilor de pe Dunăre. Măsurătorile se fac din 12 în 12 ore.

Avertizările au ajuns și în Portul din Giurgiu, unde în momentul de faţă nivelul apei este în minus cu 73 de centimetri. Seceta din aceasta vară fiind şi motivul pentru care Dunărea are acest nivel scăzut. Saptamana viitoare însa se preconizează că nivelul apei va ajunge la plus 185 de centimetri.

"Pe teritoriul judeţului Giurgiu avem 73 de kilometri de diguri. Nivelul ridicat al apei poate fi deversat pe terenurile agricole ca primă măsură ceea ce va împiedica să ajungă în zonele locuite", a declarat Florentina Stănculescu, prefect Giurgiu.

Planul autorităţilor pentru a evita viitura

Autorităţile spun că pot controla debitul Dunării încă de la barajul Porţile de Fier prin deversări controlate. Apa va fi eliberată treptat, în cantităţi mici, iar oamenii din zonă vor avea timp să facă diguri din saci de nisip.

"Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10.000 de metri cubi pe secundă, dar asta nu este o situaţie de negestionat pentru că, vă reamintesc, în 2006 am avut la Baziaş 15.800 de metri cubi pe secundă şi autorităţile române s-au descurcat", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

"Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier (...) este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii. (...) Societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență", a transmis şi Hidroelectrica.

Viena, Bratislava şi Budapesta, afectate

Trei capitale europene au fost afectate, până acum, de ieşirea fluviului din matcă. Zone întregi din Viena au fost inundate pe 15 septembrie, când niveul Dunării s-a dublat. A urmat Bratislava, o zi mai târziu. Nivelul apei a urcat la aproape 10 metri şi a fost la un pas să inunde centrul vechi. Şine de tramvai au fost distruse, iar grădina zoologică a fost parţial distrusă. 

Dunărea a ajuns la aproape 9 metri şi în Budapesta, unde apa a trecut de cotele de protecţie şi a inundat cheiurile. Mii de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a construi diguri din saci de nisip. Iar pericolul nu a trecut. Meteorologii spun că abia sâmbătă nivelul Dunării ar putea ajunge la nivelul maxim în capitala Ungariei.

Denisa Dicu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări